Main menu

header

850 30 1de Irina Țolea şi Adrian Barna

Surprize pentru toate vârstele și gusturile își fac loc în agenda culturală în această toamnă. Comedii bulevardiere, montări după ecranizări premiate, spectacole biografice ori musicaluri de poveste, readuc marii artiști în fața publicului în cadrul unor proiecte artistice speciale. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele de neratat în această săptămână.

Despre ambiție și curaj: „Goi pușcă”, la Teatrul de Stat din Constanța

850 30 2Stagiunea Teatrului de Stat din Constanța se deschide în această săptămână cu premiera spectacolului „Goi pușcă”, o adaptare îndrăzneață după celebra ecranizare „Full Monty” (1997), recompensată cu un Premiu Oscar și jucată apoi cu mare succes, în variantă musical, pe Broadway. Piesa spune povestea a șase britanici care după închiderea oțelăriei unde lucrau trăiesc adevărate drame, pierderea jobului periclitându-le nu numai siguranța familiilor, ci și mândria și respectul social. Inspirați de succesul trupei Chippendales, curajoșii oțelari își joacă șansa lansându-și propriul show de striptease. Partitura explozivă și extrem de ofertantă cucerește audiența în interpretarea protagoniștilor: Marian Adochiței, Ionuț Paul Ștefan, Iulian Enache, Theodor Șoptelea, Florentin Roman și Florin Aioanei. Tânărul regizor Vlad Cristache exploatează inspirat motivația celor ce nu se dau bătuți, construind un spectacol cu un mesaj extrem de actual pentru societatea românească de azi. Primele reprezentații ale spectacolului „Goi pușcă” sunt programate pe 25 și 26 septembrie, de la ora 19:00.

„Disco 89”, teatru-documentar dedicat memoriei Mihaelei Runceanu

Destinul intens și dramatic al unei adevărate legende a muzicii ușoare românești a inspirat lansarea seriei de spectacole „Disco 89”, găzduite de Teatrul Apolo 111 din București. Pe 23 și 24 septembrie, de la ora 19:00, la Sala din Str. Ion Brezoianu, are loc premiera spectacolului „Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu”, scris și regizat de Catinca Drăgănescu. Spectacolul oferă mai multe perspective legate de ultimele zile și finalul tragic al Mihaelei Runceanu, îmbinând elemente de teatru și musical, cu proiecții video și un text inspirat de investigațile poliției, articolele de presă și legendele care au circulat în 1989. Povestea este însoțită de șlagăre memorabile din anii ’80, coloana sonoră a spectacolului fiind semnată de Xenti Runceanu, vărul regretatei soliste. În rolul principal o puteți vedea pe actrița Oana Pușcatu, alături de Cristina Drăghici, Silvana Negruţiu, Vlad Galer şi István Téglás. Următorul proiect din seria „Disco 89”, dedicat memoriei Mihaelei Runceanu, va avea premiera în luna noiembrie. Spectacolul „O istorie plină de speranță a Mihaelei Runceanu”, semnat de Gabriel Sandu, reconstituie personalitatea artistei într-o manieră inedită, prin mărturiile elevilor, colegilor și rudelor, textul fiind rezultatul unei cercetări de peste trei ani.

„Rude cu nevastă-mea”, în premieră la Teatrul Principal din București

Teatrul Principal din Capitală începe stagiunea cu o nouă producție. Pe 24 și 26 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Dalles, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Rude cu nevastă-mea”, o parodie extrem de actuală al cărui succes este garantat de distribuția strălucită și de viziunea originală a unui adevărat maestru al comediei: regizorul Dan Tudor. Spectatorul devine martor la un șir de situații neașteptate prin care trec o prostituată și mama acesteia, alături de o familie de traficanți și un profesor universitar. Evenimentele se succed cu repeziciune și reacțiile eroilor complică povestea provocând momente de un comic extrem. Repetițiile pentru acest spectacol au început înainte de pandemie și de atunci în text și-au făcut loc o serie de trimiteri subtile la criza pe care cu toții o traversăm. În roluri surprinzătoare, jucate cu mult șarm și fantezie, îi puteți vedea pe îndrăgiții actori Anca Țurcașiu, Gabriel Fătu, Ada Navrot, Dan Tudor, Laura Coșoi, Afrodita Androne, Raluca Petra și Tudorel Filimon.

„Complet necunoscuți”, un film de Octavian Strunilă, lansat într-o formulă inedită

Cât de bine îi cunoști pe cei apropiați și ce compromisuri ești dispus să faci pentru o viață liniștită? La aceste întrebări răspunde inteligent și ingenios lungmetrajul „Complet necunoscuți”, regizat de Octavian Strunilă, pe care îl puteți vedea în cinematografele din toată țara începând din 24 septembrie. Filmul spune povestea unor prieteni reuniți într-o seară la cină, care acceptă un joc provocator și periculos: toată lumea pune telefoanele pe masă și toate convorbirile și mesajele trebuie împărtășite cu cei de față. Din distribuție fac parte Anca Dumitra, Leonid Doni, Andreea Grămoșteanu, Ada Galeș, Alex Conovaru, Adrian Ștefan, Gabriel Răuță și Octavian Strunilă. Producția este un remake după filmul „Perfetti Sconosciuti” (al cărui scenariu a fost reprodus în peste 20 de țări), doar că adaptarea românească beneficiază de un final surprinzător. În mod special în 30 de orașe din țară lansarea va fi găzduită în săli de teatru, unde protagoniștii vor deschide vizionarea cu o originală reprezentație de teatru, de 25 de minute.

„Alice în Țara Minunilor”, în premieră pe scena Teatrului Evreiesc din Capitală

Personaje fantastice, decoruri uimitoare, momentele live de muzică și dans își fac loc pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București la lansarea unei noi producții. Pe 25 septembrie, de la ora 19:00, este programată premiera spectacolului „Alice în Țara Minunilor”, un musical inedit, într-o montare semnată de Dan Tudor, pe muzica lui Aurel Giroveanu. Lumea de vis cu provocări neașteptate și personaje spectaculoase este fermecător construită pe scenă cu ajutorul protagoniștilor Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Iolanda Covaci, Andrei Miercure, Veaceslav Grosu, Marius Călugărița, Viorica Bantaș, George Remeș, Mircea Drâmbeanu, Mihai Ciucă, Darius Daradici, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Mirela Nicolau și Viorel Manole, cărora li se alătură soliștii Orchestrei Teatrului, dar și A.G. Winberger (chitară) și Radu Gheorghe (percuție). Piesa realizată în coproducție cu Teatrul Dramaturgilor Români din Capitală propune publicului de toate vârstele să descopere un tărâm magic în care imaginația triumfă și totul devine posibil. Următoarele reprezentații au loc pe 28 și 29 septembrie.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.