Main menu

header

846 29 1de Simona Soare Ghișea şi Silviu Ghering

Pandemia de COVID-19 a schimbat fundamental piața muncii. În prezent, mulți români doresc să se reprofileze profesional, alegând mai ales joburi ce se pot practica de acasă. Această schimbare majoră pe piața muncii vine cu o serie de provocări, dar și cu beneficii. În funcție de interese și de competențele pe care le aveți, există o serie de locuri de muncă spre care vă puteți îndrepta, dacă doriți să lucrați din confortul propriei locuințe, fără presiunea de la birou.

Domeniul IT, cel mai ofertant

Dintre industriile care angajează în momentul de față, cele mai mari salarii se regăsesc în domeniul IT. Cererea pentru programatori, de pildă, este în continuă creștere. În România, salariul lunar net al unui junior software developer se situează între 4.000 și 7.500 de lei, iar cel de senior poate depăși 15.000 de lei. Dacă vă place să lucrați cu oamenii, dar nu doriți să urmați o carieră de programator, atunci ați putea să vă orientați către resurse umane și să alegeți un post de specialist recrutare în industria IT. Salariul unui astfel de specialist cu experiență este de peste 6.000 de lei. Cei mai mulți dintre acești experți recrutează candidați la nivel internațional, iar întâlnirile sunt online. Tot în IT, foarte căutați sunt și designerii user experience (UX). Un astfel de designer se ocupă de experiențele utilizatorului și are ca sarcină să facă site-urile și aplicațiile cât mai accesibile. De regulă, designerii UX au absolvit psihologie sau sociologie, pentru că aceste domenii au la bază cercetarea. În România, salariul mediu lunar al unui designer UX senior este de circa 9.000 de lei, potrivit site-ului salaryexpert.com.

Specialistul în social media și contabilul, indispensabili pentru firme

846 29 2Joburile din IT nu sunt singurele care se pot practica de acasă. Cele din relații publice (PR), marketing, content writing, traduceri și contabilitate au avantajul de a se potrivi conceptului de „work from home” și de a fi plătite decent. Cum contextul actual a obligat multe afaceri să migreze din offline în online, nu mai există niciun brand fără cont de Facebook, Instagram sau Twitter. Astfel, jobul de specialist în social media este la mare căutare. În acest caz, salariul net pornește de obicei de la 2.600 de lei și poate depăși 5.000 de lei. Un manager în acest domeniu poate câștiga peste 7.000 de lei, cu tot cu bonusuri. Contabilitatea vi se potrivește ca o mănușă, dacă sunteți o persoană ordonată, cu o gândire logică și pasionată de cifre. Pentru a deveni contabil autorizat, aveți nevoie de studii economice, iar apoi vă puteți înscrie în Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, pentru a obține acreditările necesare. Jobul de contabil vă aduce un venit de peste 5.000 de lei lunar, dacă aveți experiență în domeniu și un număr mare de clienți în portofoliu. Orice firmă are nevoie de un contabil, deci rolul acestuia este indispensabil.

Cunoștințele digitale aduc mai multe șanse de angajare

Competențele digitale reprezintă un punct forte pentru majoritatea joburilor. Pentru postul de operator introducere date, aveți nevoie de un computer și de acces la internet. Ceea ce trebuie să faceți este să transcrieți informații și să le introduceți în baze de date. În același timp, veți gestiona datele și documentele. Pentru acest job, sunt necesare anumite abilități tehnice, precum: lucrul cu computerul, mai ales cu pachetul Microsoft Office, dar și viteză de scriere. Salariul lunar net pentru postul de operator introducere date variază între 2.000 de lei și 3.400 de lei. O altă profesie care poate fi practicată de acasă este cea de traducător. Aceasta este complexă și implică mulți ani de practică pentru a vă putea perfecționa, chiar și într-o limbă de mare circulație cum este engleza. Câștigurile sunt corelate inclusiv cu dificultatea traducerilor. În funcție de experiență și de tipul traducerii, un traducător full-time poate câștiga peste 5.000 de lei lunar. Cunoscătorii de limbi rare, precum cele asiatice, au cele mai mari venituri.

