Main menu

header

822 30 1de Irina Țolea şi Florica Pintea

Confruntate de la o săptămână la alta cu noi situații de lucru, instituțiile de cultură din toată țara se străduiesc să întrețină în viață una dintre cele mai dificile stagiuni. Indiferent de culoarea scenariilor epidemiologice, artiștii propun publicului noi spectacole și experimente teatrale, reprezentații lirice sau de circ, accesibile în sală sau în online. În continuare vă prezentăm câteva dintre evenimentele care se disting în agenda culturală a acestei săptămâni.

„Nu atingi niciodată victima”, în premieră la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Luna martie aduce pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț o nouă producție realizată în cadrul proiectului „Blind date” în care se întâlnesc și lucrează pentru prima dată un regizor, un actor și, dacă este cazul, un autor. Așa s-a născut spectacolul „Nu atingi niciodată victima”, prezentată în premieră la Sala Mare pe 12, 13 și 14 martie, de la ora 19:00. După mai multe întâlniri fizice ori online, regizoarea Irina Slate, scriitoarea Maria Manolescu Borșa și actrița Ecaterina Hâțu au conturat un spectacol extrem de actual. Piesa spune cu umor, tandrețe, dar și tristețe o poveste greu de prezentat într-o societate marcată de prejudecăți. Două femei, mamă și prietenă sunt legate de sentimentele puternice pentru tânărul gay, îndepărtat treptat din viața fiecăreia. Cum reușesc ele să-și construiască universuri paralele în care să-și trăiască iluzia emoțională, cât de dramatică sau de salvatoare poate fi acceptarea realității, puteți descoperi urmărind producția teatrului din Piatra Neamț. Următoarele reprezentații au loc pe 19 și 20 martie.

„Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc”, deschide stagiunea online la Teatrul Elisabeta din București

În acest week-end Teatrul Elisabeta din Capitală își lansează stagiunea online. În premieră publicul poate urmări în format HD, atât din țară, cât și de peste hotare, cele mai aplaudate producții ale companiei. Stagiunea online este inaugurată pe 12 martie cu difuzarea de la ora 20:00 a spectacolului „Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc”, în regia lui Puiu Șerban, o comedie efervescentă avându-i în distribuție pe Maria Buză, Andreas Petrescu, Lucian Ghimiși, Anca Dinicu și Marcelo Cobzariu. Textul vioi și pasional, marcat de spectaculoase răsturnări de situație, prezintă poves- tea unui soț zburdalnic, nerăbdător să-și înșele nevasta, confruntat la rândul său cu o serie de infidelități. Stagiunea online a Teatrului Elisabeta este un proiect 100% românesc, producțiile putând fi urmărite online pe platforma Cinceclic.ro (care difuzează, de asemenea, numai filme și seriale românești). Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.teatrulelisabeta.ro, la secțiunea Stagiune Online. Prețul unui bilet este de 39 de lei.

Întâlnire cu Figaro la Opera din Brașov

822 30 2Iubitorii genului liric din Brașov și nu numai sunt invitați să urmărească online partiturile celei mai celebre și îndrăgite opere comice din repertoriul universal, într-o reprezentație de excepție. Pe 13 martie, Opera din Brașov transmite live opera bufa „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini. Intriga spectacolului îl are în centru pe istețul Figaro, cel care reușește, prin șiretlicuri și deghizări surprinzătoare, să salveze povestea de amor a contelui Almaviva cu tânăra Rosina. Acțiunea captivantă a operei este pusă în valoare de ariile vesele interpretate fermecător de protagoniștii Asineta Răducan, Mihai Irimia, Adrian Mărcan, Marian Rește, Sonia Hazarian, Valentin Marele și Cristian Dicu. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov, condusă de maestrul Traian Ichim. De asemenea, pe 17 martie, instituția va transmite online spectacolul „Nota zero la purtare”, un musical celebru compus de îndrăgitul compozitor Marius Țeicu. Producția dedicată în special publicului tânăr, ilustrează inedit prin muzică și dans entuziasmul și aventurile vieții de liceu. Din distribuție fac parte: Cristina Coatu, Dan Ionescu, Mugurel Oancea, Bogdan Mirica, Lorand Cristian și Alina Ichim. Spectacolele încep la ora 18:30 și pot fi urmărite gratuit pe canalul oficial de YouTube și pe pagina de Facebook a Operei din Brașov.

„Legenda Mărțișorului”, la Circul Metropolitan București

Pentru a rămâne cât mai aproape de public, Cicul Metropolitan București și-a adaptat prezentarea producțiilor într-o stagiune online, deschisă la început de primăvară de o producție de sezon. Astfel, până la sfârșitul lunii martie puteți viziona pe site-ul www.entertix.ro spectacolul „Legenda Mărțișorului”, primul din seria de spectacole-legendă a anului 2021. Producția adresată publicului de toate vârstele reunește poveștile fascinante care definesc frumoasa tradiție a acestei sărbători. Capitole precum „Soarele și Luna”, „Povestea de dragoste” ori „Lupta dintre bine și rău” sunt ilustrate prin momente de acrobație, dresură și jonglerie pline de fantezie și suspans. Spectacolele sunt disponibile începând cu ora 18:00. Prețul unui bilet este de 11 lei.

Actrița Ofelia Popii răspunde provocării „White Rabbit, Red Rabbit”

822 30 3Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu lansează în direct o provocare atât pentru artiști, cât și pentru spectatori. În data de 13 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Naționalului sibian și în transmisie live pe www.scena-digitala.ro, este prezentată în premieră, producția „White Rabbit, Red Rabbit”, un spectacol-eveniment conceput de dramaturgul iranian Nassim Soleimanpour. Într-un concept teatral îndrăzneț, la fiecare reprezentație pe scenă urcă un actor care trebuie să interpreteze un scenariu primit pe loc, într-un plic închis. Protagonista acestui inedit experiment teatral va fi actrița Ofelia Popii. La fiecare nouă prezentare publicul se alătură unui nou protagonist, într-o călătorie în necunoscut, pentru a lua contact cu povești personale profunde. De la lansarea sa din 2011, piesa a fost tradusă în peste 25 de limbi și a fost jucată de peste 1.000 de ori de nume sonore din teatru și film precum Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Stephen Fry, Sinead Cusack și Ken Loach. Pe 14 martie, ora 19:00, puteți viziona același spectacol-provocare, în interpretarea actorului Marius Turdeanu. Prețul unui bilet este de 30 de lei.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.