de Călin Popa şi Silviu Ghering
Chiar dacă există persoane publice care afirmă că vârsta de 50 de ani este „noul 30 de ani”, la nivelul oamenilor obișnuiți lucrurile stau chiar pe dos: majoritatea tinerilor se simt mai bătrâni și mai obosiți decât ar fi normal.
Nutriția sănătoasă, o provocare
O cercetare extinsă a companiei de sondare a opiniei publice OnePoll, din New York, a dat la iveală faptul că 65% dintre persoanele cu vârsta între 25 și 45 de ani afirmă că se simt mai bătrâne fizic decât vârsta pe care o au. Dacă, pe de altă parte, psihic se consideră mai tineri, respondenții la chestionare afirmă că au, în medie, șapte suferințe corporale cărora nu le cunosc originea și pentru care nu au o explicație organică. Unul dintre principalele motive invocate pentru senzația generală de îmbătrânire prematură s-a dovedit legat de nutriție. Astfel, pentru 36% dintre cei chestionați, a alcătui o masă sănătoasă în fiecare zi este o provocare care îi stresează. „Percepția fiecăruia despre propria îmbătrânire ține de factori culturali și nu are mult de-a face cu adevărata stare de sănătate, dar este foarte important ca acești oameni să-și asculte corpul, mai ales atunci când vine vorba despre hrană”, punctează medicul Taz Bhatia, din Atlanta, SUA. În context, datele studiului au relevat faptul că un sfert dintre respondenți afirmă că nu fac cumpărăturile potrivite unui stil sănătos de viață.
Calitatea de părinte, o furtună de emoții
A fi părinți și complexitatea acestei misiuni reprezintă motiv de a se simți mai bătrâni pentru 30% dintre voluntarii care au luat parte la cercetarea sociologică. Cu toată bucuria și mândria pe care o furnizează o casă plină cu micuți, numeroase studii demonstrează faptul că a fi părinte poate depăși o persoană, ducând la acumularea anxietății, confuziei, sentimentelor de frustrare, neputință, chiar depresie, notează „The Atlantic”. În același timp, stările copleșitoare pot adăuga presiune în plus pe relația dintre adulții care au devenit părinți și care, din pricina acestei furtuni de emoții de toate felurile, se pot simți mai bătrâni decât sunt în realitate. Potrivit experților, atunci când părinții sunt obosiți și stresați, le scade semnificativ starea de bine și implicit capacitatea de a le răspunde copiilor cu sensibilitate și cu un sentiment de încredere.
Majoritatea tinerilor se declară foarte îngrijorați de sănătatea lor cardiovasculară, de imunitate și de starea vederii (studiu OnePoll)
Locul de muncă, sursă majoră de stres
O treime dintre respondenții la chestionarele OnePoll afirmă că unul dintre motivele majore de stres din viața lor și, prin extensie, de percepție a unei îmbătrâniri accelerate, este locul de muncă. De la climatul economic general la „detaliile” comportamentului patronilor și șefilor, tinerii resimt apăsarea nesiguranței în fiecare zi. Potrivit unei cercetări anterioare derulate de un grup de consiliere din Marea Britanie, provocările economice ale anilor 2000 au sporit incidența „crizei vârstei mijlocii” la persoanele de 30 de ani, anii declinului economic care a debutat în 2008 ducând acest procent până la 30%. În același timp, dificultățile economice și financiare au determinat zeci de milioane de tineri americani și europeni ori să se întoarcă în casa părinților, ori pur și simplu să nu se mute, acest tip de stres adăugându-se sentimentului de neputință de a fructifica școala sau de a intra pe piața muncii pentru a-și croi propriul viitor.