Main menu

header

849 28 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

În timp ce pentru majoritatea pământenilor specialiștii recomandă economisirea în numele supraviețuirii, există și cazuri celebre ale unor moștenitori care au sfidat din plin acest sfat înțelept, reușind ori să toace averi imense, strânse de alții, ori să se dedea dependențelor și să sfârșească tragic.

Casey Johnson, dezmoștenită pentru că a refuzat dezintoxicarea

Moștenitoarea averii gigantului Johnson & Johnson, Casey Johnson, a avut probleme atât de mari cu consumul de droguri, încât tatăl său, care deține inclusiv clubul New York Jets și are o avere de miliarde, a dezmoștenit-o fără drept de apel, pentru că nu a vrut să meargă la dezintoxicare și să-și pună viața în ordine. Diabetică, incapabilă să se întrețină, Casey a trăit într-un apartament foarte sărăcăcios, fără electricitate, infestat de rozătoare. În anul 2010 a fost găsită moartă în locuință, cu diagnostic de ketoacidoză diabetică. Avea 30 de ani.

Edie Sedgwick, ucisă de somnifere

849 28 2Moștenitoare a unei mari averi, provenită în special de pe urma liniei feroviare Southern Pacific, crescută într-o familie cu tradiții care merg în spate până la „părinții fondatori” ai SUA, Edie Sedgwick a avut servitoare, bone și a făcut școala acasă, cu profesori particulari. Din motive care au rămas un mister, tânăra a dezvoltat probleme grave de alimentație încă de la vârsta de 13 ani, culminând cu o gravă anorexie. Mai târziu a intrat în lumea modellingului și atrăgea atenția și ca actriță, fiind considerată de revista „Vogue” un model al generației sale. De la un moment dat, însă, problemele cu drogurile și alcoolul au preluat conducerea în viața moștenitoarei, care a dezvoltat și o boală mintală. Deși a fost spitalizată în numeroase rânduri, tânără a murit în 1971, la 28 de ani, după o supradoză de barbiturice.

Christina Onassis, distrusă de dispariția fratelui

849 28 3Magnatul Aristotel Onassis avea un fiu pe care îl iubea ca pe lumina ochilor și care era destinat să continue imperiul tatălui său. Dar Alexander pierea în 1973, la 27 de zile după un accident aviatic și astfel îi dădea o lovitură insurmentabilă părintelui său faimos, care l-a urmat în neființă doar doi ani mai târziu. Toate acestea au avut un impact nimicitor asupra fiicei magnatului, Christina, care a avut patru soți, s-a luptat toată viața cu problemele de alimentație, cu consumul de droguri, de alcool și de somnifere și a murit în cadă, în 1988, la vârsta de 38 de ani. Fiica sa, Athina, care avea doar 3 ani în momentul decesului mamei sale, a declarat, la majorat, că vrea să uite numele Onassis. „Aceasta este cauza tuturor problemelor”. Pe de altă parte, tânăra a moștenit aproape 2 miliarde de dolari, dar nu i-a fost permis să devină președinte al Fundației Onassis, care deține 45% din averea fostului magnat. În vârstă de 36 de ani, Athina nu are copii.

Patty Hearst, condamnată la închisoare pentru jaf armat

Nepoata mogulului media William Randolph Hearst avea totul: părinți devotați, bani, condiții de trai inimaginabile pentru oamenii obișnuiți. În momentul în care a fost răpită de o bandă numită Symbionese Liberation Army, familia s-a grăbit imediat să plătească răscumpărarea de 2 milioane de dolari. Dar asta nu a eliberat-o pe tânără, care s-a alăturat răufăcătorilor și a participat la loviturile acestora. La aproape doi ani de la prima capturare, FBI reușea s-o prindă pe moștenitoare, care a fost judecată și condamnată la 35 de ani de închisoare pentru jaf armat, deși a susținut neîncetat că „i-a fost spălat creierul” de către infractori. Nu a executat decât 21 de luni de închisoare, întrucât președintele Jimmy Carter i-a comutat pedeapsa, iar Bill Clinton a grațiat-o în anul 2001. Patty, care s-a cumințit și și-a edificat o carieră în televiziune, a moștenit 50 de milioane de dolari de la bunicul său.

