de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
La prima vedere, oglinda este un obiect care reproduce imaginile din faţa ei, pe care, într-un fel, le absoarbe. Dar, încă din Antichitate, ea a fost înzestrată cu daruri magice, fiind utilizată în multe ritualuri, printre care cele de invocare a spiritelor. De asemenea, de oglindă este legată o serie de superstiţii care se păstrează şi azi în anumite zone rurale, dar realitatea lor depinde de gradul de credinţă al fiecăruia. În Feng Shui, poziţionarea oglinzii este extrem de importantă, atât în locuinţă, cât şi în mediul de lucru. Gena Rusu (medalion), specialist Feng Shui tradiţional, ne-a vorbit despre semnificaţia şi aşezarea ei, efectul pe care îl are asupra spaţiului şi despre locurile în care nu trebuie pusă sub nicio formă, pentru că nu aduce bine.
„Evidențiază cele mai ascunse trăsături de caracter”
- Ce sunt oglinzile?
- Oglinzile sunt asemenea unor porți energetice care au rolul de a amplifica energia dintr-un spațiu, prin atragerea ei din afara locuinţei. Din acest motiv, este important unde o aşezăm. Dintotdeauna, oglinda a fost învăluită în mister și chiar și acum este, parcă, plină de magie, fiindcă poate deveni un obiect foarte eficient atunci când vrei să te eliberezi de anumite emoții negative sau când vrei să îți schimbi convingerile limitative. Sunt numeroase exerciții care te invită să mergi în fața ei și să spui afirmații pozitive, fiindcă s-a demonstrat, în timp, că sunt mai eficiente aceste exerciții, decât cele în care repeți afirmațiile în oricare alt loc. Așadar, oglinzile nu sunt doar niște obiecte decorative, ele au o energie specială, iar atunci când privești în ea cu atenție, în propriii ochi, se pot produce vindecări reale ale sufletului, pentru că, ochii sunt „oglinda sufletului”, aşa se spune, nu? Aşa te exprimi pe tine, fără măști, privești adânc în sufletul tău. Dacă nu îți poți susține privirea, înseamnă că e ceva în sufletul tău care are nevoie de eliberare: o rană, o durere sufletească, o emoție negativă, o credință care îți limitează acțiunile și care te împiedică să ai viața pe care o dorești.
- Ce simbolizează oglinda?
- Oglinda simbolizează înțelepciunea și autocunoașterea, însă poate semnifica și vanitatea, mândria, ego-ul. Depinde de cel care privește ce alege să vadă și să amplifice prin intermediul oglinzii. Evidențiază cu ușurință cele mai ascunse trăsături de caracter, fiindcă atunci când ești singur în fața oglinzii, ești tu cu adevărat. Ea poate fi ca un miraj care te învăluie în umbrele puternice și distructive ale ego-ului negativ sau poate fi ca un balsam pentru sufletul care se vindecă, eliberând în fața ei cele mai puternice emoții care ți-au rănit sufletul.
„Nu se aşază în faţa uşii de la intrare”
- Cum folosim oglinzile în Feng Shui?
- Rolul oglinzii în Feng Shui este de a atrage energia pozitivă în spațiul în care locuim sau muncim pentru a ne susține în activitățile noastre generatoare de prosperitate. Nu există un loc anume pentru a o aşeza, însă este important să știţi pe ce fel de energie o puneţi, fiindcă ea atrage și mai multă din cea care se află în locul respectiv. Dacă nu puteți apela la un specialist în Feng Shui tradițional pentru a vă învăţa, vă rog să recurgeți la intuiție, să simțiți unde este cel mai bun loc pentru a așeza oglinda.
- Care sunt locurile în care nu trebuie aşezată sub nicio formă?
- Oglinda nu se așază în fața ușii de la intrare, în fața geamului, în fața sau deasupra patului, fiindcă atrage energia în interiorul ei. Dacă o așezaţi în fața patului, ea va absorbi forţa vitală, iar în timp te vei îmbolnăvi sau te vei trezi lipsit de energie.
- Sunt importante forma, mărimea?
- Este important să aveţi cel puțin o oglindă mare în care să vă vedeţi corpul complet, pentru că, altfel, una care vă reflectă doar capul generează o energie a tăierii capului, spre exemplu.
„Prin intermediul ei, se poate ghici viitorul”
- Ce superstiții sunt legate de oglinzi?
- Pe vremuri, atunci când murea cineva, se acopereau oglinzile pentru că se credea că acestea pot fura sufletul, ceea ce este o superstiție, desigur. La sate, se păstrează și astăzi acest obicei care face parte din ritualul de înmormântare. O altă supersiție este că oglinda poate fi un fel de obiect prin intermediul căreia poți ghici viitorul, de aceea fetele nemăritate își pieptănau părul în fața oglinzii, la miezul nopţii, pentru a-și vedea ursitul. De fapt, ele proiectau un viitor în care erau căsătorite cu bărbatul dorit. Acest obicei este, de fapt, un ritual de manifestare a dorințelor. În ceea ce privește superstiția cu privire la capacitatea de a atrage în ea sufletul unui om, este bine de știut că oglinda poate percepe energia din fața ei, pozitivă sau negativă, însă așa cum nu poate atrage în ea corpul omului, nu o poate face nici cu sufletul lui.
- Ce simbolizează oglinzile vechi?
- Oglinzile vechi au aceeași simbolistică precum cele noi, doar că este posibil să fie încărcate cu mai multă energie negativă decât cele noi. Contează foarte mult ce fel de energie s-a aflat în locul în care au stat până au ajuns la tine.
„Nu păstraţi nimic ciobit în casă!”
- Dar cele ciobite? Sunt indicate în casă?
- Nu este indicat să păstaţi nimic ciobit în casă, nu doar oglinzile, fiindcă energia lor are o vibrație joasă, specifică suferinței omului. Iar dacă nu treceţi printr-o perioadă foarte bună, ba din contră am putea spune, este bine ca mediul în care vă aflaţi să vă susțină, nu să amplifice suferința prin care treceţi.
- Apropo de oglinzile sparte. Se zice că dacă spargem o oglindă, nu mai avem noroc șapte ani. Mit sau realitate?
- Este un mit, desigur, care a apărut din cauza faptului că, pe vremuri, doar aristrocrații își permiteau să cumpere o oglindă. Fiind foarte scumpe, omului de rând îi trebuiau mulți ani ca să strângă bani să înlocuiască oglinda spartă. Problema este că, dacă tu crezi că vei avea ghinion odată cu distrugerea acesteia, chiar așa se va întâmpla, deoarece această credință este foarte bine susținută de mentalul colectiv.
„Energia unui bloc aflat în capătul unei alei nu este chiar bună“
- Ce alte supertiții mai există în Feng Shui?
- În Feng Shui există foarte multe superstiții, spre exemplu nu este bine să stai cu spatele la un colț de perete sau chiar de mobilă, fiindcă este încetinită energia ta vitală și în timp, vei avea dureri în zona de corp spre care este îndreptat colțul. O altă superstiție constă în a nu sta sub o grindă, fiindcă întrerupe curgerea energiei vitale prin corp. Sau, un alt exemplu, holurile lungi, dreptunghiulare formează forță shar, adică o energie puternic negativă. De aceea, energia unui bloc care se află în capătul unei alei nu este chiar bună. O altă superstiție vizează amplasarea biroului într-o cameră fără să aibă protecție, prin prezența unui perete sau prin formă de L.