Main menu

header

867 29 2de Roxana Istudor şi Anca Flondor

Întrebări care bântuie omenirea de multă vreme, cum ar fi ce este viața, unde este limita dintre om și extraterestru sau care sunt posibilitățile pentru viață conștientă în alte locuri decât Terra stau la baza unui nou proiect al NASA, menit să pregătească oamenii pentru o potențială întâlnire cu civilizațiile de pe alte planete.

Conștiința credincioșilor și ideea existenței vieții inteligente în Cosmos

NASA are o echipă de 24 de teologi care participă la un program special, derulat la Centrul de anchetă teologică de la Universitatea Princeton, din New Jersey. Concret, proiectul este descris ca edificând „punți de înțelegere profundă, reunind teologi, oameni de știință, savanți și factori de decizie politică pentru a gândi împreună - și a informa opinia publică - asupra preocupărilor globale legate de viața de pe alte planete și conexiunile potențiale cu omenirea”. În condițiile în care NASA are două rovere pe Marte, mai multe sonde care orbitează pe Jupiter și Saturn și a lansat recent cu succes telescopul James Web, care studiază formarea galaxiilor, stelelor și planetelor din Univers, agenția consideră că este posibil să descopere viață în afara Pământului. Teologii chemați de NASA să contribuie la creionarea tabloului unei viitoare întâlniri între oameni și extratereștri ar trebui să facă legătura între conștiința credincioșilor și ideea existenței vieții în alte forme inteligente, care provine din Cosmos.

Reverendul Andrew Davison: „Oamenii sunt tot mai aproape de a găsi viață pe alte planete”

Potrivit reverendului Andrew Davison, preot și teolog la Universitatea Cambridge, cu un doctorat în biochimie de la Oxford, unul dintre membrii echipei, „tradițiile religioase sunt o trăsătură importantă în modul în care umanitatea ar percepe o astfel de confirmare a vieții în altă parte a Universului”. Preotul va sprijini activitatea privind „implicațiile societale ale astrobiologiei”, lucrând cu diverse organizații partenere, inclusiv Centrul teologic din Princeton. Davison urmează să publice o carte în 2022, intitulată „Astrobiologie și doctrină creștină”, în care consideră că oamenii sunt tot mai aproape de a găsi viață pe alte planete: „Adepții unei game de tradiții religioase cred că ar putea lua în calcul ideea. Persoanele nereligioase par, de asemenea, dispuse să experimenteze dacă s-ar confrunta cu dovezi ale vieții extraterestre”.

Recent lansatul telescop James Web a fost descris ca o „mașină a timpului” care va putea dezvălui secretele Cosmosului și va „privi înapoi” la primele galaxii, născute cu peste 13,5 miliarde de ani în urmă

Fost consilier al Papei Benedict: „Cum putem exclude că viaţa s-a dezvoltat şi în altă parte?“

Studiile și sondajele au arătat că persoanele credincioase din SUA sunt mai sceptice și nu cred că există viață pe alte planete, dar Davison nu este singurul preot care nu exclude ideea. De pildă, Duilia de Mello, astronom și profesor de fizică la Universitatea Catolică Americană și colaborator al NASA, a anunțat că are la cursuri mai mulți seminariști care aduc adesea în prim-plan întrebări teoretice despre viața inteligentă din Univers. De asemenea, însuși reverendul Jose Gabriel Funes, preot iezuit și consilier științific al fostului Papă Benedict, afirma într-un interviu că „nu există niciun conflict între a crede în Dumnezeu și în posibilitatea unor frați extratereștri, poate mai evoluați decât oamenii. Cum putem exclude că viața s-a dezvoltat și în altă parte?”.