Nancy Cunard și-a băut ultimele 60 de lire

849 28 4Una dintre moștenitoarele faimoase ale începutului de secol XX, Nancy Cunard, fiică de baronet și proprietar al celei mai mari linii maritime a timpului, a încercat să-și respecte statutul, chiar s-a căsătorit, dar după doar doi ani și-a anunțat divorțul și astfel a șocat familia. De aici a început deopotrivă un declin financiar care i-a determinat sfârșitul fără un sfanț și, pe de altă parte, o evoluție spirituală remarcabilă. Practic, Nancy și-a tocat averea alături de un grup format din intelectuali de top ai vremii, ca Wyndham Lewis, Aldous Huxley, Tristan Tzara, Ezra Pound, Louis Aragon, Ernest Hemingway, James Joyce, Constantin Brâncuși, căruia se pare că i-a fost chiar sursă de inspirație. Activistă politică, antifascistă declarată, cea supranumită „moștenitoarea rebelă” a suferit, în ultimii ani ai vieții, de o sărăcie cruntă, de o afecțiune mintală și de o dependență de alcool care a determinat-o să-și bea ultimele 60 de lire sterline. A sfârșit într-un spital pentru săraci. Avea 27 de kilograme.

John Paul Getty al III-lea - dependențe și paralizie

Bunicul lui John Paul Getty al III-lea era nimeni altul decât cel mai bogat om al planetei în 1966, magnatul petrolului J. Paul Getty. Marele ghinion al tânărului era acela că bunicul său nu concepea să risipească bani, așa că a refuzat să plătească răscumpărarea cerută pentru nepotul care era răpit la Roma, în anul 1973. A fost nevoie ca răpitorii să-i taie adolescentului o bucată din ureche și s-o trimită familiei pentru ca Getty să fie de acord să achite suma pentru răscumpărare, nu înainte ca avocatul său să găsească o modalitate prin care magnatul să-și recupereze o parte din cele 2,89 milioane de dolari ceruți pentru eliberarea nepotului său. John Paul Getty al III-lea nu și-a mai revenit. A devenit dependent de alcool și medicamente, iar în 1981 a suferit un accident vascular cerebral care l-a lăsat paralizat, fiind îngriit de mama sa pentru tot restul vieții. Mulți dintre ceilalți nepoți ai lui Getty au devenit personalități ale vieții publice, unii chiar decorați și figurează regulat în topurile bogaților lumii.

La 12 ani, Doris Duke era una dintre cele mai bogate moștenitoare din lume; la 14 ani și-a dat mama în judecată pentru bani; la 30 de ani avea un șir lung de iubiți celebri; la 80 de ani era dependentă de alcool și medicamente și i-a lăsat averea… majordomului

Anderson Cooper: „Cred că astfel de bogăţii sunt blestemate“

849 28 5Cele 200 de milioane de dolari care urmau să-i parvină lui Anderson Cooper de la mama sa, celebra moștenitoare Gloria Vanderbilt, nu i-au mai ajuns în conturi - tânărul a fost dezmoștenit după ce dusese o viață de huzur. Marcat de o tragedie personală, sinuciderea fratelui său, care, în 1988, s-a aruncat de la etajul 14 al imobilului în care locuia ca urmare a unui episod psihotic provocat de medicația împotriva astmului, Anderson nu s-a lăsat învins de soartă și a devenit o proeminentă personalitate de televiziune. „Am refuzat moștenirea. Consider că astfel de averi sunt blestemate. Câți dintre moștenitori au făcut ceva cu viața lor? Cred că banii m-ar fi demotivat”, afirmă Anderson. Moartea mamei sale, în 2019, a dat la iveală faptul că moștenirea finală a fost de sub 1,5 milioane de dolari din imensa avere creată de Gloria.