Main menu

header

868 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland, SUA, lucrează la o potențială aplicație de urmărire vocală care ar putea detecta modificări îngrijorătoare ale simptomelor depresiei unui pacient și implicit pot alerta asupra riscului de suicid.

Coordonarea vorbirii se schimbă

Medicii afirmă că tulburarea de depresie majoră schizofrenia sunt printre cei mai frecvenți precursori ai sinuciderii. De asemenea, potrivit unui raport din 2018, sinuciderea este a doua cauză de deces la copii și adulți tineri din Statele Unite. Pornind de la ce se întâmplă cu tiparele vorbirii umane atunci când cineva este deprimat, profesorul Carol Espy-Wilson și echipa sa consideră că un sistem de inversare a vorbirii mapează semnalele acustice la variabilele urmelor vocale, arătând sincronizarea și mișcarea spațială a gesturilor vorbirii. Când cineva se confruntă cu depresia, această coordonare a vorbirii se schimbă. „Depresia este însoțită de încetinire psihomotorie. Ca urmare, acești pacienți nu pot gândi la fel de repede, iar rata lor de vorbire este încetinită, cu pauze mai multe și mai lungi decât dacă nu ar fi deprimați”, afirmă Espy-Wilson.

Persoanele apropiate vor fi alertate

Autorii studiului susțin că utilizarea tehnicilor de învățare automată poate ajuta la furnizarea de date pentru un model de învățare profundă pentru clasificarea sănătății mintale. Espy-Wilson punctează că scopul cercetării este de a folosi tehnologia, sub forma unei aplicații pentru smartphone, pentru a ajuta pacienții și pe cei din jur să fie permanent informați cu privire la sănătatea lor mintală. „Așa ceva ar avea un impact imens asupra lumii. Terapeuții vor oferi aplicația pacienților care suferă de aceste afecțiuni atunci când sunt în remisie sau au doar depresie ușoară, adică se află într-o stare în care este probabil să o folosească în mod regulat, astfel încât starea lor de sănătate mintală poate fi urmărită, iar persoanele apropiate vor fi alertate dacă aplicația detectează că severitatea depresiei crește”, consideră Espy-Wilson. În acest fel, experții americani estimează că intervențiile vor putea avea loc înainte ca despresia să crească până la un nivel la care se ia în calcul sinuciderea.

Peste 260 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de tulburare de depresie majoră, în timp ce alte 20 de milioane au schizofrenie