de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Emisiunile tv gastronomice se bucură de o popularitate extraordinară și mulți oameni și-ar dori să poată gusta preparatele care arată atât de îmbietor la televizor. Pentru ei, cercetătorii japonezi au inventat un ecran care poate fi „gustat” și face astfel legătura între pasionații de astfel de show-uri și preparatele pe care le urmăresc.
Zece recipiente cu arome
Dispozitivul „cu gust”, care se poate linge, imaginat de experții niponi de la Universitatea Meiji, din Tokyo, se numește Taste the TV (TTTV) și conține o colecție de zece recipiente cu arome, din care se pot pulveriza mostre de gust pe suprafața ecranului. Diferitele profiluri de aromă din aceste recipiente se pot combina apoi, pentru a crea gusturi similare cu cele afișate pe ecran, de la cafea la pizza. Chiar dacă în acest moment tehnologia este experimentală, se estimează că noul dispozitiv va intra rapid în producția de masă, urmând să coste circa 875 de dolari, notează „Daily Mail”. Practic, invenția imaginată de profesorul Homei Miyashita și realizată împreună cu 30 de studenți constă într-o serie de prototipuri de gust. Cele zece recipiente cu arome pulverizează o combinație de mostre pe o rolă de film igienic, plasată pe un ecran tv plat.
Permite învățarea la distanță pentru somelieri și bucătari
„Dedicată” modificărilor de stil de viață generate de criza sanitară mondială, invenția „poate îmbunătăți modul în care oamenii se conectează și interacționează cu lumea exterioară”, consideră Miyashita. Aplicațiile potențiale ale noului ecran includ învățarea la distanță pentru somelieri și bucătari, jocuri de degustare și chestionare. Miyashita a purtat, de asemenea, discuții cu companii despre utilizarea tehnologiei sale de pulverizare pentru aplicații precum un dispozitiv care poate aplica un gust de pizza sau ciocolată pe o felie de pâine prăjită. În cadrul demonstrației, o studentă i-a spus ecranului ce dorește să guste, apoi o voce automată a repetat comanda și jeturile de aromă au pulverizat o probă pe o folie de plastic. „Este un fel de ciocolată cu lapte. Este dulce, ca un sos de ciocolată”, le-a spus tânăra jurnaliștilor.
„Scopul pentru care am creat acest nou tip de ecran este acela de a face posibil ca oamenii să aibă experiența pe care o implică să ia masa într-un restaurant din cealaltă parte a lumii în timp ce sunt acasă“ (Homei Miyashita, Universitatea Meiji, Tokyo)
Pizza cu multă brânză… prin folie de plastic
În timpul unei alte demonstrații a prototipului, un videoclip cu o pizza a fost afișat pe ecran, care a fost apoi lins de persoana care a făcut comanda și care a afirmat că are gust de pizza, inclusiv cu o aromă bogată de brânză. Ca urmare a acestor teste reușite, specialiștii consideră că utilizările potențiale ale acestui ecran „cu gust” sunt nesfârșite și chiar ar putea ajuta într-o zi astronauții în călătoriile de lungă durată să aibă la îndemână o combinație de arome într-o paletă mai largă decât ar fi posibilă altfel. Echipa de specialiști care a creat dispozitivul a sugerat, de asemenea, că acesta ar putea fi folosit în dezvoltarea de jocuri care să implice ghicirea mâncării.