de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Noi comedii, drame, expoziții și show-uri de excepție îmbogățesc programul instituțiilor de cultură autohtone. Proiecte originale, ce evocă momente și personaje reprezentative din istoria trecută și recentă, se înscriu în agenda culturală a săptămânii din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.
„Rebarbor”, despre fantasmele comunismului, în premieră la Teatrul Odeon
Atmosfera unei epoci gri, anoste și rigide este evocată într-o formulă originală în noua producție pregătită de echipa Teatrului Odeon din Capitală. Pe 4, 5 și 6 februarie, de la ora 19:00, la Sala Majestic, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Rebarbor”, în regia lui Alexandru Dabija. Realizată după textele lui Alexandru Monciu-Sudinnski, piesa prezintă secvențe contrastante din perioada comunistă, creionând portrete sociale specifice universului creat de dictatura proletariatului. Omul nou, construit, firește, pe scheletul celui vechi, devine acum adeptul ideologiei superioare, dezorientat dar adaptat rapid la limbajul de lemn, lozincile penibile și isteria avântului tovărășesc. Imaginea dramatică a societății sugrumate de un regim totalitar este punctual definită de personajele sugestive, martori dezorientați, care privesc cu entuziasm stupid gloria societății falimentare, interpretați de artiștii Antoaneta Zaharia, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Marius Damian, Mihai Smarandache, Cezar Antal, Matei Arvunescu, Dan Iosif, Alpha Minie.
Capcană pentru milionari: „Domnule Vulpe”, la Teatrul Național din Iași
Luna februarie începe la Teatrul Național din Iași cu lansarea unei comedii spumoase, care s-a bucurat de un mare succes pe Broadway. Pe 4 și 5 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Domnule Vulpe”, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Autorul american Larry Gelbart (semnatarul scenariului celebrului serial tv M.A.S.H.), s-a inspirat din intriga satirei „Volpone”, a lui Ben Johnson, acțiunea fiind transpusă însă în America secolului XIX. Goana după înavuțire, lipsa de scrupule și demnitate sunt strălucit ilustrate de farsa țesută în jurul milionarului viclean, care profită de naivitatea și iluziile altor bogați și oportuniști care visează să-l moștenească. Într-o partitură antrenantă, cu multe replici pline de umor și ironii fine, îi veți putea vedea pe protagoniștii Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu și Andrei Sava. Piesa caricaturizează personaje parazitare și moravuri sociale ce străbat timpul, fiind prezente în fiecare secol. Următoarea reprezentație este programată pe 17 februarie.
Octavian Strunilă în „Coaste din viața lui Adam”, o Judecată de Apoi transmisă live, în online
Dacă nu ai călcat într-un Tribunal pe toată perioada vieții s-ar putea să ai surpriză după moarte. Experiența unei Judecăți de Apoi inedite este imaginată strălucit în spectacolul „Coaste din viața lui Adam”, o comedie scrisă și regizată de Octavian Strunilă. Acțiunea se petrece în cer, unde tânărul muzician Manuel (Leonid Doni) ajunge după moarte. Până să se dezmeticească bine, acesta află că trebuie să facă față unui proces major, în urma căruia se va stabili dacă își va petrece viața de apoi în Iad sau în Rai. Bineînțeles, acuzatul primește și un avocat din oficiu (Octavian Strunilă) care începe să-și construiască pledoaria de apărare cu care să contracareze acu- zațiile rigurosului procuror (Paul Ipate). Toate păcatele și faptele bune din timpul vieții lui Manuel sunt probe la dosar, inclusiv detaliile intime (amoruri, iubite înșelate, minciuni). Textul e bine condimentat cu ironii și mult umor, iar din distribuție mai fac parte Anca Dinicu și Oana Strunilă. Puteți fi martori la proces și să aflați ce verdict va da „Onorata Instanță”, urmărind spectacolul chiar de acasă. „Coaste din viața lui Adam” este transmis live, online, pe 3 februarie, de la ora 18:15, pe platforma piciordeplay.ro, varianta înregistrată fiind disponibilă până pe 10 februarie, la ora 24:00.
„Bohemian Symphony”, tribut adus trupei Queen, la Sala Palatului din București
Un show muzical de excepție care s-a bucurat de un succes răsunător în Italia ajunge acum în România oferind fanilor legendarei trupe Queen și nu numai, ocazia unei întâlniri speciale cu muzica și spiritul celebrilor muzicieni britanici. Pe 4 februarie, ora 20:00, la Sala Palatului din Capitală, are loc concertul „Bohemian Symphony Orchestral Queen Tribute”, un oma- giu muzical adus inegalabilului Freddie Mercury. Într-o producție grandioasă, însoțită de proiecții și jocuri de lumini, o orchestră simfonică, o trupă rock și patru remarcabili cântăreți italieni (Alessandrei Ferrari, Roberta Orrù, Andrea Casali și Damiano Borgi), propun publicului să redescopere energia aparte a hiturilor Reginei trupelor rock. Din program nu vor lipsi piese celebre din moștenirea Queen, precum: „Somebody to love”, „Barcelona”, „Show must go on” sau „Bohemian Rhapsody”, interpretate acum într-o tonalitate de rock simfonic, cu un aranjament muzical aparte.
Ținute și accesorii de epocă, la Muzeul Municipiului București
Muzeul Municipiului București vă invită la o fascinantă călătorie peste timp pentru a descoperi, dintr-o perspectivă inedită, strălucirea și eleganța societății românești de altă dată. Până pe 27 martie aici puteți vizita expoziția tematică intitulată: „Dress Code. Parfum de secol XIX”, ce reunește piese de patrimoniu autentice care definesc pe larg protocolul vestimentar al vremii. Puteți vedea care erau ținutele pentru mers la teatru sau la biserică, cum se îmbrăcau bucureștenii pentru plimbări, vizite, baluri, spectacole, audiențe, vânătoare, nunți, și chiar la înmormântări. Amintim că în perioada respectivă eticheta vestimentară era respectată, existând un cod nescris al ținutelor și accesoriilor acceptate pentru anumite ore și evenimente. Colecția prezintă și o serie de accesorii (încălțăminte, mănuși, pălării, ceasuri, bijuterii, truse de frumusețe, picturi, fotografii și cărți poștale), care evidențiază stilul rafinat și atitudinea boemă a societății Bucureștiului din secolul XIX. Muzeul este deschis între orele 10:00 şi 18:00, costul unui bilet este de 10 lei.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.