de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Ați găsit în cele din urmă compania pentru care v-ați dorit să lucrați, ați aplicat, iar CV-ul a fost selectat. Sunteți pe drumul cel bun, dar nu vă relaxați deocamdată, pentru că urmează interviul de angajare. Din ce în ce mai multe firme aleg interviul online și dumneavoastră trebuie să vă comportați în fața camerei web ca și cum ați participa la unul clasic, față în față. Comunicarea eficientă, limbajul trupului și pregătirea practică pentru a face față întrebărilor-capcană sunt esențiale în obținerea jobului.
Limbajul trupului, un aliat de nădejde
Cercetările științifice arată că primele patru minute ale primei întâlniri cu o persoană sunt cruciale pentru felul în care aceasta vă va aprecia, potrivit lui Shirley Jenner, autor al cărții „Ghidul carierei pentru absolvenții universitari” și lector la Universitatea din Manchester. În cadrul interviului de angajare, există două aspecte deo- sebit de importante care pot fi exploatate în favoarea dumneavoastră - cuvintele și limbajul corporal. Studiile estimează că 55% din comunicarea interumană depinde de limbajul trupului, 38% de maniera în care vorbiți și doar 7% de ceea ce spuneți de fapt. Chiar dacă majoritatea interviurilor au loc online, este nevoie ca viitorul angajat să facă o primă impresie puternică, să își comunice mesajele-cheie succint, cu siguranță și claritate, să asculte activ ce întrebări i se pun. Nu trebuie să existe ezitări sau pauze lungi de gândire în discuția cu angajatorul. De asemenea, candidatul nu-și va atinge fața și nu-și va încrucișa brațele pe parcursul interviului. Interlocutorul trebuie să-l perceapă ca pe o persoană echilibrată.
Documentați-vă în prealabil
În timpul interviului, angajatorul, care este reprezentat de specialistul în recrutare, nu este interesat doar de experiența profesională acumulată la locurile de muncă anterioare. El intenționează să afle dacă viitorul angajat este potrivit pentru companie, dacă se poate integra rapid în echipă, dacă este dispus să acumuleze informații și în ce măsură se descurcă în situațiile stresante. Dacă nu ați mai lucrat până în prezent, puneți accentul pe experiența dobândită în urma unor acțiuni de voluntariat sau a unor proiecte practice din facultate. Consultanții în carieră vă recomandă ca înainte de interviu să căutați informații despre companie, despre angajator și despre întrebările pe care le puteți primi. Astfel, vă veți surprinde plăcut intervievatorul cu întrebări sau observații relevante despre organizație. În ce alte poziții ați avut responsabilități asemănătoare cu cele solicitate la acest nou job? Ce competențe ați acumulat de-a lungul carierei și sunt utile pentru acest loc de muncă? Fiți pregătiți să argumentați de ce sunteți persoana potrivită. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care este bine să reflectați îndelung înainte de a participa la interviu.
Evitați un răspuns clar referitor la salariu
Recrutorii vor crea diferite situații prin care să observe răspunsurile și reacțiile dumneavoastră. De asemenea, există și întrebări-capcană pe care aceștia le folosesc în cadrul interviului de angajare. De pildă, atunci când sunteți întrebați de ce ați ales să plecați de la fostul loc de muncă, este indicat să continuați discuția într-o notă pozitivă, vorbind despre faptul că doriți să creșteți profesional și că ați reușit să acumulați tot ce era de învățat din experiențele trecute. O întrebare la care mulți angajatori apelează se referă la salariul pe care îl doriți. Evitați un răspuns clar, mai ales dacă este vorba despre un prim interviu. Încercați să fiți la curent cu intervalul de salarizare pentru job și spuneți o sumă ce tinde către partea superioară a acestui interval. În plus, menționați că sunteți flexibili în acest sens. Întrebarea referitoare la cum v-ar descrie fostul şef este menită să-l facă pe angajator să înțeleagă cât de bine reuşiți să colaborați cu superiorii. Încercați să răspundeți cu sinceritate, mai ales dacă s-au cerut referinţe de la fostul loc de muncă, pentru că angajatorul poate să compare cele spuse de dumneavoastră cu informaţiile primite. Dacă nu v-ați înţeles prea bine cu fostul şef, este bine să vă concentrați în conversație pe relaţia cu restul echipei.
