de Simona Soare Ghișea şi Silviu Ghering
Impactul pandemiei s-a resimţit în comportamentul financiar al românilor, atât în privința diminuării cheltuielilor, cât şi a diversificării metodelor de economisire. La începutul crizei sanitare declanșate de COVID-19, economisirea a fost pentru mulţi un lucru neintenţionat, un rezultat al impunerii restricţiilor de circulație. În prezent, însă, numărul celor care și-au propus să economisească a crescut exponențial. Specialiștii în finanțe personale vă reco- mandă să aveți grijă la gestionarea veniturilor, în contextul perioadei dificile pe care o traversăm. Pentru a pune bani deoparte lună de lună, puteți lua în calcul câteva sfaturi ale experților în domeniu.
Monitorizați atent cheltuielile
Primul pas pentru economisire constă în organizare. Pentru monitorizarea veniturilor şi a cheltuielilor lunare, este necesară întocmirea unui buget. Toate datele ar trebui să fie inserate într-un instrument de administrare a acestora, precum o aplicaţie, un fişier sau o agendă. Astfel, aveți un control asupra finanţelor şi puteți reduce sau elimina cumpărăturile care nu sunt necesare. În acest mod, cheltuielile vor fi mai simplu de analizat. Înainte să începeți să economisiți, este indicat ca bugetul dumneavoastră lunar să fie împărţit în cheltuieli fixe şi cheltuieli flexibile, pentru o gestionare cât mai eficientă.
Adoptați strategia 20/50/30
Specialiștii în finanțe personale recomandă ca economiile și cheltuielile să fie modelate în funcție de strategia 20/50/30. Astfel, 20% din venituri vor fi alocate economiilor, în timp ce 50% vor fi îndreptate către cheltuielile fixe, cum ar fi plata chiriei, a întreținerii, a utilităților. Alte 30% din venituri vor fi destinate cheltuielilor flexibile, precum mesele în oraș cu prietenii, vacanțele, hainele. Dacă venitul dumneavoastră lunar net este sub 1.000 de euro, este puțin probabil să puteți investi o parte din suma câștigată lunar. Totuși, dacă vă doriți să economisiți pe termen lung, pensia privată poate reprezenta o soluție în acest sens, fiind o opțiune și pentru cei cu venituri mai mici. Aceasta este practic și o metodă de investiție financiară, pentru că firmele care administrează fonduri de pensii private investesc banii dumneavoastră în obligațiuni corporative sau de stat și în acțiuni. Astfel, 20% din veniturile lunare reprezintă fondul destinat economiilor, unde poate fi inclusă, printre altele, pensia privată. Potrivit experților în finanțe, procentul economisirii ar trebui să se mărească odată cu vârsta: de la 5% la 20-25 de ani, la 10%-15% în perioada cea mai intensă din punct de vedere profesional (30-50 de ani). După vârsta de 50 de ani, capacitatea de economisire ar trebui să depăşească 20%.
Eliminați cumpărăturile inutile
Pentru a economisi, este indicat să renunţați la cheltuielile care nu sunt necesare. Un prim pas este consumarea integrală a alimentelor cumpărate. Fără să realizeze, multe persoane au tendința să achiziționeze produse de care nu au nevoie. Întocmirea unei liste de cumpărături care să fie respectată cu strictețe este soluția salvatoare în acest sens. Cumpărăturile responsabile constituie unul dintre paşii importanți în privința economisirii banilor. Băncile oferă în prezent o diversitate de produse de economisire. Este esențial ca fiecare persoană să analizeze ofertele puse la dispoziție de acestea, să-și cunoască nevoile și să facă alegerea potrivită. Astfel, economiile vor deveni mult mai uşor de planificat şi de administrat.
Diminuați costurile facturilor la utilităţi
Un aspect important în procesul de economisire este să reduceți cheltuielile cu utilităţile, precum energia electrică, gazele, cablul TV, internetul, abonamentul de telefonie mobilă. Acest lucru este posibil doar după o analiză a ofertelor companiilor de utilităţi şi alegerea celor mai convenabile dintre ele, în funcţie de necesităţile fiecăruia. De asemenea, încercați să aveți în vedere implicit consumul de energie electrică pe care îl generați lunar. Există o serie de metode care vor conduce la prețuri mai mici, precum folosirea televizorului numai atunci când este nevoie, alegerea unor becuri economice cu led, aprinderea luminii doar atunci când este necesar și scoaterea aparatelor neutilizate din priză. Electrocasnicele care sunt din clasa de energie A++ sau A+++ sunt mai scumpe față de celelalte existente pe piață, dar diferența de preț se poate amortiza chiar și după un an. Ţinând cont de toate aceste lucruri, costurile lunare vor fi diminuate, iar banii rămaşi pot fi economisiţi.
Profitați de reduceri
În cazul în care cheltuielile sunt mai mari, o metodă de diminuare a costurilor este să cumpărați produse la reducere. Indiferent dacă este vorba despre articole de îmbrăcăminte, electrocasnice, abo- namente, alimente, este indicat să aflați ofertele promoționale și să achiziţionați produsele în momentul lansării acestor promoţii. În acest mod, banii rămaşi pot fi economisiţi. Totuși, alocați timp pentru analizarea ofertelor de preț, pentru a nu cădea în capcanele de marketing ale magazinelor. În plus, luați în considerare reducerile puse la dispoziție de autorități la plata taxelor și impozitelor. De pildă, pentru plata anticipată a impozitului pe clădiri și terenuri, se acordă, în fiecare an, o bonificație de până la 10% inclusiv. Valoarea bonificației este stabilită printr-o hotărâre a consiliului local și se oferă pentru achitarea impozitului datorat pentru întregul an.
Folosiți mijlocul de transport în comun
O modalitate care contribuie la reducerea cheltuielilor este alegerea transportului în comun, în defavoarea taxiului sau a mașinii personale. De asemenea, trotineta și bicicleta pot reprezenta o altă soluție prin care puteți economisi bani. Autoturismul personal presupune cheltuieli, atât în privința alimentării cu combustibil, cât şi a întreţinerii, mai ales dacă vă deplasați zilnic la serviciu. Prețurile abonamentelor de metrou și de autobuz sunt mult mai convenabile decât costurile pe care le implică mașina personală sau taxiul. Acestea din urmă pot deveni mijloace de transport pentru dumneavoastră doar în cazurile urgente.
Setaţi-vă obiectivele financiare!
Indiferent câți bani v-ați propus să economisiți lunar, nu veți reuși dacă nu sunteți cu adevărat motivați. Stabiliți-vă obiective financiare pe termen scurt, mediu și lung. Planificarea vacanței dorite, achiziția unei mașini, a unei locuințe, stabilirea fondului de urgență, cumpărarea unui laptop se pot afla pe lista dumneavoastră de priorități. Dincolo de cheltuieli şi de venituri, obiectivele vor avea cel mai important impact asupra modului în care o persoană îşi planifică economiile. Una dintre cele mai eficiente metode de a economisi este evitarea îndatorării. Faceți tot posibilul să vă achitați ratele la termen şi integral, în fiecare lună. În caz contrar, costurile suplimentare înregistrate vă pot pune în pericol bugetul.