de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Sărata-Monteoru este cea mai importantă stațiune balneoclimaterică a județului Buzău, la 14 kilometri de „capitala” acestuia, în comuna Merei. Este renumită pentru izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase, necesare în tratarea afecțiunilor aparatului locomotor, afecțiunilor ginecologice, gastrointestinale și hepato-biliare. În stațiune există o unitate de tratament balnear a Ministerului Muncii, dar nu este principala atracție...
Bazine cu apă sărată, dar și ștrand, piscine, SPA și parc de aventură
Punctele de interes sunt bazinele cu apă sărată. Ștrandul Paradis, cel mai vechi şi cel mai mare ca suprafaţă, piscina Hotelului Ceres, bazinul de înot de la Hotel Cazino sau piscina pensiunii Caprice sunt câteva dintre atracţiile staţiunii pe durata sezonului estival. Un spa ultramodern, o sală de sport şi un parc de aventură, numit „Escapada”, amenajat în mijlocul pădurii de la capătul stațiunii, întregesc peisajul. Sărata Monteoru este un punct de plecare în multe trasee turistice din judeţ însă chiar în interiorul ei se găsesc multe locuri interesante. Precum Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construită de Grigore Monteoru în 1876 sau Parcul Dendrologic de peste două hectare, conceput în stil „englezesc”, care cuprinde arbori din specii autohtone şi specii exotice aduse din America de Nord, China sau Japonia.
Nu ratați „Cultura Monteoru” de pe dealul Cetățuia!
Puncte de atracţie mai sunt Vila Monteoru, construită în 1888, capela familiei Monteoru, ridicată în 1902-1903 de arhitectul Eduard Honzik şi pictată de Costin Petrescu, pictorul Casei Regale a României sau mina de petrol, unică în Europa. Sărata Monteoru este cunoscută şi pentru „Cultura Monteoru”, o cultură arheologică datând din epoca bronzului, reprezentată printr-o mare aşezare aflată în apropiere de marginea de est a staţiunii de astăzi, pe dealul Cetățuia.
Puteți ajunge la Sărata Monteoru atât din DN1B Buzău - Ploiești, pe DJ203G Merei - Sărata Monteoru, cât și dinspre Pietroasele, pe „Drumul Vinului“