de Gheorghe Zmaranda şi Adrian Barna
Sublim, sălbatic și enigmatic cu vârfurile sale ascunse în nori. Muntele poartă cu sine o lume tainică care se dezvăluie, când și când, doar celor mai temerari dintre noi. Ca să te poți bucuri de magia sa este nevoie de o minimă pregătire fizică și psihologică. Iarna mai ales, muntele îți va testa limitele și te va purta într-o experiență dincolo de orice ți-ai închipuit. Pentru această provocare este nevoie de o anumită conduită. Recomandările de față vin din partea președintelui Clubului Alpin Român, Păun Alexandru care este și membru în conducerea Asociației Ghizilor Montani din România.
„Trebuie să fie pregătit împotriva frigului”
- Cum trebuie să se documenteze turistul înainte de a pleca pe munte, la ce tebuie să fie atent când urmărește prognoza meteo, spre exemplu. Există un buletin meteo actualizat permanent?
- INMH publică în fiecare zi un buletin de avalanșe în care prezintă riscul de producere a acestora în munții noștri, cu precădere - Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului, Retezat, dar și în alte masive montane. Acest buletin nu este exact, dar oferă o imagine generală a gradului de risc în zonele montane de la noi. Din păcate, în România hărțile nu au desenate zonele cu înclinație mai mare de 30%, dar această înclinație se poate calcula în baza curbelor de nivel și chiar cu bețele de trekking din dotare. Informații despre grosimea stratului de zăpadă o putem afla zilnic din Buletinul de Avalanşe al INMH.
- Care trebuie să fie conduita turistului care pornește iarna pe munte?
- Acesta trebuie să fie pregătit împotriva frigului cu bocanci impermeabili de iarnă, haine în straturi care au ultimul strat impermeabil, rucsac cu mâncare și lichide în termos, un primus pentru topit zăpada și ceai, piolet și colțari (și o pregătire în prealabil), ochelari de soare (împotriva radiațiilor solare care iarna pot duce la orbire parțială), căciulă, rachete de zăpadă pentru deplasarea pe zăpadă afânată, să-și planifice traseul în concordanță cu durata zilei, să fie informat cu privire la avalanșe și să evite traversarea unor zone cu pante înclinate (peste 30%) orientate spre soare în mijlocul zilei și după-amiaza când riscul de producere a avalanșelor este mai mare. Este indicat să se meargă în grup - cinci-opt participanți - și dacă e posibil toți membrii să aibă la ei kituri de salvare din avalanșe și să învețe să le folosească. Un grup mai mare nu e recomandat pentru că poate să pună presiune prea mare pe stratul de zăpadă și să declanșeze o avalanșă. Este important ca cei care merg pe munte iarna să aibă aceste kituri de salvare din avalanșe pentru că singurii care te pot salva în timp util în această situație sunt cei din grup. Din momentul producerii unei avalanșe ai la dispoziție foarte puțin timp ca să salvezi pe cineva, maximum 15 minute.
„Este important să mergem în grupuri pe munte, nu singuri”
- În cazul în care, după un anumit interval de timp, turistul constată că s-a abătut de la traseul marcat și s-a rătăcit ce are de făcut, mai ales dacă nu reușește să ia legătura cu Salvamontul? Rămâne pe loc, înaintează, care sunt recomandările dumneavoastră?
- De cele mai multe ori traseele marcate vara nu pot fi vizibile iarna pentru că stratul de zăpadă le acoperă. Ca atare, uneori marcajele pe munte sunt puse pe stâlpi indicatori pentru a putea fi vizibile. De aceea turele de iarnă nu se fac pe marcajele turistice, ci pe poteci care evită zonele cu risc de producere a avalanșelor. Excepție fac traseele din pădure unde semnele sunt vizibile pe copaci. Este important să mergem în grupuri pe munte, nu singuri. Dar dacă ne rătăcim iarna pe munte, avem opțiunea să ne întoarcem pe același traseu. E posibil ca urmele noastre să ne poată duce înapoi, excepția de la această regulă este atunci când bate vântul și spulberă urmele. Dacă muntele nu e stâncos avem opțiunea să coborâm la vale până când ajungem la un drum sau la o așezare. Deciziile trebuie luate în grup și orice ar fi grupul trebuie să rămână împreună.
- Pe munte vremea se poate schimba foarte rapid. Ce trebuie să faci dacă ești surprins de un fenomen meteo cum sunt vântul puternic, ploaia sau ninsoare abundentă și care nu permit înaintarea?
- Cel mai important e să găsim un adăpost sau să construim unul. Vântul puternic va duce la scăderea temperaturii și organismul uman nu poate să reziste foarte mult.
- Să petreci o noapte de iarnă pe munte pare o provocare. Cum te pregătești pentru asta?
- Este important să ai la tine o lopată, un izopren și un sac de dormit, lanternă și să înveți să îți faci un adăpost în zăpadă. Bineînțeles, mâncarea și un primus / oală pentru prepararea lichidelor nu trebuie să lipsească. Hidratarea și hrana sunt foarte importante iarna pe munte. La fel și mănușile și hainele groase.
„Pericolele sunt mult mai numeroase decât vara”
- Cum recunoști semnele hipotermiei și ce poți face pentru a-ți menține temperatura optimă?
- Hipotermia are mai multe faze și este important să fie observată din timp. De obicei, cei aflați în primele faze de hipotermie încep să tremure, au extremitățile reci, nu se pot încălzi, își pierd luciditatea în gândire, fac gesturi iraționale, de exemplu își dau jos mănușile iarna. Hipotermia în cazurile grave poate să ducă la pierderea cunoștinței și imposibilitatea de deplasare. Pentru a-ți menține temperatura optimă trebuie să mănânci bine, să te hidratezi, să bei lichide calde, să faci mișcare, să îți menții hainele uscate.
- Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac turiștii care merg iarna pe munte?
- Cei mai mulți se supraapreciază, nu conștientizează pericolele care sunt mult mai numeroase decât vara. Dintre acestea reamintesc vântul, frigul, zăpada/avalanșele, ceața, gheața, soarele, căderile de pietre, animalele sălbatice etc.
„Îi încurajez pe toţi să iasă în natură, dar este nevoie să ne documentăm puţin înainte“
- Sunt recomandate turele de iarnă pe munte pentru începători?
- Îi încurajez pe toți să iasă în natură și să se bucure de clipele frumoase pe munte vara sau iarna. Dar pentru asta și, în special, pentru turele de iarnă este nevoie să ne documentăm puțin, să învățăm câteva lucruri despre pericole și cum putem să le contracarăm, să ne îmbrăcăm corespunzător, să ieșim cu oameni mai experimentați de la care să învățăm, să mergem în cluburi de munte unde întâlnim oameni cu aceeași pasiune, să participăm la cursuri de instruire (de avalanșe, de iarnă și mers pe munte iarna), și la fel de important, să respectăm și să păstrăm muntele curat, să luăm acasă toate deșeurile pe care le-am produs cât am fost vizitatori ai muntelui.