Main menu

header

817 23 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Pe fondul pandemiei de coronavirus, din ce în ce mai mulți angajați își pierd locul de muncă. Domeniul IT pare să fie unul dintre cele mai viabile în privința schimbării în carieră. Florentina Bob (foto), manager al proiectului național de reconversie profesională „CTRL+N” din cadrul companiei Bittnet Training (www.ctrln.ro), a explicat motivele pentru care, în prezent, cursurile de programare sunt la mare căutare și care sunt șansele pe piața muncii pentru cei care își doresc să înceapă o carieră în domeniul IT.

„Lunar, punem la dispoziție 50 de burse”

- În ce constau cursurile dumneavoastră de programare?

- Una dintre direcțiile de specializare ce pot fi urmate în cadrul proiectului de reconversie profesională „CTRL+N” este cea din zona Software. Aceasta cuprinde cursuri de programare precum Frontend Developer, Java Developer, PHP Developer, Python Developer sau QA Tester și Mobile Developer, atât pentru Android, cât și pentru iOS. Cursurile sunt dezvoltate sub formă de module înregistrate, ce conțin o parte de teorie și o parte practică, alături de întrebări de fixare, teste intermediare și un test final pentru verificarea cunoștințelor dobândite. Cursanții au posibilitatea de a participa lunar, în cadrul unor întâlniri live pentru întrebări și răspunsuri. Primul pas este ghidarea către specializarea potrivită cursantului. Ulterior, acesta va trebui să urmeze un modul de învățare o dată sau de două ori pe săptămână.

- Cine poate urma un curs în acest domeniu?

- Programarea presupune să scrii cod, să fii activ printre sintaxe, date și aplicații, astfel că, înainte de toate, doritorii trebuie să aibă voință și răbdare. Cursurile de programare se adresează persoanelor care au cunoștințe de limba engleză și au o gândire analitică. Nu sunt necesare noțiuni tehnice prealabile, cursurile fiind structurate de la zero și oferind toate informațiile și resursele de care orice viitor programator are nevoie, însă cursantul trebuie să participe cu atenție la detalii și putere de concentrare. Este important de menționat că fiecare modul din program costă 899 de lei. Lunar, punem la dispoziție 50 de burse, timp de un an. Criteriul de selecție pentru bursă este ca venitul realizat pe membru de familie să fie mai mic decât venitul mediu pe economie. Prin bursele de studiu, se vor acoperi costurile integrale ale unui modul din program.

„Un nou drum într-un domeniu ce le poate oferi stabilitate”

817 23 2- Absolvenții acestui program pot să urmeze ulterior o specializare pentru avansați în cadrul companiei dumneavoastră?

- Pentru cei care doresc aprofundare și trecerea spre următorul nivel, sigur că facem recomandări și putem pune la dispoziție cursuri mai avansate, însă acest program reprezintă în special o șansă oferită celor care au trecut prin situația neplăcută a pierderii locului de muncă din cauza pandemiei. Ei vor să înceapă o carieră, un nou drum într-un domeniu ce le poate oferi stabilitate și venituri peste medie.

- Ce profesii au de regulă persoanele care își doresc să devină programatori?

- Profesiile celor care sunt deja programatori sau se pregătesc să devină programatori sunt diverse. Sunt persoane care au venit în zona de suport tehnic, de exemplu, din roluri de agenți call-center sau persoane care erau din alte domenii, fără a fi legate de IT: construcții, HoReCa, vânzări, servicii. Am întâlnit sportivi care profesează ca programatori și, în paralel, ca instructori de cycling sau ca antrenori personali.

„Expansiunea tehnologică și digitalizarea sunt pe un trend ascendent”

817 23 3- Cum arată cererea pentru astfel de cursuri? Cum a evoluat aceasta în ultimii ani?

