Main menu

header

823 18 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Unele dependențe se nasc din suferință, altele, din extaz. Câteodată, omul bea ca să uite, alteori ca să se simtă iubit, apreciat sau ca să capete curaj să își manifeste trăirile. Este valabil și în cazul obișnuinței, care, de cele mai multe ori, duce la dependențe greu de reparat. Așa a luat naștere „Formula celor 10 pași pentru eliberarea lor și regăsirea libertății”. Andrea Filip (foto), master trainer și terapeut spiritual, a creat acest program destinat persoanelor care își doresc și se luptă să scape de blocaje și de anumite obiceiuri dăunătoare.

„Prima etapă este conștientizarea și acceptarea situației”

- Ce este și în ce constă „Formula celor 10 pași”?

- „Regăsește-ți libertatea” este o abordare psiho-spirituală a problemei dependențelor. În această categorie includem atât dependențele de substanțe, obișnuințe duse la extrem, dar și legături cu persoane care ne rănesc, dar de care nu știm cum să ne eliberăm. Putem denumi generic dependență orice din care nu ne putem opri oricând am vrea să facem acest lucru. „Formula celor 10 pași” ne ghidează în a ne înțelege mecanismele interne precum și factorii externi care țin în existență dependențele. Ca și procedeu, presupune introspecție, meditație și credință.

- Care sunt cei 10 pași?

- Primul este conștientizarea și acceptarea situației. Al doilea este conștientizarea intenției. Ce satisfacție, ce împlinire și ce stare caut prin ea? Intenția pe care o am: cum aș vrea să fie în realitate situația, cum aș schimba lucrurile? Pasul 3, conștientizarea impactului dependenței/atașamentului în viață. Presupune realizarea consecințelor la nivel personal și în relații, un inventar moral, o evidență a greșelilor. Pasul 4, setarea intenției de vindecare/eliberare. Pasul 5, curățarea elementelor care au creat-o și/sau o mențin în existență. Eliberarea legăturilor cu cei care întrețin dependența, a jurăminților, a promisiunilor. Pasul 6 este despre curățarea de spirite și entități, entități forme-gând. Următorul este ștergerea din conștiința individuală a unor tipare și amprente, pasul 8, eliberarea emoțională, pasul 9, vindecarea relațiilor, și ultimul, integrarea tuturor lucrărilor, pașilor făcuți, pe toate nivelurile ființei: fizic, mental, emoțional, sufletesc.

„În fiecare zi este o meditație ghidată pe o temă la alegere”

- Cum procedează cineva care vrea să participe la curs?

- Pentru a participa la curs, se accesează https://andreafilip.com/participa/, se alege din listă cursul și se completează formularul dedicat din conținut. Apoi primiți un email cu toate detaliile pentru înscriere. „Regăseste-ți libertatea” se ține online, prin platforma Zoom și este necesar, pentru o experiență mai bună. Predarea și exercițiile se fac live, dar se și înregistrează pentru a avea acces la materiale timp de 30 de zile, în vederea reaudierii sau repetării meditațiilor.

- Câte ședințe sunt și ce se întâmplă în cadrul acestora?

- Cursul se desfășoară online și durează cinci zile, a câte trei ore pe zi. În aceste ședințe, participanții primesc detalii privind fiecare dintre cei 10 pași și pun în practică formula. Astfel, în fiecare zi este o meditație ghidată în care ei lucrează o temă la alegere. Prima zi este dedicată dependenței de substanțe (țigări, droguri, medicamente, dulciuri). A doua zi lucrăm pe eliberarea de obișnuințe, precum ar fi cum- părăturile compulsive, jocurile pe calculator, obsesia pentru curățenie, nevoia de control, de atenție sau alte tipare comportamentale. În a treia zi, abordăm o relație în care ne simțim co-dependenți, limitați, blocați, din care nu putem ieși sau în care nu putem să fim noi înșine pentru a ne redobândi sentimentul de libertate. Emoțiile precum frica, furia, deznădejdea, ura sunt temele celei de-a patra zi și aplicăm formula pentru a ne elibera de dependența de una dintre ele. Ziua a cincea este dedicată nevoii de siguranță, de apreciere și control, precum și a unor tipare dureroase de abandon, trădare, umilință. Cei care participă online au posibilitatea de a împărtăși și de a primi sfaturi, informații și exerciții suplimentare, specifice temei lor la începutul fiecărei zile, direct de la mine.

