de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Satul Rimetea din județul Alba, în nordul Depresiunii Trascăului, este considerat unul dintre cele mai frumoase așezări tradiționale din România. în jurul anului 1296, la 5 km sud-vest de sat a fost construită Cetatea Trascăului (denumită de localnici și Cetatea Colțești, după numele celui de-al doilea sat, care împreună cu Rimetea formează comuna Rimetea).
„Fortificație locuibilă de veghere, pază și refugiu”
Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, aflăm dintr-o inscripție în limba maghiară, dăltuită într-o placă veche de piatră, cine a ridicat cetatea: „Aici se așază cetatea familiei Thorotzkay. Construită de Thorotzkay Illés, vice-voievodul Ardealului, la sfârșitul veacului al XIII-lea, ca fortificație locuibilă de veghere, pază și refugiu. Arsă cu samavolnicie de trupele generalului Tiege la anul Domnului 1703. Acest panou s-a executat la anul Domnului 1832”.
A fost declarată monument istoric în 2010
Ridicată cu premeditare în vârful abrupt al unei „klippe” (n.r. - bloc de rocă de mari dimensiuni, izolat, deosebit de rocile din jur), Cetatea Trascăului prezintă un plan alungit orientat nord-sud. Într-o primă etapă a fost construit un turn-donjon (cel mai bine fortificat), așezat pe stânca cea mai înaltă. A urmat și un al doilea turn-locuință cu 5 etaje, legat de primul cu ziduri înalte de 12 m, formând astfel o curte interioară. În partea de sud se află un corp de clădire cu mai multe încăperi, aparținând secolelor XIV-XV, cărora li s-a adăugat o altă curte interioară, protejată de o barbacană (n.r. - lucrare de fortificație plasată în fața accesului într-o cetate, la un cap de pod, alcătuită dintr-un spațiu îngust, delimitat de ziduri și un element defensiv, turn, bastion), etapă de construcție aparținând secolului al XVI-lea. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale. Cetatea Trascăului este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba din anul 2010.
La 56 km de Alba Iulia şi 25 km de Aiud, Rimetea este legată de reţeaua de drumuri naționale prin DJ 107 M, care pornește de la limita județului Cluj și prin DN 75 dă în DN 1A (E 60 A) la Aiud