Main menu

header

858 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

În adâncurile internetului există o lume de-a dreptul bizară, în care tot felul de așa-numite „provocări” au diferite grade de amuzament, iar altele sunt de-a dreptul periculoase, unele chiar cu potențial letal. Aceste trenduri nu se remarcă neapărat pentru că există, ci îngrijorează pentru că adună adepți.

De bunăvoie... opărit

Turnarea de apă opărită asupra propriei persoane pare o idee nebunească și foarte periculoasă pentru majoritatea oamenilor, dar există și persoane care o găsesc fascinantă și demnă de a fi încercată. Acești promotori ai bizarului și-au găsit loc pe internet, unde popularizează trendul care a ajuns să cuantifice un mare număr de victime în fiecare an. Când unii s-au gândit că ar fi o idee minunată să transforme provocarea apei opărite într-o tendință virală, s-au găsit amatori care și-au turnat lichidul clocotit pe ei, pe alții sau pur și simplu l-au băut cu un pai și apoi au postat dovezile pe YouTube și pe Instagram. Cum era de așteptat, mulți astfel de „temerari” au suferit arsuri. Cel mai grav caz documentat a fost cel al unei fetițe de 8 ani, care a murit după ce a fost „provocată” să înghită apă clocotită de verii săi, care văzuseră un astfel de clip de internet.

Sare și gheață, pentru autovătămare corporală

858 28 2Dacă moartea prin ardere este considerată ceva întunecat, ce ține de Evul Mediu, unii nu au evoluat deloc până azi - pe internet circulă modalități ingenioase prin care o persoană își poate provoca arsuri doar pentru distracție. „Provocarea” cu sare și gheață este una dintre acestea. Mai precis, oricine are chef să combine cele două substanțe și apoi să și le pună pe o parte a corpului se poate alege cu arsuri serioase, întrucât separate, cele două sunt inofensive, dar împreună, generează o reacție chimică periculoasă, care provoacă arsuri și răni grave, foarte asemănătoare cu degerăturile. Acest trend sinistru are deja o vechime de zece ani, iar faptul că tot mai multe persoane încearcă așa ceva a determinat opinia publică și părinții să emită avertismente.

„Provocarea” focului

Pentru unii dintre cei care caută senzații tari pe internet, amintitele gesturi, de tumefiere cu sare și gheață sau de „consum” de apă opărită nu par suficiente, așa că propagă ceva numit „provocarea” focului, un gest teribilist extrem de periculos. Mai precis, această activitate implică aplicarea de lichide inflamabile pe propriul corp și „plimbatul” unei brichete foarte aproape de piele, totul fiind, bineînțeles, filmat și transmis pe internet. Tendința este într-o alarmantă creștere, iar arderea efectivă presupune acumularea unor puncte imaginare. Dar numai dacă clipul devine viral, altfel persoana care a avut teribila idee se va fi autoincendiat degeaba. Până în prezent, nicio autoritate nu a făcut ceva pentru stoparea acestui trend sau măcar pentru descurajarea acestui tip de „amuza- ment” cu potențial teribil nu doar pentru cine se „joacă” astfel, viral, ci și pentru alții.

A face părinții de rușine. În public

Relațiile dintre părinți și copii implică inevitabil sesiuni de certuri, dar extinderea internetului a schimbat mult regulile în domeniu. Unul dintre trendurile cele mai stranii este cel de a face părinții de rușine în mediul online, iar „plângerile” minorilor sunt foarte diverse, de la refuzul adulților de a le cumpăra cine știe ce obiecte până la faptul că nu le place ceea ce trebuie să mănânce. Totul este permis, iar respectivii adulți sunt „ocărâți” astfel public, pentru ca toată lumea să știe că și-au supărat copiii. Pe de altă parte, însă, unele pedepse pentru aceste gesturi au fost de-a dreptul teribile, incluzând chiar incendierea, cu dovadă online, a cadourilor de Crăciun de care micuții erau nemulțumiți.

Selfie zâmbitor… cu decedatul

858 28 3În timp ce în lumea reală persoanele decedate se bucură de respect și discreție, în cea virtuală există un trend sinistru, care adună adepți: selfie-urile alături de un trup neînsuflețit. Vechi obicei al epocii victoriene, când avea o cu totul altă semnificație, acest trend este marcat de superficialitate și a ajuns un moft. Tot mai multe persoane de pe Instagram și Facebook își fac selfie-uri alături de rudele lor moarte și, așa cum cere regula oricărui selfie, cei vii zâmbesc și încearcă să arate cât mai bine. În astfel de imagini, care sunt împrăștiate în tot spațiul virtual, ideea de respect pentru decedați, durerea sau doliul lipsesc cu desăvârșire.

„Jocul leșinului” ucide

O fetiță în vârstă de 10 ani din Italia a murit sufocată în timp ce încerca să imite o provocare lansată pe TikTok. Cunoscut sub numele de „jocul leșinului”, acest trend este tot mai răspândit printre adolescenții din întreaga lume. Urmând instrucțiunile din clipul de pe TikTok, fetița s-a dus în baia familiei, și-a pus o eșarfă în jurul gâtului și a strâns-o până și-a oprit respirația, în acest timp filmându-se cu telefonul. Din nefericire, copila nu a reușit să-și desfacă eșarfa la timp și și-a pierdut viața. De altfel, într-un alt astfel de „joc” îngrozitor, numit „Balena albastră”, despre care s-a relatat pe larg în mass-media din toată lumea, și-au pierdut viața sute de adolescenți.

100 de straturi de orice, oriunde

858 28 4Rețelele de socializare sunt înțesate de tot felul de influenceri, de bloggeri și vloggeri care prezintă nenumărate trenduri care ar putea fi amuzante dacă nu ar avea consecințe. Pentru a ilustra în cel mai elocvent fel posibil obsesia pentru consumerism, unii s-au gândit să ilustreze ridicolul acumulării de obiecte prin aplicarea a 100 de straturi de… orice pe față sau pe corp. Urmează și videoclipurile de rigoare, altfel la ce bun? Așadar, 100 de straturi de fond de ten, numai „bune” pentru piele, 100 de straturi de plastic peste un picior, „perfecte” pentru circulația sangvină, 100 de straturi de șampon, numărate cu atenție, pentru distrarea internauților și „ideale” pentru scalp.

Un trend fără potențial de pericol, dar care sfidează opțiunea majorității, este prezentarea propriei persoane goală pușcă în fața valurilor mării, bineînțeles acolo unde nudismul nu este acceptat și neapărat cu filmarea de rigoare

Înfrumuseţare… respingătoare

Internetul popularizează și trenduri de înfrumusețare cel puțin bizare, care par mai degrabă idei trăsnite - sprâncene în formă de pantofi cu toc sau acoperite cu ace și bolduri, desenarea unor coroane pe pleoape și decorarea acestora cu cristale, părul vopsit pe modelul unei fuste în carouri sau împletit în formă de corset, unghiile în formă de spirală sau cu blană, extensiile de păr în nas, lentilele de contact decorate cu pisici, părul de la subraț vopsit în culorii vii, buzele acoperite cu paiete etc. etc.