Profitați de faptul că sunteți sociabili

Dacă sunteți sociabili și vă face plăcere să ajutați persoanele de lângă dumneavoastră, probabil vă veți descurca să lucrați de acasă ca reprezentant servicii clienți. Rolul dumneavoastră va fi acela de a prelua apelurile telefonice și de a le oferi asistență online clienților. Concret, veți interacționa cu mulți oameni care au diferite probleme și trebuie să vă păstrați un ton calm, prietenos, și să le dați cele mai bune soluții. Salariile pentru acest tip de job diferă în funcție de limba vorbită și de programul de lucru. De regulă, un reprezentant servicii clienți, care lucrează full-time, poate câștiga în jur de 4.500 de lei net, lunar.

Postul de asistent virtual, ideal pentru cei cu spirit organizatoric

În cazul în care vă place să vă ocupați de sarcini administrative ce țin de aspectul organizatoric, cum ar fi stabilirea de întâlniri, întocmirea de diverse rapoarte, programarea unor ședințe sau analize amănunțite pe diferite teme, ați putea să transformați aceste abilități într-un job full-time sau part-time, în funcție de programul pe care vi-l doriți. Totuși, pot exista și inconveniente. Unul dintre acestea ar fi că este posibil să munciți pentru companii cu sediul în Statele Unite ale Americii, iar fusul orar să vă oblige să lucrați în timpul nopții. Dacă alegeți să fiți asistenți virtuali pentru o companie americană, puteți câștiga în medie 80 de lei pe oră, potrivit site-ului indeed.com.

Oportunități pentru obținerea unui venit suplimentar

Munca de acasă este o soluție și pentru cei care doresc un venit suplimentar, nu doar un job part-time sau full-time. Artizanatul este foarte apreciat și, în funcție de complexitatea și utilitatea produselor create, puteți câștiga sume frumoase. Trebuie să țineți cont de faptul că, pe fondul pandemiei de COVID-19, veți comercializa produsele mai ales în mediul virtual. Dacă sunteți profesori sau experți într-un anumit domeniu, puteți realiza cursuri online și le puteți vinde pe site-urile de specialitate. Prețurile unor astfel de cursuri pot varia de regulă între 50 și 2.000 de lei, în funcție de domeniu și complexitate. O activitate pe care orice iubitor de animale de companie o poate considera o adevărată plăcere este îngrijirea la domiciliu a câinilor și pisicilor. Unele persoane aleg să plătească o sumă de bani mai mare, știind că își lasă prietenul necuvântător pe mâini bune, atunci când pleacă în călătorii de afaceri sau în vacanță. În raport cu numărul de animale de care aveți grijă, vă puteți suplimenta veniturile cu câteva sute de lei lunar și chiar puteți face un business din acest hobby.

Profesioniștii din marketing, publicitate și PR pot câștiga lunar 6.700 de lei (cea mai mare medie, salariul maxim real este şi mai „sus“), potrivit site-ului paylab.ro

Este important să comunicaţi zilnic cu superiorii şi colegii

Un avantaj al muncii la domiciliu este flexibilitatea pe care o au angajații. De cele mai multe ori, ei pot opta să înceapă programul de lucru mai devreme, pentru a avea mai mult timp liber seara, sau pot lucra după ora 10:00, pentru a beneficia de mai multe ore de somn. Jobul nu mai presupune deplasare, deci vor economisi timp. Totuși există și inconveniente. Fiindcă se află acasă, cei mai mulți angajați se simt obligați să gătească, să aibă grijă de copii sau să facă ordine în timp ce lucrează. Acest aspect duce la o productivitate scăzută și la distrageri mai mari decât cele cauzate de colegii de la birou. În plus, cei care lucrează la domiciliu se pot simți izolați. Acest sentiment le afectează starea de spirit și eficiența. De aceea, este important ca angajații să păstreze legătura și să comunice zilnic cu superiorii sau cu unii colegi. Un alt dezavantaj ar fi că cei care lucrează de acasă nu pun mare accent pe cultura organizațională a companiei. Pe de altă parte, dacă sunt persoane dedicate, pot să se epuizeze, muncind până la ore târzii și în weekend.