Renunțați la clișee
În cazul în care sunteți întrebați despre defectele pe care le aveți, menționați acele lucruri ce se pot corecta prin traininguri sau experiență acumulată. Puteți aminti faptul că sunteți încăpățânați și nu vă dați bătuți până nu duceți la îndeplinire obiectivele propuse. În orice caz, evitați clișeele de genul „Sunt perfecționist” sau „Muncesc prea mult”. Atunci când răspundeți la întrebarea „Cu ce fel de persoane nu v-ați simți confortabil să lucrați?”, este important să nu încercați să denigrați pe cineva. Oferiți un răspuns care să nu aibă o mare implicare afectivă, precum „Nu pot lucra cu persoane agresive”. Majoritatea joburilor presupun și lucru în echipă. Astfel, la întrebarea „Preferați să lucrați în echipă sau pe cont propriu?”, răspundeți că puteți colabora ușor cu cei din jur. Dacă este cazul, puteți aminti și că nu întâmpinați probleme atunci când vine vorba despre muncă individuală. O altă posibilă întrebare se referă la descrierea unei experiențe profesionale de care sunteți mândri. Răspunsul trebuie să fie relevant și să aibă legătură cu jobul la care ați aplicat. Încercați să pregătiți răspunsul la această întrebare înainte de interviu, pentru mai multă promptitudine. „Povestestiți-mi despre o situație în care ați greșit la fostul job” este o altă întrebare menită să evidențieze cum vă descurcați în situații-limită. Nu trebuie să vă fie rușine să recunoașteți că ați greșit. Focusați-vă însă pe modul în care ați reușit să găsiți rapid soluții.
Rezonați sau nu cu noul loc de muncă?
Candidatul trebuie să-și dorească mai mult de la un interviu de angajare, nu doar să facă o impresie bună specialistului în recrutare. Plecăm de la ipoteza că dorește un job stabil cel puțin câțiva ani, ceea ce poate însemna mii de ore petrecute la locul de muncă. Viitorul angajat trebuie să se simtă confortabil, să poată vedea din start dacă atmosfera de la job rezonează cu el. Astfel, interviul ajută angajatorul să afle cât de compatibil este angajatul cu organizația, dar oferă și candidatului ocazia de a descoperi compania și de a identifica șansele sale de creștere profesională în cadrul acesteia. Nu ezitați să realizați o listă cu neclarități pe care să le puteți adresa intervievatorului: Ce anume nu vă este clar din anunțul de angajare? Care sunt informațiile relevante despre job, echipă sau industrie?
Menţineţi contactul vizual
Dacă pentru interviul clasic vă făceați griji că nu veți găsi adresa la timp și că veți întârzia, în cazul interviurilor online, lucrurile sunt mult mai simple: este necesar să aveți o bună conexiune la internet și să fiți în fața laptopului cu circa zece minute înainte. Asigurați-vă că aveți o pereche de căști la îndemână, pentru a putea comunica eficient și optați pentru un loc luminos din casă. Referitor la ținută, purtați ceva casual și confortabil, dar evitați hainele sport sau foarte lejere. Alegeți-vă vestimentația care să fie în contrast cromatic cu decorul. Închideți orice alt dispozitiv ce vă poate distrage atenția, acordați atenție intervievatorului și notați informațiile importante, pentru ca apoi să reveniți cu întrebări pertinente. Mențineți contactul vizual, zâmbiți și gesticulați cu naturalețe. Dacă rămân detalii neclarificate, întrebați interlocutorul, spre sfârșitul discuției, dacă puteți adresa câteva întrebări. La primul interviu, nu întrebați despre aspecte legate de concedii sau prime.