de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Kickboxingul a devenit un sport de contact foarte apreciat şi practicat, în ultimii ani, iar printre cei pasionaţi se numără şi femei, tot mai multe. Unele renunţă pe parcurs, altele, însă, determinate şi ambiţioase, merg până la nivel de performanţă. Cătălin Zmărăndescu (foto), fost luptător de MMA şi kickboxing, cu multiple titluri mondiale şi europene, actualmente antrenor la Cătălin Zmărăndescu Sports Academy, ne-a vorbit despre femeile care practică kickboxing, la ce le ajută şi ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a rezista într-o lume a bărbaţilor.
„Este un sport de luptă bazat pe lovituri de braţe şi picioare”
- Cătălin, ce este kickboxingul?
- Kickboxul este un sport de luptă în poziţia verticală, bazat pe lovituri de braţe şi picioare, dezvoltat istoric din karate, amestecat cu box. Se practică pentru autoapărare, fitness general sau ca sport de contact. Deoarece kickboxul este un termen larg, înțelegerea istoriei poate fi oarecum dificilă. Cu toate acestea, în ceea ce privește competiția modernă, în anii 1950, un karateka japonez, numit Tatsuo Yamada, a stabilit pentru prima dată o schiță a unui nou sport care combină karate și Muay Thai. Acest lucru a fost explorat în continuare la începutul anilor 1960, când au început competițiile dintre karate și Muay Thai, ceea ce a permis modificarea regulilor. Primele evenimente adevărate de kickboxing au avut loc în Osaka, apoi s-au extins dincolo de Japonia, în America de Nord și Europa.
- Ce are în plus faţă de celelalte sporturi de contact?
- Ca şi artă marţială, cred că are tehnici mai uşor de asimilat. Kickboxingul este un sport pentru toate vârstele, atât pentru băieţi, cât şi pentru fete. În plus, este bine de ştiut că a contribuit la apariția artelor marțiale mixte prin hibridizare ulterioară cu tehnici de luptă la sol din jiu-jitsu brazilian și lupte populare.
„Multe îl aleg pentru a alunga stresul zilnic şi foarte puţine ajung la profesionism”
- În ultimii ani, sunt tot mai mulţi practicanţi, printre care şi femei. De ce îi atrage acest sport?
- Este adevărat că numărul practicanţilor de kickboxing a crescut foarte mult, mai ales după cunoscuta promoţie K1. În afară de acest aspect, pentru mulţi tineri, este un o soluţie de „evadare” din sărăcie, pentru glorie şi pentru o viaţă mai bună. De ce aleg şi femeile sportul de contact? E simplu! Având în vedere evenimentele în care femeile cad pradă agresivităţii bărbaţilor, în general, acestea vin să înveţe să se apere, altele doar pentru a alunga stresul zilnic şi pentru a avea un corp mai frumos şi tonifiat şi foarte puţine îl aleg pentru performanţă.
- Totuşi, este un sport dur...
- Este adevarăt, este un sport destul de dur, dar mai puţin dur decât altele. În plus, este de notorietate faptul că femeile sunt mai rezistente la durere decât bărbaţii.
„Performanţa presupune că «atunci când nu mai poţi, să mai poţi puţin»”
- Deci, este un sport şi pentru femei. Ar putea face performanţă?
- Cu siguranţă că da, este un sport şi pentru femei, fie că îl fac sub forma de kickbox-fitness, tae bo, autoapărare sau de performanţă. Eu am foarte multe femei în sală care practică acest sport şi pot spune că sunt mult mai disciplinate şi mai dedicate decât bărbaţii. În ceea ce priveşte nivelul de performanţă, în cazul lor, e greu de răspuns. Performanţa presupune că „atunci când nu mai poţi, să mai poţi puţin”. La un astfel de nivel, e nevoie de o ambiţie de fier şi multe sacrificii. Dar, da, şi femeile pot face performanţă.
- De ce aleg femeile un sport de contact, un sport pentru bărbaţi, în general?
- Femeile sunt atrase, în general, de tot ceea ce fac bărbaţii sau, mai bine spus, de ceea ce le spune majoritatea că nu pot face. Dacă o aleg ca metodă de fitness-kickbox, nu renunţă repede. Am studente care vin regulat la antrenamente de aproape trei ani. Important este să nu îşi piardă motivaţia, pentru că lipsa acesteia este cea care, în general, îi face pe oameni să renunţe.
„Fără o tehnică bună şi acea nebunie, nu poţi intra în ring”
- Cum sunt privite într-o lume a bărbaţilor?
- Nu cred că se mai poate spune că este o lume a bărbaţilor, femeile încep să se impună în aproape toate domeniile conduse de bărbaţi. Şi, da, nu de puţine ori am văzut bărbaţi care au luat bătaie la antrenamente de la fete, deşi îi avertizasem să nu se joace. Unii încă mai subestimează femeia, ceea ce nu este bine.
- Ce le sfătuieşti, în cazul în care vor să facă performanţă?
- Performanţa, în general, se începe de mic copil, dar am văzut şi cazuri când au început sportul mai târziu şi au avut rezultate. E nevoie de multă muncă, ambiţie, determinare, sacrificii şi o doză de nebunie. E greu de spus ca antrenor cine va face sau nu performanţă, mai ales la nivel mondial. Posibil ca 1 la 1.000 să ajungă acolo, dar nu bag mâna în foc. Fără o tehnică bună, o condiţie fizică impecabilă, curaj şi acea nebunie, nu poţi intra în ring.
„Îl recomand femeilor însărcinate, dar cu moderaţie şi atenţie”
- De la ce vârstă ar trebui să înceapă antrenamentele?
- Nu există neapărat o vârstă. Am fetiţe de 4 ani care deja au meciuri la activ. Am şi de 15 ani care promit... De aceea, eu cred că vârsta potrivită este atunci când ştii ce îţi doreşti de la viaţă.
- Femeile însărcinate pot face kickbox?
- Am în acest moment femei însărcinate care practică fitness-kickbox, o formă care este mai uşoară şi care nu presupune lovituri directe asupra corpului. Recomand sportul femeilor însărcinate, dar cu moderaţie şi atenţie. Soţia mea a făcut sport până în lunile a opta, la prima sarcină, şi a şasea, la a doua sarcină, şi aţi văzut ce „bombiţe” de copiii am.
„Vei avea mai multă încredere în tine“
- La ce le ajută antrenamentele de kickbox pe termen lung?
- Kickboxingul le ajută să înveţe să se apere, în primul rând. Apoi, să slăbească, să aibă un corp frumos, dar cu o singură condiţie: să îşi dorească cu adevărat acest lucru.
- Se poate sculpta un corp doar din kickbox?
- Sportul, în general, nu doar kickboxingul, te ajută fizic şi mental. Dar, preacticând un sport de contact, întotdeauna vei avea mai multă încredere în tine decât cei care nu practică. În plus, dacă asociezi fitness-ul cu artele marţiale, cu o educaţie sănătoasă în ceea ce priveşte alimentaţia, şi eşti serios în conduită, poţi avea un corp de invidiat.