de Irina Ţolea şi Adrian Barna
Artiști celebrii din țară și din străinătate încheie acum ultimele repetiții pregătind noi comedii, farse, spectacole coregrafice și concerte de excepție, incluse în stagiunea de toamnă. Dintre reprezentațiile programate pe scenele autohtone în continuare vă recomandăm câteva evenimente deosebite care vă așteaptă în această săptămână în sălile de spectacol.
„Nunta” revine pe scena Teatrului Nottara din București
Un spectacol de excepție, care din cauza pandemiei nu s-a bucurat de alte reprezentații după premieră, revine în repertoriul Teatrului Nottara din Capitală. Pe 13 și 14 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala „Horia Lovinescu”, puteți vedea spectacolul „Nunta”, după A.P. Cehov. Montarea regizorului Alexandru Grecu dezvăluie stratul de mucegai social ascuns cu stângăcie sub masca unor clișee aristocrate. Textul spune povestea nunții convenționale, aranjată cu scopuri precise, care eșuează spectaculos în urma conflictelor și răsturnărilor de situație. O echipă de protagoniști remarcabili, între care îi amintim pe Ion Haiduc, Luminița Erga, Ion Grosu, Ioana Calotă, Șerban Gomoi, Mihaela Subțirică, Claudiu Romilă, Alexandra Aga, Vlad Bălan, Ștefan Opreanu și Corina Dragomir, aduc în fața spectatorilor tipologii sociale încă actuale, prin personaje superficiale, complexate, atrase de aparențe și parvenire, lipsite de valori și sentimente reale. Cu mult umor și ironie, spectacolul desființează standarde sociale șubrede și invită la o analiză sinceră a societății contemporane, extrem de asemănătoare cu cea de la 19:00.
Naționalul timișorean lansează „Vocile orașului - Central Park”
Echipa Teatrului Național din Timișoara și-a propus să înlăture diferite bariere care țin departe de scenă anumite categorii de public și a găsit o modalitate ingenioasă de a împărtăși farmecul artei chiar și spectatorilor care nu aud. Pe 14 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala 2, are loc premiera spectacolului „Vocile orașului - Central Park”, un proiect inedit, realizat de unul dintre cei mai renumiți regizori și coregrafi contemporani, Pál Frenák. Producția explorează trupul ca mijloc de comunicare oferind o experiență unică și spectaculoasă. Pe scenă vor evolua artiștii Alina Ilea, Daniela Bostan, Laura Avarvarei, Flavia Giurgiu, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Raul Lăzărescu, Marin Lupanciuc, Răzvan Ciocoi, Mario Grizea, alături de dansatoarea Erika Vasas și de interpretul mimico-gestual Angela Mate. Celebrul coregraf maghiar, în vârstă de 64 de ani, (singurul membru care s-a bucurat de simțul auzului dintr-o familie de surdo-muți), a conceput un spectacol care îmbină gestul, mișcarea, lumina și ritmul într-o formulă ce poate fi percepută de toate categoriile de public. Următoarea reprezentație este programată pe 16 noiembrie.
„Fluturi”, premieră la aniversarea operetei bucureștene
La împlinirea a 71 de ani de la înființare, Teatrul Național de Operetă şi Musical din Capitală propune publicului un repertoriu special, variat și plin de surprize, în cadrul Festivalului „Ion Dacian”. Pe 12 noiembrie (ora 18:00) are loc premiera spectaco- lului „Fluturi”, o poveste fascinantă despre metamorfoză și evoluție, spusă pe muzică și în pași de dans, la granița dintre realitate și vis. Producția invită spectatorul într-o evadare din cotidianul anost către un univers magic, definit prin mai multe stiluri de dans, pe muzica unor compozitori precum Ceaikovski sau Grieg, dar și pe arii din musicaluri celebre, interpretate de Daniela Bucșan și Letiția Vlădescu, cu participarea talentaților soliști din corpul de balet al teatrului. Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Relu Dobrin. Tot pe scena operetei bucureștene mai puteți vedea, pe 13 noiembrie, de la ora 17:30, celebrul musical „My Fair Lady”, iar pe 14 noiembrie, de la ora 18:00, iubitorii genului sunt invitați la Gala de Operetă și Musical „Opereta Fest”, un concert de excepție, pe muzica marilor compozitori, în interpretarea unor prestigioși artiști precum Bianca Ionescu-Ballo, Doina Scripcaru, Patricia Seymour, Gladiola Nițulescu Lamatic, Alfredo Pascu, Daniel Madia, Ștefan Popov sau Orest Pîslariu-Ranghilof.
Andi Vasluianu, „Titircă Inimă Rea”, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești
Amoruri, încurcături, principii și fasoane de târg se amestecă imprevizibil într-o noapte de pomină, reflectată cu mult farmec în cel mai nou spectacol produs pe scena Teatrului „Toma Caragiu”, din Ploiești. Pe 13 și 14 noiembrie, de la ora 18:30, puteți vedea o montare efervescentă a celebrei farse „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale. Regizoarea Sânziana Stoican își propune să reamintească publicului de spiritul critic ascuțit al lui Nenea Iancu și de caracterizarea originală a moravurilor sociale, încă actuale și în zilele noastre. Casa „famelistului” Jupân Dumitrache (interpretat cu multă vervă de Andi Vasluianu), găzduiește trăiri intense, preocupări politice, ambiții înalte, iubiri pătimașe, fiind de ajuns o scânteie pentru a aprinde un scandal pe cinste, bine condimentat cu minciuni, jurăminte, urmăriri și aventuri, alimentat de stilul unic al românului de a încurca lucrurile. În distribuție îi mai puteți vedea pe Ioan Coman, Cristian Popa, Andrei Radu, Ionuț Vișan, Anca Dumitra/Florentina Năstase, Theodora Sandu, Ion Radu Burlan.
„O noapte magică cu Jennifer Crestol”, la ONB. Invitați speciali: Marcel Pavel, Aurelian Temișan si Adrian Nour
Pe 16 noiembrie, de la ora 19:00, pe scena Operei Naționale din Capitală are loc concertul extraordinar intitulat „O noapte magică cu Jennifer Crestol”, un eveniment menit să marcheze revenirea artistei americane în lumea spectacolului, dar și întoarcerea sa la București. Născută în California, Jennifer Crestol, are o voce carismatică, frecvent comparată cu cele ale celebrelor Karen Carpenter, Joni Mitchell sau Sarah Brightman, cucerind publicul în concertele susținute pe marile scene ale lumii. Artista a colaborat cu importanți compozitori și producători din industria muzicală și s-a implicat în numeroase campanii și proiecte cu scop umanitar. Frumoasa solistă, fosta soție a virtuozului muzician Damian Drăghici, revine în România, pe care o consideră țara sa adoptivă și va cânta în această săptămână alături de invitații săi speciali Marcel Pavel, Aurelian Temișan și Adrian Nour, acompaniați de Orchestra Simfonică București, condusă de maestrul Andrei Tudor.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.