de Irina Țolea şi Florica Pintea
Cu spectacole mutate în online sau susținute în fața unui număr limitat de spectatori, instituțiile de cultură se străduiesc să continue o stagiune marcată de o criză fără precedent. Dorind să respecte așteptările publicului, scenele din întreaga țară își reorganizează programul și fac loc celor mai îndrăgite reprezentații din repertoriu. În continuare vă prezentăm câteva dintre evenimentele care se disting în agenda culturală a acestei săptămâni.
Rodica Mandache și Marian Râlea, dialoguri în miez de noapte
Deși pandemia a închis din nou sălile de spectacol bucureștene, Teatrul Dramaturgilor din Capitală continuă să ofere publicului reprezentații semnate de autori români, în online. Până la sfârșitul lunii martie, în fiecare seară, de la ora 20:00, puteți alege să vizionați de acasă una dintre următoarele producții ale teatrului. „Nocturnele lu’ Leonida” este un spectacol semnat de Alexa Visarion după I.L. Caragiale. Protagoniștii Rodica Mandache, Marian Râlea și Amelia Ursu exploatează generoasele partituri actoricești, reflectând în dialoguri apocaliptice, plictiseala dâmbovițeană și dorința de senzațional, încă predominante în societatea românească. De asemenea, puteți afla ce se întâmplă atunci când personajele unui spectacol aleg să-și creeze o proprie existență și realitate, vizionând piesa „Povestea personajelor mele pierdute”, de Iris Spiridon. Mai puteți urmări online producția „Pentru iubire cu dragoste”, un poem coregrafic creat și interpretat de Momo Peter Sanno, acompaniat de vocile îndrăgiților artiști Marius Bodochi și Adriana Trandafir. Spectacolele pot fi urmărite până pe 31 martie pe platforma Bilet.ro în urma achiziționării unui bilet în valoare de 20 de lei.
„Iluzii”, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov
Cu abordări inedite legate de dragoste și destin ne întâlnim și pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov care prezintă online în acest weekend două dintre producțiile sale de succes. Pe 27 și 31 martie, de la ora 19:00, este programat spectacolul „Dosarul Brâncoveanu”, de Adrian Iclenzan și Laurențiu Blaga, în regia lui Mihai Lungeanu. Textul reunește detalii pierdute din paginile cărților de istorie, dar și o reflecție originală asupra condiției umane într-un one man show magistral interpretat de Mihai Giurițan. O veritabilă analiză a celor mai intense trăiri umane este prezentată de scena brașoveană pe 28 martie, de la ora 19:00, prin intermediul spectacolului „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Claudiu Goga. Montarea urmărește destinul a două cupluri, ajunse la finalul unor vieți trăite intens, marcate de dorință și pasiune, dar și de speranțe și dezamăgiri. Prin povești fermecătoare, cei patru protagoniști (Ada Galeș, Maria Gârbovan, Marius Cordoș și Bogdan Nechifor) descriu dragostea din unghiuri diferite, sub influența minciunilor, orgoliilor, temerilor și iluziilor personale. Spectacolele pot fi vizionate online, în baza biletului în valoare de 30 de lei, disponibil pe site-ul www.mystage.ro.
„Don Carlos”, la Opera Națională din Cluj-Napoca
Echipa Operei Naționale din Cluj rămâne alături de iubitorii genului liric transmițând online, săptămânal, reprezentații de excepție din repertoriul său. În această săptămână puteți urmări pe 26 martie, de la ora 19:00, evenimentul liric „La voce mia”, susținut de celebrul tenor mexican Hector Lopez, acompaniat la pian de Lelia Serafinceanu. „La voce mia” este un recital tematic ce reunește momente reprezentative din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Ruggero Leoncavallo și Gaetano Donizetti. Pe 28 martie, de la ora 19:00, puteți viziona o reprezentație grandioasă a operei „Don Carlos”, de Giuseppe Verdi. Inspirată din drama omonimă a lui Friedrich Schiller, intriga prezintă dragostea imposibilă dintre fiul Regelui Filip al II-lea al Spaniei și tânăra viitoare regină Elisabeta de Valois. Ambele spectacole vor fi disponibile atât pe site-ul instituției, cât și pe conturile sale de Facebook și YouTube. Opera clujeană oferă gratuit accesul publicului la spectacolele sale, cei care doresc să susțină instituția de cultură putând achiziționa un „bilet onorific” cu valoare între 10 și 200 de lei.
„Săraci”, realitatea din milioane de cămine, pe scena Teatrului Naţional din Târgu-Mureş
În programul Teatrului Național din Târgu-Mureș revine o producție de succes a Companiei Liviu Rebreanu. Pe 26 martie, de la ora 18:00, publicul este invitat la Sala Mică unde se joacă spectacolul „Săraci”, în regia lui Rareș Budileanu. Textul autoarei americane Lucy Thurber aduce sub lumina reflectoarelor o temă extrem de actuală și de comună, indiferent de spațiul geografic: destinul familiei modeste, confruntată cu o serie de neajunsuri, problemele specifice generate între membrii săi și mai ales nevoia de evadare către un univers mai bun. Montarea exploatează la maximum expresivitatea protagoniștilor: Daniel Vișan, Anca Loghin, Mihai Crăciun, Larisa Dobrin, Ștefan Mura, Alexandra Moldovan, Laura Mihalache şi Rareş Budileanu. La Sala Mare a Teatrului Național din Târgu Mureș mai sunt programate, de la ora 18:00, spectacolele „O tragedie romană”, în regia lui Attila Keresztes, pe 26 și 27 martie, și „Grand Hotel Pasărea Retro”, în regia lui Radu Afrim, pe 29 și 30 martie.
Artiștii celebrează folk-ul românesc: Festivalul „Om bun”, împlinește 30 de ani
După trei decenii de existență, unul dintre cele mai longevive evenimente autohtone depășește restricțiile pandemiei pentru a aduce din nou momente de neuitat în inimile iubitorilor de folk din întreaga lume. Între 29 și 31 martie se va derula în variantă online ediția aniversară a Festivalului de folk „Om bun”. Evenimentul prilejuieşte o întâlnire mult așteptată a publicului cu nume sonore din muzica româ- nească, în program fiind anunțate recitaluri live ale unor protagoniști celebri precum: Mircea Vintilă, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Ada Milea, Andrei Păunescu, Zoia Alecu, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Mircea Rusu ori Cătălin Stepa. În fiecare seară, începând cu ora 18:00 și până spre miezul nopții, veți putea asculta piese care au făcut istorie, dar și o serie de amintiri din culisele festivalului, discuțiile fiind moderate de amfitrionul tradițional al evenimentului, Andrei Partoș. Ediția aniversară „Om bun” va fi disponibilă accesând platforma www.rotarientertainment.ro, prețul unui bilet fiind de 35 de lei (pentru o seară) sau un abonament de festival în valoare de 90 de lei. Pentru a asigura accesul la eveniment pentru românii din toate colțurile lumii, vizionarea concertelor va fi disponibilă timp de 24 de ore de la începerea lor.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.