de Călin Popa şi Florica Pintea
O veche zicală încărcată de cinism spune că „regulile nu se aplică celor bogați”. Doar că alarmele care vizează sănătatea i-au făcut pe cei cu mijloace financiare mari să se grăbească să se supună legilor, banii din conturi facilitându-le distanțarea socială.
Predispoziție crescută de a respecta regulile
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au realizat un studiu în urma căruia a reieșit nu doar că bogații aleg să se supună regulilor și legilor care sunt implementate împotriva pandemiei de COVID-19, dar și că veniturile le permit să traverseze mai ușor această perioadă. Potrivit rezultatelor cercetării, păstrarea distanței de siguranță și purtarea măștii sunt în conexiune directă cu nivelul câștigurilor, cei care au peste 230.000 de dolari anual fiind cu peste 54% mai predispuși să adopte măsurile necesare pentru a se menține în zona de siguranță sanitară, față de cei care au un venit anual de 13.000 de dolari. „Aceste diferențe trebuie înțelese indiferent de predispoziția unora de a arunca în stânga și în dreapta cu învinuiri și etichete”, explică profesor Nick Papageorge.
Ușurință de a modifica total stilul de viață
Cu un an în urmă, peste 1.000 de participanți la teste au completat o serie de chestionare care au relevat felul în care venitul face adaptarea la pandemie mai ușoară. Astfel, s-a constatat faptul că, în timp ce toți respondenții afirmă că și-au schimbat rutina zilnică în numele cerințelor situației de criză sanitară, cei care câștigă cel mai mult au făcut ajustările cele mai eficiente. Mai precis, bogații sunt cu 13% mai predispuși să poată face modificări totale în stilul de viață, cu 32% mai performanți în a păstra distanțarea socială și cu 30% mai pasibili de a-și spăla frecvent mâinile și a purta masca de protecție. „Studiul nostru poate fi folosit de responsabilii cu politicile publice, care au ocazia să identifice categoriile capabile de a se distanța mai eficient și oferă date precise despre răspândirea epidemiei”, argumentează Papageorge.
Telemunca, avantaj major
Unul dintre elementele care s-au evidențiat în cadrul studiului a fost capacitatea respondenților de a se reorienta rapid către munca de la domiciliu. Cei care au putut munci de acasă s-au dovedit cu aproape 25% mai dispuși să mențină distanța de siguranță, fiind și mult mai capabili să facă asta decât cei care sunt nevoiți să lucreze dintr-un spațiu fizic. Potrivit specialiștilor, cei care pot beneficia de telemuncă sunt și cei care câștigă mult mai bine decât ceilalți. „Pentru cei care lucrează de acasă există posibilitatea de a face pauze în care să se uite la filme sau să petreacă timp cu familia, dar cum rămâne cu cei care nu pot munci astfel?”, punctează specialiștii americani.
Pentru bogați este mai lesne, mai confortabil și mai practic să mențină distanța socială și siguranța sanitară decât pentru persoanele cu venituri mici, iar aceste diferențe au potențialul de a prelungi pandemia (studiu al Universității Johns Hopkins, SUA)
Şomerii, mult mai expuşi infectării
La polul opus, cei care câștigă cel mai puțin și nu pot munci de acasă au cele mai mici șanse de a menține distanța socială. În cazul în care și-au pierdut locul de muncă, aceștia sunt permanent în căutarea altuia, ceea ce îi expune riscului de îmbolnăvire. De asemenea, potrivit specialiștilor, aceste persoane nu au resurse de a-și procura măști, fac economie la produsele de îngrijire și sunt cu 20% mai expuse pericolului pentru sănătate, pentru că nu au acces la curți interioare, care să le permită mișcare și aer proaspăt.