de Irina Țolea şi Silviu Ghering
Deși pandemia modifică de la o zi la alta programul teatrelor, instituțiile de cultură rămân în atenția publicului, prezentând, în sală sau în mediu virtual, evenimentele stagiunii. Marii artiști continuă să urce pe scenă, oferind roluri memorabile în producții cerute de public, multe ilustrând, surprinzător, chiar frumusețea și zbuciumul meseriei de actor. În continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat, incluse în agenda culturală a săptămânii.
Patima scenei, definită inedit de Horațiu Mălăele și Nicolae Urs în „Măscăriciul”
În acest weekend la Teatrul Bulandra din București arta teatrală și personalitatea actorului sunt sărbătorite prin producții celebre, marcate de interpretări magistrale. Vă puteți întâlnii cu un trio de excepție (Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim) pe 27 februarie, de la ora 19:00, la Sala „Liviu Ciulei”, în spectacolul „Artă”, de Yasmina Reza, o poveste plină de umor și emoție despre prietenie, orgolii și maturitate. Pe 27 și 28 februarie, la Sala „Toma Caragiu” (ora 19:00), Horațiu Mălăele și Nicolae Urs definesc într-un mod unic pasiunea slujitorului scenei în „Măscăriciul”, după A.P. Cehov. O altfel de perspectivă a meseriei de actor este oferită de spectacolul „Gigel”, în regia lui Vlad Zamfirescu, programat pe 28 februarie, la Sala „Liviu Ciulei”. Este vorba despre un one-man show semnat Gheorghe Ifrim care, prin intermediul amintirilor personale și legendelor din lumea teatrului, aduce un omagiu marilor actori autohtoni și analizează amprenta puternică pe care aceștia o lasă nu doar asupra publicului, cât mai ales asupra noilor generații de artiști.
„Fazanul”, accesibil în sală sau de acasă simultan, la Teatrul Național din Târgu Mureș
Teatrul Național din Târgu Mureș și-a adaptat stagiunea pentru a fi accesibilă tuturor categoriilor de spectatori, prezentând reprezentații în sală și simultan în online, prin transmisii livestreaming. În această săptămână, pe 26 februarie, la Sala Mică, se joacă spectacolul „Hoții”, de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu. Textul impresionant despre prietenie, egoism și maturizare, prinde viață cu mult umor și ritm în interpretarea protagoniștilor: Marius Turdeanu, Theo Marton și Cristian Iorga. Pe 27 și 28 februarie, la Sala Mare, este programat spectacolul „Fazanul”, de Georges Feydeau, în regia lui Aba Sebesttyen, o comedie spumoasă cu personaje colorate, multe minciuni, răsturnări de situație și un final neașteptat. Tot pe 28 februarie, la Sala Mică, publicul poate descoperi frământările unui Don Juan al zilelor noastre, ilustrate în spectacolul „Niște fete”, de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan. Toate spectacolele încep la ora 19:00.
„2+2=5”, în premieră la Teatrul Mic din Capitală
Oferte tentante se regăsesc în această săptămână și în agenda Teatrului Mic din Capitală care propune publicului două producții de succes și o premieră. Astfel, pe 27 februarie, la Sala Studio, se joacă spectacolul „Cântăreața cheală”, de Eugene Ionesco, în regia lui Vlad Massaci. Pe 28 februarie, la Sala Atelier, are loc premiera spectacolului „2+2=5”, o adaptare după „Crimă și pedeapsă”, de F.M. Dostoievski. Actorii Radu Iacoban și Ionut Vișan devin protagoniștii unei confruntări la granița dintre vis și realitate, unul fiind un procuror care se lasă purtat de fantezie, iar celălalt un suspect al cărui curaj se prăbușește treptat, odată cu săvârșirea crimei. Producții ale Teatrului Mic vor fi găzduite și la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, unde, pe 4 și 5 martie, puteți vedea spectacolul „Vinovat. Nevinovat”, o poveste despre responsbilitatea socială, alegeri și consecințe, inspirat adaptată de regizorul Gelu Colceag la realitatea românească. Din distribuție fac parte: Tudor Aaron Istodor, Dana Dembinski Medeleanu, Vlad Logigan, Manuela Hărăbor, Vitalie Bantaș, Doru Ana și Irina Velcescu. Toate reprezentațiile Teatrului Mic încep la ora 19:00.
„Idiotul”, transmisie online la Teatrul Național din Cluj
Deși Clujul se numără printre orașele reintrate în scenariul roșu, Teatrul Național Cluj-Napoca își continuă stagiunea programând noi transmisii virtuale. Pe 26 februarie puteți viziona online spectacolul „Angajare de clovn”, de Matei Vișniec, în regia lui Sorin Misirianțu, un text emoționant ce reflectă destinul trist al artistului ajuns în iarna vieții, care încă se luptă pentru o ultimă și măreață apariție în lumina reflectoarelor. Cea mai nouă producție a „Naționalului” clujean, tragi-comedia „Cartoforii”, de N.V. Gogol, în regia lui Ionuț Caras, va fi transmisă live pe 27 februarie. De asemenea, pe 28 februarie este programat spectacolul „Idiotul”, după F.M. Dostoievski. Regizoarea daneză Anna Stigsgaard propune un experiment teatral ce îmbină realitatea brutală cu iluzia existenței ideale. Povestea naivului prinț Mîșkin, hotărât să schimbe prin dragoste o lume care nu își dorește să fie schimbată este strălucit ilustrată de jocul protagoniștilor: Cristian Rigman, Ionuț Caras, Ramona Dumitrean, Miriam Cuibus, Anca Hanu, Petre Bacioiu și Silvius Iorga. Toate reprezentațiile încep la ora 19:00. Codul de acces aferent unui bilet în valoare de 30 de lei poate fi achiziționat de pe eventim.ro.
„Bonjour, bonne nuit, Paris!”, pe scena Teatrului de Operetă „Ion Dacian”
Echipa Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București încheie iarna invitând iubitorii de musical, de toate vârstele, din nou în sala de spectacol. Pe 27 februarie, de la ora 18:00, puteți vedea spectacolul „Bonjour, bonne nuit, Paris!”, o poveste plină de ritm și suspans care dezvăluie provocările prin care trec artiștii, valorile și solidaritatea unei bresle. Pe scenă îi puteți revedea pe îndrăgiții artiști: Anton Zidaru, Bianca Ionescu-Ballo, Adrian Nour, Daniel Madia, Gladiola Mitrofan, Oana Rusu, Valentino Tiron, Letiția Vlădescu și Cristina Trandafir. Își dau concursul corul, corpul de balet și orchestra teatrului, condusă de Alexandru Ilie. Pe 28 februarie, de la ora 11:00, micii spectatori sunt așteptați să descopere povestea „Jack și Vrejul de fasole”, într-o variantă muzicală, veselă și colorată propusă de Teatrul „Ion Creangă” din Capitală. Tot pe 28 februarie, de la ora 18:00, este programat spectacolul „Povestirile lui Offenbach”, un spectacol ce definește farmecul operetei prin fascinantele arii, duete sau trio-uri create de celebrul compozitor Jacques Offenbach.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.