- În România, dorința oamenilor de a face trecerea spre domeniul IT este în continuă creștere. Oamenii sunt motivați de echipamentele de lucru puse la dispoziție de companie, de posibilitatea de a lucra de acasă sau din alte locuri, de încurajarea spre dezvoltare prin bugete alocate pentru traininguri, în vederea obținerii de noi certificări. În ceea ce privește „CTRL+N”, cererea pentru cursurile de programare este în creștere. Doar în prima săptămână, am avut peste o sută de solicitări de înscriere în cadrul programelor de reconversie.

- Cât este de stabil un loc de muncă în domeniul IT?

- Există o stabilitate serioasă în ceea ce privește locurile de muncă în IT. Riscurile de a rămâne fără job în acest domeniu sunt minime și, dacă se întâmplă ca o companie să facă restructurări, cererea în piață este suficient de mare pentru a-ți asigura șansele de a găsi rapid un job pe aceeași poziție, în cadrul altei companii. Expansiunea tehnologică și digitalizarea sunt pe un trend ascendent, astfel că oamenii din IT sunt parte importantă din întregul mecanism de dezvoltare.

„Își doresc experiențe noi”

- De ce vor oamenii să se reprofileze în această perioadă?

- Majoritatea oamenilor apreciază faptul că domeniul IT este stabil, nu a fost afectat de crizele economice de până acum și acest fapt e perceput ca o siguranță pe termen lung. Printre cei care doresc să se reprofileze sunt persoane care au rămas fără venituri în urma pandemiei sau cărora veniturile le-au scăzut considerabil. Alte persoane nu mai văd un viitor în actuala profesie și își doresc experiențe noi, precum un job în afara țării, iar IT-ul le-ar putea oferi această posibilitate. Mai sunt oamenii care se lasă inspirați și încurajați de prieteni, de cunoștințe care au reușit o reconversie profesională în IT și vor să își ofere șansa de a obține un job stabil și un venit mai mare.

- Cum stăm cu deficitul de IT-iști?

- Conform unor studii din anii anteriori, deficitul de programatori se ridică la peste 15.000 anual, ceea ce face ca numărul total să fie considerabil mai mare dacă ne raportăm la IT-iști în general. Partea bună a acestei perioade dificile pe care am traversat-o cu toții este că observăm o dorință mai mare de reconversie în domeniul IT, având speranța că tot mai multe persoane vor trece prin cursuri de specializare, urmând ca în viitor deficitul de specialiști să scadă.

„Salariul pentru un junior programator pornește de la 800-1.000 de euro net. Acesta ajunge la 3.000 de euro net pentru un senior în domeniu. Nivelul de salarizare crește rapid în primii ani de evoluție“

„Vor determina structura şi proiectarea paginilor web“

- Ce abilități vor dobândi cei care finalizează un curs de programator?

- În urma finalizării cursului de Frontend Developer, absolvenții vor fi pregătiți să implementeze web design-uri folosind diverse limbaje de programare, de la așezarea în pagină, până la meniul prin care un vizitator al site-ului navighează. Vor putea optimiza paginile web pentru a avea viteză maximă, vor căuta un echilibru între designul funcțional și cel estetic, vor ști să utilizeze varietăți de limbaje pentru a scrie pagini web sau vor determina structura și proiectarea paginilor web. În urma parcurgerii unui curs de Java Developer, vor fi implicați în producerea și dezvoltarea unui număr mare de aplicații software. Ei vor proiecta, implementa și întreține etapele aplicației Java, vor participa la activități de dezvoltare a arhitecturii și a software-ului aplicației, vor testa, programa și depana, vor elabora proiecte tehnice pentru dezvoltarea aplicațiilor sau vor dezvolta codul aplicației pentru programele Java.

- Ce șanse de angajare vor avea absolvenții?

- Fiind vorba despre un deficit pe piața muncii în acest moment, cererea este mai mare ca oferta. Prin proiectul „CTRL+N”, îi recomandăm pe absolvenți către companii în căutare de juniori programatori. Șansele de a găsi un loc de muncă sunt mari. Ulterior, cu ambiție și perseverență, la fel de mari sunt și șansele de creștere și de avansare.