de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering
În ultimii ani, dar mai ales odată cu instalarea pandemiei de SARS-CoV-2, tot mai mulți români s-au văzut nevoiți să își schimbe domeniul de activitate. Unii au rămas fără serviciu, alții și-au droit altceva, mai bun și mai bine plătit. Cristina Maria Cojocariu (foto), coach și expert în consiliere profesională, autoare a cărților „101 lecții de succes” și „Iubire De-condiționată”, ne-a vorbit despre reconversia profesională, când este indicat să o facem și de ce avem nevoie pentru a ne schimba direcția profesională.
„Când ținem cu dinții de ceva, vine altceva din afară care ne aruncă de pe scaunul călduț”
- Cristina, ce înseamnă reconversie profesională?
- Reconversia profesională este schimbarea completă a direcției profesionale, dintr-un domeniu în altul.
- Care sunt situațiile în care luăm în calcul schimbarea domeniului de activitate?
- O alegem sau ne alege ea pe noi, după caz. Cele mai multe persoane fug de schimbare, așa că rămân, adesea, în situații în care nu sunt mulțumite, apreciate sau nu simt bucurie. Așa apar situațiile în care, fie sunt concediate, fie se desființează departamentul, fie ajung în situații de nesuportat, care le forțează să ia o decizie și să schimbe direcția. Dacă nu vedem apreciere, simțim că putem și vrem mai mult, că ne-am plafonat, suntem storși de energie dis-de-dimineață, când abia începe ziua, doar la gândul că trebuie să mergem la muncă, atunci e cel mai bun moment să facem o schimbare.
- Este indicat să o luăm în calcul din când în când sau ținem cu dinții de profesia pe care o avem?
- Am convingerea, testată atât în cazul meu, cât și al clienților cu care am lucrat, că atunci când ținem cu dinții de ceva, vine mereu o situație, ceva din afară, care ne aruncă de pe scaunul călduț, ca noi să ne descoperim și să ne valorificăm potențialul. E cât se poate de adevărată acea zicală „un șut în fund este un pas înainte”, chiar dacă nu vom simți asta la început, cel mai probabil. Dacă bifăm stările de la întrebarea anterioară, recomand să ne pregătim terenul din timp. Putem face mai ușoară trecerea către un alt domeniu, dacă planificăm, facem pași în avans și schimbarea ne prinde pregătiți.
„Fericirea înseamnă ca, în fiecare moment, să nu vrei să faci altceva decât faci”
- Ce avantaje prezintă un astfel de proces?
- Cea mai mare șansă să fim fericiți și să avem succes, așa cum îl vedem noi, este să facem în cea mai mare parte a timpului ceva ce ne aduce bucurie și împlinire. Cineva înțelept îmi spunea, acum mulți ani, că fericirea înseamnă ca, în fiecare moment, să nu vrei să faci altceva decât faci, să nu vrei să fii în altă parte decât ești, să nu vrei să fii cu altcineva decât ești. Când trecem printr-o schimbare, avem marea șansă de a ne reorienta spre ceva ce ne place și ne împlinește și spun asta din proprie experiență. Așadar, avantajele pe scurt ar fi: creșterea stării de bine și de împlinire, dezvoltare și învățare permanentă (pentru că orice schimbare pune resursele la treabă, în creierul nostru se formează noi rețele neuronale), reducerea stresului pe termen mediu și lung, șansa de a câștiga și mai mulți bani, adaptându-ne la domeniile noi care se cer și readucerea aminte că putem face mai mult decât credeam când eram în zona călduță.
- Există și minusuri care vin odată cu reconversia profesională?
- Pe termen scurt sau mediu, este foarte probabil să resimțim confuzie, debusolare, stres, frică de necunoscut și eșec, mai ales dacă nu a fost planificată. Dar este important să ne amintim că toți acei oameni pe care îi admirăm, care și-au împlinit visurile, au trecut prin aceste etape și este firesc să simțim și noi la fel. Ce contează este să facem pași mici, în fiecare zi, în direcția dorită și să avem încredere că, dacă urmăm acest drum, este doar o chestiune de timp până vom ajunge să culegem roadele. Așadar, pe termen mediu și lung, avantajele sunt infinit mai mari decât sunt minusurile.
„Contează cum ne prezentăm experiența în CV”
- O eventuală concediere sau lipsa unui loc de muncă, pur și simplu, poate atârna greu în CV-ul nostru? Adică, ne-ar îngreuna procesul de reangajare?
- Ce contează cel mai mult este atitudinea noastră, cum ne prezentăm experiența în CV, dar mai ales, cum ne prezentăm la interviu. Spre exemplu, este esențial să ne interesăm de compania la care mergem să ne angajăm, să ne gândim înainte de interviu cum putem noi contribui să aducem valoare, dacă vom fi angajați, să ne arătăm interesul și disponibilitatea de a ne face cât mai bine treaba, indiferent care e poziția pentru care candidăm. Implicarea și deschiderea, faptul că suntem oameni pe care se pot baza angajatorii noștri cântăresc enorm de mult în alegerea pe care ei o fac.
- E necesară o consiliere în prealabil? Ce îi sfătuiești în luarea deciziei?
- Recomand ca fiecare persoană care dorește să facă o schimbare să se gândească și să pună pe hârtie următoarele aspecte: ce resurse are, adică la ce se pricepe, ce experiență are din tot ce a făcut până atunci și care sunt punctele sale forte. Apoi, ce îi place, din cele de mai sus, pentru că pot să mă pricep la ceva, dar să nu îmi placă, și atunci nu recomand ca alegere, și, ultimul aspect, în ce domenii ar putea să folosească ceea ce știe deja. În plus, aceste răspunsuri ne pot ajuta să ne construim o sursă suplimentară de venit, chiar dacă nu ne schimbăm locul de muncă. Pentru cine dorește să descopere mai mult, îi pot oferi gratuit un material detaliat cu: opt întrebări care îl ajută să își identifice zonele de talent/comorile ascunse, un test în engleză, plus alternativa lui în română, ca să își poată identifica abilitățile și mai multe perspective asupra acestui subiect. Pentru a îl primi, îmi poate trimite un email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. În plus, am dezvoltat și un program de consiliere mai complex, în ședințe 1 la 1, pentru a identifica resursele detaliat, din mai multe perspective (psihologic, astrologie europeană și chineză, experiență anterioară în lucrul cu echipe de oameni etc.), dar și moduri în care le pot folosi concret.
„Vârsta nu este un obstacol“
- Există o limită de vârstă? Este important acest aspect?
- Nu văd vârsta ca fiind un obstacol. E important să vrem să învățăm ceva nou, să descoperim, să ieșim din zona de obișnuință.
- Experiența acumulată poate fi un avantaj în noua activitate?
- Categoric, recomand în cazul reconversiei profesionale să folosim tot ceea ce am învățat în anii trecuți. Nimic nu se aruncă, totul se transformă, iar alegerea cursurilor se face în funcție de aptitudini și de preferințe.