Main menu

header

850 27 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Unul dintre alimentele-minune ale planetei, ardeiul iute, cu toate cele 400 de varietăți ale sale, nu încetează să uimească specialiștii cu noi proprietăți care îi reflectă puterea natu- rală. Una dintre aceste direcții de acțiune este cel puțin surprinzătoare: energia solară.

Panouri cu capsaicină

O echipă internațională de experți chinezi și suedezi a pus în evidență o proprietate uluitoare a faimoasei capsiacine, substanța care dă gustul iute al ardeilor: o cantitate mică din acest compus poate furniza celulelor solare aceeași putere pe care o dau panourile costisitoare și de mari dimensiuni care se folosesc în prezent pentru a se obține energie curată. Potrivit specialiștilor care au făcut descoperirea, ardeii foarte iuți ar putea reprezenta o sursă viabilă, ieftină și din belșug, pentru alimentarea cu energie pe scară largă. Cercetătorii au pus în evidență faptul că abundența de electroni din capsaicină depășește cantitatea din panourile solare clasice, având astfel o eficiență mult mai mare.

Eficiență maximă pe termen lung

Dispozitivul cu capsaicină testat de experți a demonstrat o eficiență de 21,88%, foarte aproape de recordul de 21,93 de procente, deținut de cele mai performante panouri solare. Mai mult, după 800 de ore de funcționare, dispozitivele cu capsaicină și-au menținut eficiența inițială în procent de peste 90%. Un alt beneficiu major al variantelor de celule cu capsaicină a ieșit în evidență în urma testelor: panourile cu ingredientul natural au manifestat un grad mai redus de defecte de densitate ale perovschitului, compus mineral din alcătuirea panourilor standard. „Luând în considerare proprietățile electrice, chimice, optice și de stabilitate ale capsaicinei, considerăm că această substanță poate fi un candidat serios pentru viitorul obținerii de energie curată, pornind chiar de la segmentul producerii materialelor care stă la baza acestor panouri”, detaliază Qinye Bao, de la Universitatea East China.

Utilizări industriale extinse

850 27 2Utilizările ardeiului iute reprezintă una dintre cele mai promițătoare direcții de cercetare pentru numeroase industrii, printre care cosmetică, farmaceutică și alimentară. Compușii bioactivi ai acestei legume se află în centrul unor cercetări care vizează utilizarea capsaicinei - ca și a carotenoidelor, fenolilor, vitaminelor C și A, precum și a mineralelor din ardeiul iute - pentru înlocuirea ingredientelor sintetice, pentru prelungirea duratei anumitor produse în mod natural, ca aditivi, ca ingrediente antimicrobiene, ca antiinflamatori și antioxidanți, notează researchgate.net.

„În viitor, materialul bioactiv din ardeiul iute va sta la baza unor tehnologii care vor furniza energie nontoxică, inclusiv prin intermediul panourilor solare“ (Qinye Bao, Universitatea East China)

Monedă de schimb în lumea antică

850 27 3Substanțele care dau intensitatea gustului ardeiului iute sunt capsaicinoidele, compuși de excepție, faimoși pentru beneficiile pentru sănătate, dar nu numai. Intensitatea tem- peraturii generate de ardeiul iute este măsurabilă în unități de căldură specifice. Potrivit Cărții Recordurilor, cel mai iute soi de ardei este Carolina Reaper, care generează 1.569.300 Scoville Heat Units (SHU), scală standard care determină gradul de „iuțeală”. Prin comparație, ardeiul iute obișnuit măsoară doar puțin peste zero astfel de unități. De altfel, acest aliment era considerat de maiași, incași și azteci atât de prețios, încât era utilizat ca monedă de schimb.