„Emoțiile care predomină în viețile românilor sunt frica și furia”

823 18 2- Despre ce dependențe vorbim?

- Sunt patru categorii principale: dependențele „chimice” de substanțe, obișnuințele, tiparele emoționale și atașamentele de persoane.

- Care sunt cele mai întâlnite?

- În cazul substanțelor cele mai frecvente sunt: țigările, dulciurile, alcoolul. Obișnuințele sunt obsesia pentru control, curățenie, privitul televizorului, jocurile pe calculator, rețelele de socializare. Emoțiile care predomină în viețile românilor sunt frica, furia, sentimentul de nedreptate, neajutorarea și vinovăția. Atașamentele care îi limitează cel mai mult sunt față de locul de muncă, soț, părinți, prieteni. Acestea constituie o problemă doar în măsura în care oamenii nu reușesc să își trăiască viața, ci încearcă mereu să facă pe placul altora.

„Dacă vrem să evoluăm, trebuie să știm de unde pornim”

- Dar dacă sunt niște dependențe pe care noi le dorim și de care nu vrem să scăpăm?

- Atunci le păstrăm. Lucrăm pe altele. Liberul arbitru este lege în Univers. Mulți oameni încep cu teme ușurele ca să se convingă că funcționează formula și ei pot să o aplice. Apoi „iau taurul de coarne” și abordează subiecte mai profunde, mai acaparatoare, având încredere în ei și în eficiența metodei.

- Ce se întâmplă dacă, deși am lucrat intens la eliminarea unor obișnuințe, tot ne confruntăm cu ele?

- Autocunoașterea este răspunsul. Dacă vrem să evoluăm, în orice domeniu, trebuie să știm de unde pornim, cum suntem acum. Mulți cred că sunt doar ceea ce știu despre ei, dar cei care vor adevărul descoperă că sunt multe straturi ale ființei lor despre care habar nu aveau. Subconștientul și inconștientul sunt pline de povești care trăiesc și ne trăiesc. Avem acolo traume, drame, istoria neamului nostru, vieți anterioare, influențe colective nevăzute dar care sunt niște „curenți” puternici care ne poartă prin viață și câteodată ne duc în direcții în care voința noastră nu este destul de puternică să ne ferească de ele.

„«Formula celor 10 pași» ne ghidează în a ne înțelege mecanismele interne precum și factorii externi care țin în existență dependențele“

„Lucrul cu sine în privinţa dependenţelor nu este despre garanţii“

- Ce garanție avem că data viitoare, într-o situație similară, nu vom proceda la fel?

- Evoluția și lucrul cu sine în privința dependențelor nu este despre garanții, dar trăirile, conștientizările, eliberările care se întâmplă pe parcurs, sunt suficient de intense și de motivante pentru a ne ține pe cale. Fiecare proces se simte ca o victorie, mai mică sau mai mare, și se observă efecte directe sau indirecte. Este ca o nouă dependență pe care ți-o creezi. Ironic, nu? Libertatea este un fel de a fi într-o lume în care orice alegi ești complet și împăcat cu consecințele sau rezultatele care apar. Faci întotdeauna ceea ce în interior simți că e cel mai bine pentru binele suprem și abandonezi iluzia controlului, știind că mintea umană nu poate cuprinde toate informațiile și este predispusă la judecăți eronate. Smerenia și acceptarea fac casă bună.