Main menu

header

819 27 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta

Chiar dacă șnurul împletit în alb și roșu și-a mai pierdut din semnificațiile de odinioară, când oferiți un mărțișor, dăruiți odată cu el iubire și noroc. Considerat un fir al timpului de care orice creștin se ține în mod imaginar, mărțișorul anului 2021 se realizează în diferite forme, culori și din diverse materiale. O idee inedită a avut-o Marinescu Kosovan Mihaela, directorul „Asociației de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale Carina”, din Sighetu Marmației, care realizează, alături de copiii cu dizabilități, vestitori ai primăverii din... săpun.

„Sunt lucrate manual”

819 27 2- Mărțișoarele lucrate manual de copiii cu dizabilități de la asociația pe care o conduceți spun o poveste și fac în așa fel încât primăvara să rămână în suflet. Când ați început să faceți cu copiii această muncă atât de frumoasă?

- Mărțișoare facem de când am înființat „Asociația de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale Carina”, adică din 2015. An de an, în preajma primăverii, copiii, chiar dacă au probleme de sănătate, dovedesc că talentul și creativitatea pot depăşi orice handicap, fizic sau psihic, în cadrul atelierului de creație, „botezat” de noi „Atelierul fermecat Carina”, unde lucrăm manual mărțișoare.

„Avem diverse modele, de la floricele, la ursuleți, inimioare, margarete”

- Și anul acesta la ce v-ați gândit?

- 2021 este anul în care vom aduce iubitorilor primăverii mărțișoare din săpun. Vor fi diverse modele, de la floricele, la ursuleți, inimioare, margarete. Aceste mărțișoare sunt realizate de mine, împreună cu fiica mea, Carina, și cu Ramona, o tânără de 30 de ani care s-a înscris recent la noi. Iar ceilalți copii din asociație, alături de mămicile lor, ne ajută cu ambalarea. Hârtia ne este oferită gratuit de tipografia ASCA din Sighetu Marmației, niște oameni extraordinari, cărora le mulțumesc din suflet.

- Atât fiica dumneavoastră, cât și Ramona sunt fete cu nevoi speciale...

- Da. Fiica mea, Carina, de 19 ani, suferă de sindromul West, caracterizat prin crize epileptice cu spasm, regresia dezvoltării psihomotorii și hipsaritmie. La rândul său, Ramona are sindromul Down. Ea a terminat primele opt clase în Ialomița și ulterior s-a mutat în Maramureș cu familia, unde a făcut liceul. Se descurcă cum poate, gătește, iar dacă i se spune să facă un lucru, e foarte receptivă.

„Prețul este cuprins între 3 şi 5 lei bucata”

819 27 3- Mărțișoarele din săpun cum sunt realizate, ce mai conţin?

- În primă instanță cumpăr pasta de săpun, care conține lapte de capră, o topesc pe baie de aburi și adaug ulei de jojoba, migdale sau macadamia. Ulterior, se pune vitamina E, parfum, dar și colorante naturale. Se toarnă totul în matrițe și se lasă în jur de trei ore. Se scot apoi din formă și sunt gata pentru ambalat. Și aici intervine bucuria copiilor.

- Câte mărțișoare reușiți să faceți într-o zi? Unde le vindeți?

- Din păcate, noi suntem doar o mână de oameni. Am făcut, însă, din două kilograme de săpun 60 de mărțișoare. Cât privește vânzarea acestora, ajung la cunoscuți și prieteni, iar prețul este cuprins între 3 şi 5 lei bucata. Am fost și la târguri în anii trecuți, dar oamenii nu prea cumpără produse handmade și nu înțeleg de ce. Când fac mărțișoare, copiii învață să iubească mai mult oamenii, să fie mai răbdători și, măcar pentru puțin timp, să uite de partea urâtă a bolii.

„Confecționăm și lumânări din ceară de soia și ceară de foițe de albine”

- Mai există și alte tipuri de mărțișoare pe care le veți face în acest an?

- Da. Am cumpărat iută și am avut de anul trecut floricele uscate. Așa că facem un pătrat din iută, în mijlocul căruia le așezăm. Se transformă într-un superb buchețel de flori. Aceste tipuri de mărțișoare sunt foarte ușor de făcut și copiii le adoră. Dar avem și bombele de baie efervescente pe care le realizează tot Ramona şi Carina.

- Ce sunt acestea?

- Bile mici care se pun în apa din cadă, realizate din bicarbonat de sodiu, sare de lămâie, sare de Himalaya, unt de cacao sau ulei de cocos și diferite tipuri de uleiuri esențiale, printre care lavandă sau cocos. Toate se amestecă bine cu mâna, se pun într-o formă rotundă, de inox și se lasă la uscat. Ulterior, se scot și se ambalează. De asemenea, ne place mult să realizăm și lumânări din ceară de soia și ceară de foițe de albine. La acest produs lucrează toți copiii și sperăm că vom putea ieși pe piață anul acesta, în preajma Sărbătorii Pascale, dacă pandemia se va potoli.

Cei interesați de produsele realizate de copiii de la „Asociația de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale Carina“, din Sighetu Marmației, pot vizita pagina de Facebook Atelierul fermecat Carina

„Dintr-un garaj am făcut un atelier de creaţie“

- Care este povestea acestei asociații, la care țineți atât de mult?

- „Asociația de sprijin a persoanelor cu nevoie speciale Carina” am înființat-o pentru fetița mea, ca să aibă o ocupație. Din nefericire, problemele ei de sănătate au început de mică și de atunci tot încercăm să găsim soluții. Am încercat să o tratez şi în Spania, iar când am revenit în țară, am înscris-o la școala pentru copiii cu dizabilități. M-a impresionat ce am văzut acolo şi atunci m-am hotărât să fac asociația. Debutul nu a fost extraordinar, pentru că nu aveam pregătirea necesară, la început sediul fiind chiar la noi acasă. Doi ani am stat într-o cămăruță cu chirie, dar pentru că era foarte frig iarna, lucram cu mare greutate. Ulterior, Dumnezeu ne-a ajutat, am primit o sponsorizare și cu ce bani am mai avut, am investit într-o clădire dărăpănată. Dintr-un garaj, am făcut un atelier pentru copii, dar avem și o cameră unde aceștia primesc ajutor de la un logoped și un psiholog, ambii voluntari, și una pentru masaj. Eu sunt maseur și i-am învățat și pe cei mici cum să se ajute unul pe celălalt. Ne bucurăm și de o curte mare unde vara ne putem juca.

- Câți copii sunt în acest moment înscriși în asociație?

- Acum sunt 12 copii, cu autism, retard mai grav sau mai ușor, dar, din nefericire, nu toți vin la atelierul de creație, ci doar la terapie. Și e mare păcat că se întâmplă așa, dar uneori părinții nu vor să înțeleagă ce ajutor prețios reprezintă pentru ei.