de Silviu Ghering şi Adrian Barna
La poalele Munților Gutâi (Gutin), fostul oraș minier Cavnic, acum un pol de atracție pentru iubitorii sporturilor hibernale, este cunoscut ca „polul zăpezii” din Maramureș. Datorită climei din zonă, Cavnicul are un număr mai mare de zile de iarnă decât în alte zone ale țării și oferă condiții optime pentru momente de neuitat pe pârtiile Roata și Icoana. Cele două zone schiabile se găsesc la 200 de metri una de cealaltă, la ieșirea din Cavnic spre Sighetul Marmației, în amontele râului Cavnic.
7 pârtii de la „ușor” la „greu”, în lungime totală de 8,5 km
Domeniul schiabil din Cavnic are pârtii în lungime de 8,5 kilometri, ambele zone amintite beneficiind, în cea mai mare parte, de instalații de iluminare nocturnă. În total Cavnicul oferă iubitorilor de schi 7 pârtii bine întreținute, instalații de transport pe cablu și multe alte beneficii.
Pârtiile Roata
Roata 1 - 920 m, nivel mediu, teleschi, nocturnă; Roata 2 - 1.030 m, nivel ușor, teleschi, nocturnă; Roata 3 (Rainer) - 800 m, nivel greu, teleschi, nocturnă; Roata 4 (Rainer 2) - 1.000 m, nivel greu, fără teleschi, fără nocturnă; Pârtia Albastră - 2.250 m, nivel mediu, teleschi, fără nocturnă.
Pârtiile Icoana
Icoana 1 - 1.050 m, nivel mediu spre greu, pentru avansați, teleschi, nocturnă; Icoana 2 - 1.280 m, nivel ușor, ideală pentru începători, teleschi, nocturnă.
Cum ajungeţi la Cavnic
Din Baia Mare: prin Baia Sprie, apoi prin satele Șișești, Dănești și Șurdești. Din Cluj-Napoca: prin Târgu Lăpuș și Copalnic Mănăștur (Atenție: drumul prin Strâmbu Băiuț este închis pe timp de iarnă). Din Sighetu Marmației: prin Ocna Șugatag. Din Bistrița: prin Săcel, Bârsana și Călinești.
Nu rataţi obiective turistice de pe lista monumentelor de patrimoniu!
În Cavnic pot fi vizitate obiective turistice aflate pe lista monumentelor de patrimoniu, precum Biserica de lemn romano-catolică „Sfânta Varvara” din 1812, „Stâlpul tătarilor”, monument în cinstea victoriei din 1717 împotriva tătarilor, „Paltinul secular” din curtea bisericii din zona Lighet, înalt de 30 m, cu diametrul trunchiului de 1,32 m sau „Logolda”, ruinele unei topitorii de aur din secolul al XIX-lea.
Parcul recreațional din Cavnic are trei zone: zona A pentru începători, cu bandă rulantă; zona B cu şase tobogane de snow-tubing; și zona C pentru săniuș. Cei care doresc să descopere peisajele fenomenale din jur, pot închiria snowmobile