de Irina Țolea şi Flori Pintea
Anul începe cu noi producții în repertoriul scenelor din țară. Primele reprezentații din ianuarie propun publicului întâlniri deosebite cu autori celebri, în montări originale și pline de surprize. În continuare vă recomandăm câteva dintre spectacolele care se disting în agenda culturală autohtonă a acestei săptămâni.
Nevoia de dragoste, o coardă sensibilă atinsă în „Noaptea lui Helver”, la TNB
Drama unei vieți zbuciumate, marcată de nevoia de dragoste, iluzii și dezamăgiri este concentrată într-o singură noapte, trăită intens și pătimaș în decorul celui mai nou spectacol propus de Teatrul Național din București. Pe 7 ianuarie, de la ora 20:00, la Sala Atelier, puteți vedea drama „Noaptea lui Helver”, de Ingmar Villqist, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg. Piesa ilustrează relația dintre un tânăr cu dizabilități psihice (Helver), care vede lumea cu ochii unui copil, și mama sa adoptivă (Karla), o femeie greu încercată de viață, amândoi fiind amenințați de mișcările naziste violente, în contextul social complex al anilor ’30. Izolați într-o cameră, hrănindu-și reciproc speranțele sub presiunea conflictelor de stradă, cele două personaje își dezvăluie într-o noapte decisivă vulnerabilitatea și dragostea pentru celălalt. Montarea păstrează inspirat tendința autorului de a atinge subiecte grele, spectacolul punctând subtil probleme sociale contemporane precum extremismul, agonia politică ori marginalizarea persoanelor cu dizabilități. Textul profund și emoționant oferă celor doi protagoniști (Amalia Ciolan și Andrei Huțuleac) prilejul unui recital actoricesc deosebit, plin de sensibilitate și tandrețe.
„O noapte furtunoasă”, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava
Nenea Iancu revine în forță pe scena Teatrului „Matei Vișiec” din Suceava unde pe 8 ianuarie, de la ora 18:00, puteți vedea cea de-a doua premieră a stagiunii, spectacolul „O noapte furtunoasă”, într-o montare surprinzătoare semnată de tânărul regizor Mădălin Hîncu. Celebrul text al lui I.L. Caragiale este prezentat acum într-o formulă proaspătă și provocatoare. Deși păstrează prin decoruri și costume identitatea epocii la sfârșit de secol al XIX-lea, textul evidențiază fin caractere, vicii și probleme sociale ce se regăsesc în România de azi. Un element de noutate îl constituie introducerea unor noi personaje în scenă: doi povestitori care coordonează dinamica acțiunii și îmbogățesc partitura cu citate din alte texte sugestive caragialiene. Furtuna care sparge liniștea (aparentă) a căminului lui Jupân Dumitrache se întețește alimentată de jocul plin de vervă al protagoniștilor Cătălin Mîndru, Alexandru Marin, Horia Butnaru, Delu Lucaci, Răzvan Bănuț, Clara Popadiuc, Cristina Florea, Diana Lazăr și Bogdan Amurăriței. Următoarea reprezentație are loc la Naționalul sucevean pe 17 ianuarie.
„Ceva cu tăiței”, provocările realității la Teatrul Național din Iași
La Naționalul ieșean, pofta de teatru de la început de an se deschide cu producția proaspăt intrată în repertoriul stagiunii, piesa „Ceva cu tăței”, de Marilena Dumitrescu, în regia Irinei Popescu-Boieru, o comedie cu accente dramatice și elemente de teatru absurd. Textul vorbește despre relațiile interumane influențate de aspecte extrem de actuale în realitatea contemporană precum: criza economică, vaccinarea, educația copiilor, plecarea în străinătate ori evoluția în carieră. Într-un joc plin de umor acid și ironie, pe scenă îi puteți vedea pe protagoniștii Catinca Tudose, Daniel Busuioc, Haruna Condurache, Radu Ghilaș, Irina Răduțu Codreanu, Mălina Lazăr, Constantin Avădanei și Radu Homiceanu. Montarea satirizează tăios comunicarea din zilele noastre și relațiile sociale marcate de ipocrizie, ură, promiscuitate și indiferență. „Ceva cu tăiței” este programat pe 8 și 10 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
„Titanic Vals”, variantă contemporană la Teatrul „Ioan Slavici” din Arad
Societatea românească rămâne marcată de moravuri vechi de sute de ani. Acest mesaj este în mod original transmis de noul spectacol lansat în repertoriul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, comedia „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu, pe care o puteți vedea pe 6 și 8 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Studio. Montarea tinerei regizoare Celina Nițu transpune celebrul text, scris acum aproape 100 de ani, în zilele noastre, introducând în scenă elemente de tehnologie și activități specifice vremurilor noastre. În povestea modestului funcționar la Prefectură (Spirache), publicul va putea descoperi cum ambițiile de parvenire, bârfa de familie, tentațiile amoroase, jocurile și discursurile politice din trecut sunt surprinzător de actuale și ne marchează existența. Personajele pline de culoare și spirit sunt interpretate de protagoniștii Carmen Vlaga Bogdan, Adriana Ghiniță, Ștefan Statnic, Robert Danci, Iulia Pop Dragoș, Bogdan Neciu, Roxana Sabău, Alex Popa, Călin Stanciu, Florin Covalciuc, Ioan Peter, Zoltan Lovas. Textul bogat în replici picante, ironii și subtilități fine, cu schimbări de ritm și răsturnări spectaculoase de situație, oferă spectatorului ocazia unei analize vesele asupra realităților vremurilor noastre.
„Pe veci... dar nu cu tine!”, musical efervescent la Teatrul de Operă și Operetă din Galați
O celebră comedie franceză, semnată de maestrul farselor pariziene Georges Feydeau, este prezentată acum într-o variantă muzicală de excepție pe scena Teatrului de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați. Pe 9 ianuarie, de la ora 18:00, este programat spectacolul „Pe veci... dar nu cu tine!”, o adaptare realizată de cunoscutul actor, regizor, textier şi folclorist Paul Buța. Textul original al comediei „Scaiul”, tradus și montat pentru prima dată de regretatul Ion Lucian, ilustrează încurcăturile create de Lucette, amanta „scai” care se agață de iubitul ei și declanșează o avalanșă de situații comice în care sunt prinse și alte victime, totul evoluând într-un ritm amețitor. Amestecând inspirat textul vesel cu partituri muzicale intense și antrenante (aranjamentul muzical este semnat de Nicolae Mantu), farsa spumoasă încinge spiritele în scenă cu ajutorul prestigioșilor artiști Florentina Andronic, Alexandru Tatu, Paul Buța, Costel Donose, Mariana Pisică, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Viorica Măndici, Anton Mihail și Nicolae Mantu - la pian.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.