de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Așezat în nordul Depresiunii Giurgeu din Carpații Răsăriteni, pe cursul superior al râului Mureș, încadrat de Munții Călimani, Giurgeului și Gurghiului, orașul Toplița oferă o priveliște înconjurătoare de o frumusețe rară. O atracție turistică unică în România este cascada cu apă termală de pe malul stâng al Râului Mureș, în sud-estul orașului, pe Strada Cascadei (nici nu se putea altfel!), foarte aproape de gară, semnalizată prin indicator. Căderea de apă de aproximativ 10 m a fost declarată monument al naturii în anul 2000, arie protejată de interes naţional şi rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic cu o suprafață de 0,5 ha.
Răcoroasă vara, iarna „face” țurțuri care depășesc 1 m
Cascada de la Toplița își strânge șuvoaiele din izvoarele termale din zona stațiunii Bradul și are o apă bogată în calciu, cu o temperatură de aproximativ 27 de grade Celsius indiferent de anotimp. Evident că nu îngheață iarna, în ciuda temperaturilor scăzute din „polul frigului” din România, ci doar formează ţurţuri cu aspect de stalactite, care depășesc 1 m. Ciudat este că, în timpul verii, în jurul cascadei cu „apă caldă” este răcoare, fenomen special datorat unor curenți de aer rece care se formează doar în zona cascadei.
Apa își schimbă culoarea în fiecare anotimp
Foarte interesantă prin unicitate este culoarea cascadei, care se... schimbă în fiecare anotimp! Culorile deosebite reflectate de apă, de la alb la brun închis, se explică prin prezența travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Turiștii care știu acest „amănunt” vin de mai multe ori pe an să vadă „minunea”. Pe lângă cascada cu „apă caldă”, orașul Toplița mai are și două izvoare termale: unul, ale cărui ape cu temperaturi ce ajung până la 29 de grade Celsius sunt captate într-un bazin, și un al doilea, cu „numai” 27,5 grade Celsius, care „alimentează” un ștrand.
În toată Europa mai există doar o singură cascadă similară cu cea de la Topliţa, în Saturnia, Toscana, Italia