de Silviu Ghering şi Adrian Barna
În partea de vest a județului Cluj, la o distanță de 43 km față de Cluj, pe E60/DN1, cu 7 km înainte de Huedin, între Podișul Transilvaniei și dealurile periferice ale Munților Apuseni, se întinde de pe la 1276, acum pe o suprafață de 41 km pătrați, comuna Izvoru Crișului, cu satele sale Izvoru Crișului, Nadăș, Nearșova și Șaula.
Este considerată cea mai bogată comună din județul Cluj
Izvoru Crișului este considerată cea mai bogată comună din județul Cluj, ca urmare a faptului că pe raza sa sunt înregistrate şi funcţionează un mare număr de asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate care au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor tradiţionale meşteşugăreşti specifice zonei - prelucrarea lemnului şi „cusătorilor”. Când intri în Izvoru Crișului, parcă intri într-un uriaș târg de artă populară autentică întins de-o parte și de alta a șoselei. Meșteșugarii din Izvoru Crișului păstrează, nealterate de secole, tradițiile și obiceiurile caracteristice zonei „Kalotaszeg” (microregiunea Huedin).
Nu ratați covorul turcesc din biserica reformată!
De Sărbători, mai ales de Paște, când primăvara învinge iarna, este o splendoare drumul ce duce la biserica reformată (calvină) aflată pe deal, pe unde se duc la slujbă fetele îmbrăcate în portul popular. Biserica a fost construită în anul 1764, în locul unei biserici mai vechi, și este înconjurată de un zid care datează din secolul al XIV-lea. În interior puteți admira un covor turcesc din anul 1660, de o valoare inestimabilă, care a fost dăruit de principele Rákóczi György II, în semn de recunoștință pentru ospitalitatea și buna tratare a rănilor sale suferite pe câmpul de luptă. O altă atracție locală este Dealul Trandafirilor, singurul teritoriu din Europa unde înflorește trandafirul Daphne (Daphne cneorum), denumit popular „floarea de ghirlandă”, specie ocrotită de lege. În cinstea ei se organizează la Izvoru Crișului, în luna mai, un festival în zona deluroasă a comunei.
În satul Nadăș din comuna Izvoru Crișului este o biserică ortodoxă din lemn care datează din 1720, una dintre cele mai fidele lăcașuri religioase ale stilului maramureșean, cu corpul în formă de navă, declarată monument istoric