de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Situată la 22 de kilometri nord de Vatra Dornei, pe DN17, lângă Munții Suhard, comuna Ciocănești adună în fiecare an tot mai mulți turiști care vin să admire cele aproape 700 de case decorate cu motive tradiționale. Chiar dacă este un simplu sat de munte, locuitorii au făcut din el o atracție de neratat pentru turiștii care ajung în zonă. În această comună deloc comună nu are voie nimeni să construiască după bunul plac, așa cum se întâmplă, din păcate, în atâtea alte locuri din țară. La Ciocănești este lege: arhitectura zonei trebuie respectată cu sfințenie. Și la propriu, și la figurat.
Oază de tradiție neatinsă de trecerea timpului
Ciocănești este comună-muzeu încă din 2004, ceea ce vorbește de la sine despre nivelul de interes pe care îl trezește turiștilor. Veți descoperi în Ciocănești o adevărată oază de tradiție bucovineană neatinsă parcă de trecerea timpului. Tot ce trebuie să faceți este să vă găsiți timp să vizitați comuna și, dacă aveți ocazia, să participați neapărat la multitudinea de evenimente care au loc la Ciocănești.
Nu veți uita bucatele tradiționale cu care vă vor răsfăța gazdele de... 5 stele!
Casele frumos pictate asemenea ouălor încondeiate de Paște, peisajele pitorești și căldura cu care întâmpină localnicii pe orice om bun care vine în vizită vă vor determina să vă întoarceți acolo ori de câte ori veți avea ocazia...
...Pentru că nu veți uita, cu siguranță, așa gazde primitoare, gata să-și răsfețe oaspeții cu mâncare savuroasă, din ingrediente locale și să le împărtășească din fabuloasa bogăție culturală, dată de păstrarea meșteșugurilor tradiționale populare.
„Puii“, așa cum mai sunt numite motivele populare de pe fațadele caselor, au făcut din Ciocănești un adevărat muzeu în aer liber, cu iz de secol XIX. Chiar și poliția, școala sau alte instituții publice sunt decorate cu... „pui“!