de Irina Țolea şi Florica Pintea
Luna mai marchează redeschiderea unor săli de spectacol și îmbogățește repertoriul scenelor autohtone cu noi producții. Comedii, musicaluri, drame și spectacole pentru copii se joacă live, cu public sau prin transmisie online în această săptămână. Vă prezentăm în continuare câteva titluri care se disting în programul instituțiilor de cultură.
„M-am hotărât să devin prost” redeschide Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara
După peste o jumătate de an în care stagiunea a fost derulată exclusiv în spațiul virtual, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara își redeschide, în această săptămână, sălile de spectacol. Prima reprezentație cu public este programată pe 8 mai, de la ora 19:00, când puteți vedea piesa „M-am hotărât să devin prost”, o dramatizare după celebrul roman al lui Martin Page, în regia Antonellei Cornici. Textul spune povestea unui tânăr de o inteligență sclipitoare, care, fiind exclus de propriul geniu din lumea contemporană, experimentează comportamente sub nivelul său pentru a fi primit în „normalitatea” celor din jur. Într-o montare plină de umor și ironie protagoniștii Andrei Chifu, Victoria Rusu, Victor Manovici, Mălina Ivanovici și Alina Chelba ne demonstrează că integrarea individului nu este întotdeauna rezultatul unei ascensiuni, ba chiar dimpotrivă. Tot în acest week-end, la Sala 2 a Naționalului timișorean este programat, pe 9 mai, de la ora 19:00, spectacolul „Cercurile încrederii”, de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol.
„Căsătoria” lui Gogol, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești
La Ploiești, Teatrul „Toma Caragiu” propune în această săptămână un program potrivit tuturor gusturilor și vârstelor. Pe 6 și 7 mai, de la ora 18:30, la Sala Mare, puteți urmări spectacolul „Ti amo, Maria”, de Giuseppe Manfridi, în regia lui Eusebiu Mihail Tudoroiu. Povestea intensă și plină de romantism, creată de protagoniștii Dana Vulc și Karl Baker, subliniază amar modul în care viciile, obsesiile, orgoliile și lipsa de comunicare pot împinge către eșec o iubire absolută. Tot la Sala Mare, pe 8 și 9 mai, scena prahoveană vă invită să vedeți de la ora 18:30, „Căsătoria” lui N.V. Gogol. Montarea regizorului Alexandru Mâzgăreanu exploatează lipsurile emoționale și superficialitatea unei societăți care a transformat căsătoria într-un act comercial. De asemenea, pe 7 mai (ora 18:00) și pe 9 mai (ora 10:00), la Sala Teatrului de Animație, micii spectatori au ocazia să descopere aventurile curajosului Peter în Țara de Nicăieri în spectacolul „Peter Pan”, după J.M. Barrie, în regia lui Cristian Mitescu. Într-un tărâm magic, colorat și mereu plin de surprize, temutul Căpitan Hook și pirații săi înfricoșători, zâna Clopoțica, ființele fantastice și micuța Wendy transformă visul copilăriei în realitate.
„Mici crime conjugale”, pe Scena Digitală a Teatrului Național din Sibiu
Cum poate supraviețui iubirea rutinei de cuplu? La această întrebare complexă răspunde într-un mod inedit și fermecător spectacolul „Mici crime conjugale”, cea mai nouă producție a Teatrului Național „Radu Stanca”, din Sibiu, accesibil online în luna mai pe platforma Scena Digitală. După o amnezie cauzată de un accident casnic, Gilles este ajutat de soție să-și redescopere existența. Înstrăinați peste noapte, ajunși la o răscruce, cei doi soți, interpretați remarcabil de Diana Fufezan și Adrian Matioc, sunt nevoiți să lămurească vechi conflicte și să evalueze drumul petrecut împreună. Tot online puteți viziona în această lună spectacolul „Hin und Her/ Încoace și încolo”, o producție a secției germane a Naționalului sibian care propune o critică socială, la granița dintre comedie și dramă, la adresa hățișului absurd al birocrației contemporane. Spectacolele sunt accesibile pe platforma Scena Digitală în orice zi, la orice oră și de pe orice dispozitiv, în baza unui bilet în valoare de 30 de lei sau a unui abonament lunar.
„Cutia Pandorei”, război pe moștenire, la Naționalul clujean
Teatrul Național din Cluj-Napoca își prezintă producțiile în mediul virtual și vă propune în această săptămână patru titluri de succes ale stagiunii. Pe 6 mai, artiștii Miriam Cuibus și Cătălin Codreanu deschid pe scena Naționalului clujean „Cutia Pandorei”, o fabuloasă comedie neagră, în regia lui Andrei Măjeri. O mătușă aprigă și diabolică și nepotul său viclean și lacom se luptă pentru o moștenire „apetisantă”, încercând să se înlăture unul pe celălalt. Într-un decor parcă inspirat de urmările unui bombardament, războiul dintre cei doi devine și mai credibil, scoțând la iveală energii și strategii nebănuite, aruncate în lupta pentru înavuțire. Tot online puteți viziona, pe 7 mai, spectacolul „Povești de dragoste la prima vedere”, în regia lui Tudor Lucanu, iar pe 8 mai musicalul de excepție „Sânziana și Pepelea”, după Vasile Alecsandri, o producție plină de energie și culoare, inspirată de tradițiile populare românești. De asemenea, pe 9 mai este programat „Procesul”, după F. Kafka, în regia Mihaelei Panainte. Reprezentațiile vor fi transmise în regim online streaming începând cu ora 19:00, accesul fiind permis în urma achiziționării unui bilet în valoare de 30 de lei, de pe platforma Eventim.ro.
„Sosesc deseară”, la Sala Mare a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște
În acest week-end, la Târgoviște, Teatrul „Tony Bulandra” continuă Stagiunea Antivirus cu reprezentații pentru micii și marii spectatori. Pe 8 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare, este programat spectacolul „Sosesc deseară”, de Tudor Mușatescu, o comedie spumoasă din perioada interbelică, în montarea regizorului Laurențiu Calomfirescu. Textul ne introduce în casa lui Olimpiu, un provincial zgârcit și moralist, al cărui fiu plecat la Paris să studieze, trăiește aventuros și toacă banii părintelui cu o dansatoare de cabaret. Venit urgent acasă să facă rost de un „avans” mai consistent, fiul intră în conflict cu tatăl, apar minciuni și controverse, se lasă cu un mic complot, dar și cu o răsturnare spectaculoasă de situație. Din distribuție fac parte Corneliu Jipa, Sebastian Bălășoiu, Ioana Farcaș, Delia Lazăr și Ilie Ghergu. Tot la Sala Mare, pe 8 mai, de la ora 10:00, cei mici au ocazia de a se întâlni cu „Lolo și Bobo”, doi clovni mereu stângaci și puși pe harță, dar inimoșii și plini de surprize.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.