de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering
Yulicary Sarracent este o cubaneză îndrăgostită iremediabil de România „de la prima aterizare”, cum îi place să spună, a cărei poveste este fascinantă. A venit în țara noastră dintr-o întâmplare, fapt ce avea să-i schimbe radical viața. Acum este tourleader la Eturia şi vorbeşte cu drag despre ţara lui Fidel Castro, despre minunăţiile ei şi despre cum trăiesc localnicii acum, după ce au scăpat de comunism.
„Plaja din Cayo Santa Maria are cel mai fin nisip din țară”
- Yuli, care este povestea ta și cum ai ajuns în România?
- De la 18 ani am început să lucrez în turism și până să ajung tourleader am fost ghid în Cuba, timp de șase ani. În România am ajuns datorită tatălui meu care a fost detașat cu serviciul aici, pentru o misiune diplomatică. Mereu spun că a fost dragoste la prima aterizare. Căldura sufletească a oamenilor și primirea lor au fost elementele esențiale care m-au făcut să mă îndrăgostesc de această țară. Eu spun cu toată inima: „România, te iubesc!”, pentru că aici mă simt ca acasă. După ce s-a terminat perioada în care tatăl meu a fost detașat în România, am plecat cu greu de aici, însă mi-am promis că mă voi întoarce și, după ani, mi s-a îndeplinit dorința. Faptul că eram o cubaneză care ştie limba română a determinat agenția să îmi propună să mă alătur firmei din România. Am acceptat şi, iată-mă aici!
- Cuba, de ce este atât de specială, ce îi dă atâta viaţă?
- Oamenii, muzica, atmosfera veselă, cultura, și cel mai mult, ideea de a te întoarce în timp, de a trăi ca în urmă cu 50 de ani, cu mașini de epocă și cu clădiri coloniale de o frumusețe luxuriantă. Un alt punct de atracție este Varadero, cea mai recunoscută stațiune turistică, dar nu și cea mai frumoasă, pentru că este foarte aglomerată. Plajele sunt de vis, dar există și altele, precum Cayo Santa Maria, Cayo Coco și toate insulele din apropiere, mult mai frumoase și mai aerisite. Localnicii preferă zona de plajă din Cayo Santa Maria pentru acolo că se găsește cel mai fin nisip din țară.
„Mașinile de epocă sunt recondiționate special pentru turiști”
- Ce se poate vizita în Cuba?
- Nu trebuie ratată Havana, pentru că doar atunci când ajungi în capitală poți spune ca ai fost în Cuba. De asemenea, neapărat plimbarea cu mașinile de epocă, show-ul celebru Tropicana, concertele Buena Vista Social Club, Trinidad, Vinales și plantațiile de tutun, Cienfuegos și Teatrul Terry, plajele din Varadero și mai Ales Cayo Santa Maria.
- Care este istoria mașinilor de epocă, atât de celebre în întreaga lume?
- Sunt din anii 1950 și, în prezent, sunt atracția principală în Cuba. Sunt special recondiționate pentru turiști și sunt folosite ca taxi local, fiind cea mai bună soluție de transport în Cuba. Localnicii au învățat să le mențină în viață prin modificarea motoarelor care, de cele mai multe ori, sunt de la mașinile mai moderne. A început ca o necesitate de a ne transporta pe noi, localnicii și, în timp, a devenit una dintre cele mai cunoscute atracții, și anume plimbarea cu mașina de epocă decapotabilă.
„Trinidad este capitala trestiei de zahăr”
- Ai menționat Havana şi Trinidad, două dintre oraşele cu istorie…
- Sunt și orașele mele preferate și fac parte din Patrimoniul UNESCO. Havana este regina țării, fiind capitala, dar și un centru istoric extraordinar de frumos. Trinidad este capitala trestiei de zahăr, unde, în secoul al XIX-lea, baronii zahărului au făcut din acest oraș o adevărată bijuterie arhitecturală. Trinidad este un oraș cu personalitate și foarte boem.
- De ce se spune despre Cuba că este o țară a trabucului?
- Tutunul este o plantă ce era folosită de băștinași pentru ritualuri și pentru remedii medicinale. Spaniolii au descoperit această plantă și au făcut-o cunoscută și în Europa. Brandul de trabuc cel mai cunoscut din lume are, de fapt, o denumire din limba arhaică, vorbită de populația Tainos, primii locuitori din Cuba. Mă refer la Cohiba, care înseamnă pipă. Era o pipă special folosită de aborigeni pentru a fuma tutunul. În Cuba există cel mai calitativ trabuc din lume pentru condițiile climatice și pentru solul unde este plantat tutunul. Vinales este zona cea mai recunoscută în lumea tutunului. În perioada jurasică, era acoperită de apă, ceea ce a oferit în timp o bogăție solului rar întâlnită în alte zone din lume.
„În Baracoa și Santiago De Cuba se cultivă cea mai bună cafea”
- Există o legendă a trabucului, că cel mai bun este cel rulat pe picior…
- Este doar un mit. Cel mai bun trabuc este făcut la masă, unde poți să ai amplasamentul perfect pentru a crea ceva de calitate.
- Cuba este și țara cafelei…
- Da, Cuba este țara cafelei, pentru că aceasta are un gust și un miros specific, pe care nu le întâlnești la alți producători. Se cultivă în zona de est a țării, iar perioada recoltării depinde de altitudine. Orașele recunoscute pentru o astfel de cafea sunt Baracoa și Santiago De Cuba.
- Care e mâncarea de bază, tradiţională?
- Cubanezii se axează foarte mult pe orez, fasole neagră, carne de porc la tigaie, manioc (rădăcinoasă) în sos de usturoi și ceapă, banană prăjită și salate de legume.
„Nu se recomandă transportul în comun“
- Este o ţară sigură, atât pentru localnici, cât şi pentru turişti?
- Este o țară unde nu vei avea probleme de siguranță, mai ales ca turist, pentru că ești protejat. Consider că nu reprezintă un pericol din niciun punct de vedere.
- Cum sunt mijloacele de transport în comun?
- Nu sunt tocmai recomandate, pentru că nu sunt pregătite și nici gândite pentru străinii vizitatori. Cele care există nu ajung în traseele turistice sau în zonele turistice. Nefiind semnalizate străzile, este foarte ușor să te rătăcești ca vizitator, dacă nu cunoști locurile. De aceea, nu se recomandă.