Main menu

header

850 23 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu

Panourile decorative sunt o soluție excelentă atunci când vă doriți reamenajarea sau reînnoirea spațiului de locuit sau chiar al celui în care vă desfășurați activitatea profesională. Această soluție este o inovație de design interior care a devenit extrem de populară în amenajările moderne. Extrem de versatile, amenajările cu panouri decorative pot îmbrăca pereții, pot delimita anumite zone ale încăperii de altele sau pot ascunde spațiile destinate depozitării. Alex Gavrilescu (foto), arhitect în echipa „Visuri la cheie”, emisiune care se difizează la PRO TV, ne-a vorbit despre panourile decorative, importanța și utilitatea lor și ne-a oferit câteva variante, pentru momentul în care ne gândim la o schimbare majoră în anumite spații.

„Se utilizează în crearea unei compoziții cromatice ambientale”

- Ce sunt panourile decorative dintr-o locuință?

- Panourile decorative sunt elemente atât decorative, cât și funcționale. Adică, se pot întrebuința pentru controlul luminii, în separarea și divizarea spațiilor și, nu în cele din urmă, în crearea unei compoziții cromatice ambientale.

- De câte feluri sunt? Pot fi aplicate și pe mobilă sau sunt doar de perete?

- Panourile decorative pot fi de multe feluri, panouri murale, adică de perete, panouri tip intarsie, care sunt aplicate pe mobilă, și panouri compoziționale, adică decoruri și compoziții.

„Tapetul este o altă variantă, dar nu va avea același efect”

850 23 2- Dacă ne raportăm la cele de perete, din ce materiale sunt făcute?

- Aici, este un subiect larg. Acestea pot fi din lemn, din metal, din mase plastice sau ceramice, însă se pot experimenta și alte materiale. Îmi amintesc cu plăcere de o lucrare dragă mie, unde am folosit metal cu textil pentru niște panouri cu motive populare românești pe care le-am montat pe tavanul unui magazin de obiecte tradiționale.

- Panourile decorative pot înlocui tapetul?

- Absolut! Tapetul este varianta, să îi spunem, mai accesibilă pentru a obține un efect apropiat de panoul decorativ, însă nu va avea rezultatul unui panou.

„Cu ajutorul placărilor murale se pot crea compoziții spațiale ale interiorului”

850 23 3- Este o variantă mai bună, mai accesibilă decât tapetul?

- Este o variantă mai trainică decât tapetul și, aș spune eu, mai ofertantă creativ decât tapetul. Este o soluție, o modalitate categoric mai bună.

- Ce modele sunt mai accesibile și mai practice pentru locuință?

- Aici depinde foarte mult despre ce fel de locuință este vorba. Dacă vorbim despre un apartament sau despre o casă. Dacă avem nevoie de panouri decorative accesibile, în acest caz sunt placările murale prin care se pot crea compoziții spațiale ale interiorului.

„Pentru dormitoare, prefer lemnul”

- Care sunt avantajele utilizării panourilor decorative de perete?

- Avantajul utilizării panourilor decorative de perete este, în primul rând, economia timpului, adică durează mult mai puțin montajul unui panou mural decât un proces tehnologic al unei zugrăveli decorative. Un alt avantaj este autenticitatea materialului. Și mă refer aici la faptul că nu putem să comparăm un panotaj lemnos natural cu o imitație a unui tapet sau cu zugrăveli ce imită lemnul. De asemenea, sunt ecologice, datorită compoziției de ipsos, gips mineral și apă.

- Ce fel de panouri se potrivesc într-un dormitor, de exemplu? Ce stil și ce culori sunt potrivite?

- Pentru dormitoare, eu recomand mereu lemnul în varietatea sa, combinat cu panouri de textil. Acestea pot fi aplicate pe peretele din spatele patului, pe care este fixat capul patului, pentru a evidenția zona de somn.

- Dar pentru living, ce recomandați?

- În living, avem posibilăți vaste, de la riflaje din lemn, panouri din lemn, traforuri sau panouri 3D. Dar, acum depinde de tema pe care o abordăm. Sunt binevenite și panourile metalice.

„Un avantaj este rapiditatea de finalizare a lucrării”

850 23 4- Ce ne puteți spune despre panourile special create pentru mobilă? Din ce materiale sunt realizate?

- De obicei, acestea sunt realizate din MDF sau HDF compozite. Pot spune despre ele că, dacă sunt foarte bine realizate, pot scoate și un efect decorativ, dar și unul funcțional. Eu am realizat din panouri de HDF mobilier decorativ funcțional.

- De regulă, panourile decorative se folosesc pentru a acoperi anumite imperfecțiuni sau pentru personalizarea spațiului, a stilului?

- Unul dintre avantaje este rapiditadea de a finaliza spațiul. Panourile se pot crea cu soluțiile respective placări care, în spatele lor, rezolvă toată instalația unei construcții la interior. Și nu în cele din urmă, dacă sunt bine alese și se subordonează unui concept unitar, se pot realiza spații spectaculoase. De asemenea, panourile decorative asigură o bună aerisire a peretelui, împiedicând, astfel, apariția igrasiei.

„Panourile decorative reprezintă o parte importantă a industriei de mobilă, fiind o soluție modernă și accesibilă pentru cei care oresc să își înnoiască atmosfera casei, periodic“

„Recomand ca montajul să fie realizat de specialişti“

- Cum se aplică? Putem face singuri sau doar cu ajutor specializat?

- Eu recomand ca montajul să fie realizat de specialiști, însă pentru montaje ușoare prin lipire, cred că le putem realiza și singuri. Modurile de realizare diferă în funcție de ce anume ne dorim și ce buget avem. Bineînțeles că montajul pe un sistem metalic este mai bun decât o lipire directă pe o suprafață, adică din montajul unui sistem, suntem siguri că va ieși bine. Însă, dacă lipim panourile și le aplicăm pe o suprafață strâmbă și deformată, rezultatul nu va fi unul fericit. Întorcându-mă la enumerarea tipurilor de prindere, acestea sunt: aplicare prin lipire, aplicare mecanică prin șuruburi, fie ele ascunse sau la vedere, și montajul pe un sistem prestabilit.