de Irina Țolea şi Florica Pintea
În pofida carantinei, cu ajutorul tehnologiei cortina nu rămâne trasă pe scenele autohtone și, spre bucuria spectatorilor, artiștii strălucesc în roluri memorabile sub lumina reflectoarelor. Stagiunea virtuală continuă și e din ce în ce mai bogată în evenimente, intens pregătite și îndelung așteptate. În continuare vă oferim câteva recomandări ale evenimentelor ce nu trebuie ratate în această săptămână, accesibile de acasă, din țară și de peste hotare.
„Faust Family”, pactul cu diavolul actualizat la Teatrul „Andrei Mureșanu”
O experiență artistică aparte, având un mesaj ce coincide covârșitor crizei acestui moment, este propunerea făcută de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Pe 2 aprilie, de la ora 19:00, puteți urmări în transmisiune live streaming spectacolul „Faust Family”, o adaptare inedită a celebrei drame a lui Goethe, semnată de Kali Ágnes și Benji Horváth. Într-o viziune originală, regizorul Botond Nagy transpune controversata întâlnire cu diavolul și premisele pactului malefic în zilele noastre, granițele dintre Rai, Pământ și Iad plasându-se sub acoperișul unei familii pe cale de destrămare. Aici răul se identifică prin probleme contemporane, precum lupta cu cancerul, însingurarea indivizilor, dictată de evoluția tehgnologiei, pierderea credinței și lipsa de empatie. Protagoniștii (Claudia Ardelean, Sebastian Marina, Sergiu Aliuș, Fatma Mohamed, Manuela Ciucur, Mona Codreanu, Camelia Paraschiv, Attila Nagy și Alexandrina Ioana Costea) ilustrează pe rând, într-o atmosferă de thriller, ușurința cu care se vând azi sufletele pentru plăceri trecătoare. Spectacolul este disponibil în baza achiziționării unui bilet în valoare de 15 lei de pe platforma www.eventim.ro.
„După D’ale”, avanpremieră transmisă live de Teatrul Bulandra din București
O nouă montare de succes din inepuizabila operă a lui I.L. Caragiale se lansează pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. Pe 4 aprilie, de la ora 19:00, are loc avanpremiera online a spectacolului „După D’ale”, în regia lui Cornel Scripcaru, o viziune proaspătă, actuală, ce demonstrează strălucit teoria moștenirii moravurilor românești, încă extrem de active și puternic fixate în AND-ul nației. Într-un joc plin de vervă și ironie, artiștii Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Ioana Anastasia Anton, Alin State și Alex Călin ne amintesc cum, la fel ca acum un secol, azi mitocanii și moftangioacele își trăiesc micile existențe în elita de mahala, iar trăsăturile societății sunt neschimbate, chiar și în vremea aplicațiilor și photoshopului. Spectacolul va fi difuzat în regim live streaming, accesul fiind permis în baza achiziționării unui bilet în valoare de 25 de lei de pe platforma www.enterix.ro.
„Blazonul”, la Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală
Teatrul Evreiesc de Stat din București reia stagiunea online și în această săptămână puteți urmări, pe 1 aprilie, de la ora 19:00, spectacolul „Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”, în regia Lianei Ceterchi. Textul adaptat după jurnalul de lagăr al Anei Novac, prezintă strategia uimitoare de revoltă și rezistență psihică a tinerei care și-a trăit adolescența în infernul de la Aushwitz. De asemenea, pe 3 aprilie, Teatrul Evreiesc va difuza, de la ora 19:00, spectacolul „Blazonul”, de Shalom Ash, în regia lui Andrei Munteanu. Piesa ilustrează o temă încă extrem de actuală: dorința de faimă și recunoaștere socială a celebrilor anonimi. O familie nobilă, cu un blazon respectat de sute de ani, ai cărei membrii trăiesc acum doar din amintiri, într-o sărăcie lucie, acceptă compromisul unei căsătorii din interes. Supraviețuirea are însă un preț: renumele și tradițiile moștenite fiind distruse de noile rude, parveniții lipsiți de principii morale. Din distribuție fac parte: Arabela Neazi, Luana Stoica, Nicolae Călugărița, Mihai Ciucă, Veaceslav Grosu, Ecaterina Ladin, Iolanda Covaci, Viorica Bantaș, Viorel Manole și Mihai Prejban. Spectacolele vor fi difuzate pe platforma mystage.ro, prețul unui bilet fiind de 11 lei.
„Povești de dragoste la prima vedere”, la Teatrul Național din Cluj-Napoca
O săptămână bogată în evenimente se anunță și la Teatrul Național din Cluj care prezintă în online o serie de producții de succes. Pe 2 aprilie vă puteți întâlni cu „12 oameni furioși”, de Reginald Rose, o analiză atipică a dreptului de a-l judeca pe celălalt. Despre dragoste și diversele sale ipostaze se vorbește și în spectacolul „Povești de dragoste la prima vedere”, transmis pe 3 aprilie de Naționalul clujean. Montarea îndrăzneață a lui Tudor Lucanu reunește istorii inedite de amor, inspirate din texte semnate de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Ana Blandiana, construind cu multă delicatețe un elogiu al celui mai râvnit sentiment din lume. Îndrăgostirea și trăirea intensă oferă partituri generoase protagoniștilor: Ioan Isaiu, Diana Buluga, Mihai-Florian Nițu, Radu Lărgeanu și Petre Băcioiu, care reușesc să transmită publicului emoția marilor iubiri, indiferent că acestea sunt trăite în școala primară sau la pensie. De asemenea, pe 4 aprilie este programat spectacolul „Il Nullafacente. Aleg să nu fac nimic”, de Michele Santeramo, un text tulburător despre autocunoaștere, acceptarea destinului și lupta îndârjită pentru viață. Toate reprezentațiile încep la ora 19:00 și pot fi vizionate pe platforma www.eventim.ro, în urma achiziționării unui bilet în valoare de 30 de lei.
Arlinda Morava și Marius Bodochi, „Pasiune și iubire” live, la Filarmonica Ploiești
La Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești luna aprilie debutează cu un eveniment plin de nostalgie și romantism. Pe 3 aprilie, de la ora 19:00, în direct de la Sala „Ioan Baciu” va fi transmis online spectacolul „Pasiune și iubire”, un recital de muzică și poezie susținut de actorul Marius Bodochi și soprana de origine albaneză Arlinda Morava. Cei doi protagoniști se vor confrunta într-un duel liric și muzical, îmbinând arii celebre și piese cunoscute din repertoriul internațional cu poeme pline de pasiune și dialoguri uneori vesele, alteori ironice. Cei doi artiști vor fi acompaniați de cvartetul compus din Petru Lupan și Iulian Vuluță (vioară), Marius Nițu (violă) și Bogdan Postolache (violoncel). Vizionarea evenimentului live va fi accesibilă pe site-ul filarmonicii, în cadrul Virtual Concert Hall. Prețul unui bilet e de 15 lei.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.