de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Exploatarea bauxitei în zona minieră Roșia de Bihor, mai exact în galeria minei Farcu, a dus în anul 1987 la descoperirea unui gol subteran care nu avea legături cu suprafața. A fost numit Peștera cu Cristale și a uimit încă de la început cu o frumusețe aparte, unică.
A fost amenajată la standarde europene și deschisă publicului în anul 2012
Peştera se întinde pe o lungime de 251 de metri şi are o denivelare de 16 metri. În momentul descoperirii sale a fost considerată o adevărată bijuterie datorită diversităţii şi formelor unice ale cristalelor existente aici și bogăţiei speleotemelor (ansamblul formațiunilor dezvoltate în peșteri în urma proceselor de cristalizare și concreționare: stalactite, stalagmite, coloane). Peștera cu Cristale din mina Farcu a fost amenajată la standarde europene și deschisă publicului în anul 2012. Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din întreaga lume.
Poftiți în... „balcon” ca să admirați „libelulele de cristal”!
În Peștera cu Cristale sunt amenajate două sectoare: unul turistic și unul speoturistic. Traseul vizitabil traversează 200 de metri de galerii miniere, unde aveți ocazia să vedeţi și un muzeu minier, plus 100 de metri de galerii de peșteră, cu pereți modelați de apă și împodobiți cu formațiuni și cristale inedite. Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervația cu cristale, ce se „mândrește” cu celebrele „discuri de Farcu” şi „libelulele de cristal”.
Pe serpentine spre inedita lume subterană
Pentru a vă bucura de priveliștea unică a Peșterii cu Cristale de la mina Farcu, dacă veniți dinspre Cluj mergeți până la Gilău pe A3, apoi pe DN1 prin Huedin, după Bucea intrați, la stânga, pe DJ108K, spre Bratca, Damiș și Roșia, traseu de 134 de kilometri. Dinspre Oradea distanța este mai mică, 78 de kilometri, pe DN76, prin Sânmartin, Beiuș, Remetea, Căbești, Roșia. În centrul localității, vis-a-vis de primărie veți vedea un indicator spre Peștera cu Cristale și, după încă 5 km pe serpentinele unui drum asfaltat, veți ajunge la intrarea minei Farcu.
Temperatura în interiorul Peşterii cu Cristale este de 9-12 grade Celsius și sectorul turistic poate fi vizitat în aproximativ 25-30 de minute în intervalul orar 10:00-19:00, în iunie, și până la ora 20:00, din iulie până în septembrie