Main menu

header

867 23 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Oricât de mulțumită ar fi omenirea de tehnologia 4G din acest moment, cu viteza ei îmbunătățită de transfer a datelor, viitorul bate la ușă. Odată ce tehnologia 5G va ieși din faza de testare, va revoluționa nu doar telefonia mobilă, ci viața întreagă. Tot ce trebuie să știți despre noul standard al viitorului, aflați de la Eugen Lenghel (foto), specialist în informatică.

„Potrivită pentru a gestiona mii de conexiuni simultan”

- În ultima perioadă, se vorbește tot mai mult de implementarea tehnologiei 5G. Ce este aceasta și de ce ar fi mai bună decât ceea ce am avut până acum? Este un instrument pentru monitorizarea totală a populației, așa cum se speculează?

- Pe scurt, 5G este a cincea generație a tehnologiei de comunicații Internet, în curs de implementare de companiile Telecom. Primele telefoane mobile, de exemplu, foloseau 2G. A fost un salt imens în domeniu, pentru că 2G a introdus transmisia digitală, înlocuind-o pe cea analogă. Ca și în cazul tehnologiilor anterioare, rețelele 5G se bazează pe semnale transmise prin unde radio, care fac parte din spectrul electromagnetic și sunt transmise între antene speciale și telefoanele mobile. Tehnologia 5G utilizează unde cu o frecvență mai ridicată decât tehnologiile anterioare, permițând dispozitivelor conectate la Internet să beneficieze de o viteză mult mai bună. Orice încercăm acum cu telefoanele noastre smart, vom putea să facem mai repede şi mai bine. La o scară mai mică, cei care se joacă pe telefon vor experimenta mai puține întârzieri de conexiune, sau deloc. Jocurile pe mobil vor oferi răspunsuri practic instantanee şi fără timpi mari de așteptare, apelurile video vor beneficia de o imagine şi de un sunet mult mai clar, fără nicio eroare, în timp ce dispozitive purtate, cum ar fi ceasurile smart sau brățările de fitness, vor monitoriza parametrii de sănătate în timp real, alertând doctorii în cazul apariției unei urgențe. După cum vedeți, nu există nimic misterios și înfricoșător în rețelele 5G. Această tehnologie este concepută pentru a conecta eficient toate dispozitivele smart pe care le purtăm, le folosim în casă și chiar în mediul urban.

- Cum funcționează această tehnologie și cât de rapidă este?

- Cea mai rapidă viteză reală pe care o oferă rețelele 4G în acest moment este de aproximativ 45 MB pe secundă, în medie, deși industria încă speră să ajungă la viteza de 1.000 MB pe secundă cu ajutorul versiunilor îmbunătățite 4GN (new radio). Qualcomm - unul dintre cei mai importanți producători de cipuri destinate comunicațiilor radio, susţine că 5G poate genera viteze de acces şi de descărcare de 10-20 de ori mai rapide în condiții reale. De exemplu, un film HD va putea fi descărcat într-un minut sau mai puțin. Tehnologia 5G este mult mai potrivită pentru a gestiona mii de conexiuni simultan, de la telefoane mobile şi senzorii echipamentelor, până la camere video şi semafoare smart.

„Reprezintă viitorul și în domeniul auto”

867 23 2- Vom avea nevoie de telefoane noi odată cu implementarea 5G-ului?

- Da. Să nu uităm că atunci când tehnologia 4G a fost introdusă în 2009-2010, mai multe smartphone-uri compatibile au fost lansate pe piață înaintea dezvoltării infrastructurii. Pentru că atunci au existat multe discuții, se pare că acum nu se va mai repeta aceeași greșeală, iar producătorii de telefoane vor lansa produsele 5G doar după ce infrastructura este finalizată. Însă cu situația care este acum în lume, e greu de precizat un termen. Noua generație de telefoane va avea capacitatea de a face tranziția între 4G şi 5G pentru un serviciu cât mai stabil. Dar un telefon compatibil cu noua tehnologie poate costa cu până la 300 de euro mai mult decât cele uzuale. Costurile de exploatare ale rețelei, însă, pe care se estimează că le vor suporta companiile GSM, ar putea fi de câteva ori mai mici.

- Cercetătorii susțin că tehnologia 5G va ajuta mult și industria automobilelor. În ce sens?

- Mai mulți producători auto au anunțat deja că vor să-și echipeze autoturismele cu tehnologie 5G. Se pare că reprezintă viitorul și în domeniul auto, nu doar în ceea ce privește gadgeturile portabile, întrucât urmează să fie interconectate unele cu altele. Ford, de exemplu, a spus că va echipa toate mașinile cu conexiune 5G pentru a fi compatibile cu o tehnologie care va permite să fie în contact cu alte mașini și chiar cu pietonii, prin intermediul telefoanelor. De asemenea, Ford vrea să conceapă în viitorul apropiat automobilele sale drept extensii ale telefoanelor sau laptopurilor. Asta înseamnă că mașinile din trafic vor comunica unele cu altele, dar nu neapărat în același mod în care o facem noi cu prietenii pe rețelele sociale. Tehnologia celor de la Ford promite să sporească semnificativ siguranța șoferilor, pasagerilor, dar și a pietonilor prin simplul fapt că mașinile se vor anunța unele pe altele atunci când apare un pericol sau un obstacol iminent. În acest sens, șoferul va ști că trebuie să încetinească sau să o ia pe o rută ocolitoare, asta în cazul în care automobilul inteligent nu va lua o decizie în timp real.

Se preconizează o disponibilitate pe scară largă a 5G până în 2025

„Nu există dovezi care să confirme că e un pericol pentru sănătate“

867 23 3- Unii adepți ai Teoriei conspirației spun că frecvențele 5G „prăjesc creierul și pielea”, alții că ne transformă într-un soi de cyborgi ultraconectați la Internet. Din informațiile pe care le dețineți, ar putea fi periculoasă tehnologia 5G pentru sănătate?

- Undele folosite de rețelele de telefonie mobilă nu sunt ionizante, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a rupe ADN-ul și a provoca deteriorări celulare. Tehnologia 5G va folosi frecvența de maxim 6GHz, având în proiect și utilizarea frecvențelor GSM normale până acum din gama 2,5 GHz până la 5 GHz. E adevărat, sunt multe speculații despre coincidența zonelor cu multe antene 5G și incidența afecțiunilor legate de sănătate, dar dacă ne uităm mai atent, acestea se datorează doar densității mari a populației. Semnalul 5G beneficiază de o altă inovație - formarea de undă - extrem de utilă pentru reducerea puterii emise. Deci, în practică semnalul 5G ar trebui să aibă putere mai mică decât 4G sau orice altă versiune anterioară, reducând considerabil riscurile asupra sănătății. Până în acest moment, nu există dovezi concludente care să susțină că telefoanele mobile sau rețelele wireless au provocat probleme de sănătate. Dar experții încă realizează studii cu privire la acest subiect, așa că doar timpul va arăta care sunt adevăratele efectele ale acestei noi tehnologii.