de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Se spune că fiecare om are cel puţin două vise în timpul somnului. Pe unele şi le aminteşte, pe altele, nu. Unele sunt conştiente, ni le amintim a doua zi, altele sunt şterse complet din minte în momentul trezirii. Gena Rusu (medalion), terapeut holistic, ne-a explicat ce se întâmplă cu mintea şi corpul nostru în timpul somnului, care este importanţa viselor, dacă şi cum le putem interpreta.
„Se trece de la o stare superficială la una profundă”
- Ce sunt visele?
- Visele sunt manifestări senzoriale, cognitive și emoționale care apar în timpul somnului, atunci când există o anumită activitate cerebrală, fără a fi stimulată de factori externi. Ele pot dezvălui anumite emoții, pot fi reprezentări ale unor dorințe, pot fi manifestări ale programelor și fricilor din subconștient.
- Ce se întâmplă când visăm?
- Atunci când visăm, creierul are o activitate încetinită, între 4-7,5 Hz, sau chiar mai încetinită, între 0,5-4 Hz. În aceste stări, putem avea vise lucide sau vise de care nu ne amintim, ceea ce înseamnă că se trece de la o stare superficială de somn, la una profundă, în care nu îți mai amintești ce ai visat. Aceste stări poartă denumirea de Theta, specifică și stării meditative profunde, și Delta (0,5-4 Hz), cea de somn profund. În timpul somnului, apar schimbări biochimice și impulsuri electrice care mențin organele în viață. Acest rol este atribuit minții subconștiente.
„Emoțiile negative rămân în celulele noastre”
- Ce se întâmplă cu mintea noastră în timpul somnului?
- Atunci când visăm, corpul se reface, este încărcat cu energie vitală, datorită călătoriei astrale a sufletului, care merge în planurile superioare pentru reîncărcare cu energie divină pură.
- Există vise conştiente?
- Da, mai sunt numite vise lucide și apar în starea Theta a creierului, cea de dinaintea somnului profund, când mintea conștientă își încetinește mult activitatea, iar subconștientul rulează programele şi convingerile limitative și explorează emoționalul care se află captiv în corp. Este bine cunoscut deja că emoțiile negative rămân în celulele noastre, iar în timpul somnului, acestea sunt revelate, deoarece cad barierele minții conștiente care nu vrea să își amintească de ele, dar pe care le păstrează, fără să conștientizeze.
„Oarecum, le putem experimenta conştient”
- Le putem experimenta conştient?
- Oarecum, asta se întâmplă. Deși un vis ce pare foarte real, tu știi atât conștient, cât și inconștient, că este doar un vis. Unele sunt foarte intense, motiv pentru care rămâi cu senzațiile din timpul somnului, mult după ce te-ai trezit, pentru că subconștientul nu face diferența între vis și realitate. În timp ce dormim, mintea conștientă își încetinește activitatea, astfel că, subconștientul este activ, fără nicio barieră sau flitru care să oprească visele sau coșmarurile. Asta până când alegi inconștient să „fugi” de pericolul din subconștient și te trezești, adică îți crește activitatea cerebrală atât de mult, încât nu mai poți dormi.
- Ce se întâmplă când vrem să ne trezim şi nu putem?
- Atunci când vrei să te trezești și nu poți, înseamnă că nu a fost încheiată călătoria astrală. Ai revenit brusc, iar la nivelul subconștientului, la intersecția dimensiunilor a treia cu a patra, s-a produs un șoc, care întârzie trezirea.
„Suntem influenţaţi de tot ceea ce facem”
- Există vreo legătură între ce visăm şi realitatea pe care o trăim?
- Întotdeauna există o legătură între ceea ce visăm și realitatea pe care o trăim. Visele pot fi manifestări ale dorințelor neîmplinite, ale fricilor şi convingerilor limitative. Ele pot apărea ca urmare a unor evenimente din viața noastră. Uneori, ne transmit mesaje, fiindcă este accesată informația din subconștient și este codificată în așa fel încât să transmită un mesaj care să contribuie la rezolvarea unei situații.
- Ce ne influenţează visele?
- Viața de zi cu zi, emoțiile, gândurile, relațiile noastre. Practic, tot ceea ce facem, spunem și simțim poate fi transpus în vise, fiindcă totul se află în subconștientul nostru.
„Sufletul sau subconștientul tău vrea să îți trimită un mesaj”
- De ce ni se întâmplă să visăm persoane sau locuri care nu au nicio legătură cu noi sau pe care, în realitate, nu le-am văzut niciodată?
- De obicei, visăm locuri şi persoane cunoscute, dar şi total necunoscute, în spații în care nu am fost niciodată, pentru că subconștientul înregistrează tot ce vedem, simțim, gândim. Chiar dacă nu îți amintești conștient acele spaţii, este posibil să fi citit undeva, să fi văzut imaginea într-un film, într-un colaj foto. Informația a ajuns, cumva, în subconștient, iar el a reprodus-o la un moment dat.
- Ne putem interpreta visele?
- Visele sunt subiective și conțin mesaje doar pentru cel care le trăieşte. Nu recomand interpretarea generală, pentru că subconștientul tău este diferit de al meu. Dacă ești atentă la ce ai simțit în timpul visului, la ce înseamnă pentru tine simbolurile și codurile din imagini, atunci poți afla mesajul pe care sufletul sau subconștientul tău vrea să ți-l trimită. Există vise premonitorii care pentru tine ar putea avea o semnificație, iar pentru mine alta. De aceea, este nevoie să fii atentă la ce simți când interpretezi visul. E ușor corpul când te gândești la o anumită semnificație sau simți greutate?
„Mintea conştientă adaptează informaţia la filtrele sale“
- Se zice că dacă nu visăm, nu ne-am odihnit bine... E mit sau realitate?
- Oamenii de știință spun că nu există stare de somn în care să nu visezi și asta pentru că există activitate cerebrală, chiar dacă ea este încetinită. Cred că este un mit ideea că, dacă nu îți amintești visul, că despre asta ar fi vorba, nu te odihnești bine. Sunt convinsă că și tu ai dormit „buștean”, fără vise, adică fără să îți amintești visele, însă te-ai simțit odihnită.
- Şi de ce avem senzaţia că visăm toată noaptea, când, de fapt, se întâmplă doar câteva minute?
- Visele corespund stării cerebrale încetinite, iar dacă vorbim despre dimensiuni, se trece în dimensiunea a patra, a gândurilor, și a cincea, a sufletului, unde nu există noțiunea de timp, astfel că mintea conștientă adaptează informația la filtrele sale, ceea ce poate părea că se întâmplă mai lent sau mai rapid, decât în realitatea dimensiunilor superioare.