Main menu

header

869 25 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Cui nu-i plac florile? Cine nu apreciază frumuseţea şi gingăşia lor şi cine nu şi-ar dori, măcar o dată în viaţă, să fie înconjurat de cele mai proaspete şi spectaculoase exemplare? Dar, din păcate, se ofilesc rapid, unele mai de- vreme, altele ţin mai mult, dar nu o eternitate. Există, în schimb, florile nemuritoare, de care vă puteţi bucura în voie, cât vreţi. Adina Novac (medalion), designer florist şi owner la RoseGold Events, creează aranjamente din flori nemuritoare pentru tot soiul de evenimente şi sunt absolut minunate. Tocmai de aceea, am rugat-o să ne împărtăşească şi nouă din experienţa ei şi, totodată, să ne dea câteva sfaturi legate de ce alegeri să facem, în materie de decor floral.

„Pot avea culori natur sau vopsite”

- Adina, ce fel de flori folosești în realizarea aranjamentelor minunate care ies din mâinile tale?

- Îmi place să folosesc florile tăiate, cum se numesc ele în industria noastră, adică flori naturale proaspete, în combinație cu florile uscate, conservate.

- Vorbim despre flori nemuritoare?

- Florile nemuritoare le cunoaștem în acest sens încă de când eram mici. Sunt flori care, și atunci când se usucă, își păstrează forma și culoarea. Adesea, acestea sunt flori de câmp, cum ar fi lavanda. Însă, florile uscate, conservate, folosite de florişti, nu sunt culese de pe câmp în această formă. Ele sunt flori tăiate în momentul de înflorire maximă și crescute profesional, se usucă și se conservă. Florile uscate își păstrează forma și detaliile iniţiale după ce procesul de stabilizate s-a încheiat, dacă sunt ținute departe de razele soarelui și de căldura mare, şi pot avea culori natur sau vopsite (roşu, albastru, galben, verde, mov, roz etc.).

„Lagurus aduce o textură aparte”

869 25 2- Cum și de ce te-ai gândit să comercializezi flori nemuritoare?

- Florile uscate au venit și la noi ca un trend, mai târziu decât în SUA, însă, anul acesta, am avut o creștere semnificativă a comenzilor cu acest tip de flori. Eu le-am descoperit pe Pinterest, în căutările de inspiraţie și trenduri din alte părți ale lumii, și, spre bucuria mea, le găsim și la importatorii de flori naturale. Sunt versatile și mereu am flori uscate pe stoc, gata să creez un bucheţel sau un aranjament pentru decor interior, pentru iubitorii de home deco.

- Ce flori folosești, de regulă?

- Oh, de toate. Nu mă mai satur de ele și în fiecare săptămână cumpăr și flori uscate, chiar dacă nu am o comandă cu ele imediat. Folosesc multe cereale, pentru că au o mișcare naturală, Banksia și Protea, în toate formele ei. Mai este o iarbă numită Broom Bloom, cu floricele mici, foarte bună ca umplutură, dar și ca transparenţă și textură fină. Preferatul meu este Lagurus, o floare uscată, pufoasă, care aduce o textură aparte și în buchetele de mireasă, dar și în orice tip de aranjament, fie cu flori tăiate proaspete sau doar cu flori uscate.

„Sunt casante și se rup foarte ușor”

869 25 3- Care sunt cele mai căutate?

- Eu una folosesc mult și frunzele de palmier uscate, care sunt de diferite mărimi și culori. În general, le folosesc pe cele natur sau teracotă, la aranjamente de nuntă, fotocornere și în buchete. Sunt foarte trendy. Macul vopsit, glixia și talaris, la fel, aduc forme și texturi surprinzătoare în compoziția florală. Și hortensia conservată este foarte frumoasă, mie îmi place mai mult decât cea proaspătă.

- Sunt casante? Sau își păstrează elasticitatea?

- Oh, da, florile uscate sunt casante și se rup foarte ușor. Lucrez extrem de greu cu ele, tocmai că se încurcă firele între ele, bobiţele și alte elemente pe care le mai au. Și când trebuie să le desfac pe fire individuale, se rup. Cum ar fi inul, sau nigella. Nu mai sunt elastice ca florile proaspete. Frunzele de palmier, protea sau banksia sunt foarte dure, în schimb. Tija lor este foarte lemnoasă și rezistentă.

„Pot fi utilizate pentru decorul interior al casei”

- Ce fel de aranjamente realizezi și pentru ce ocazii?

- Încă de la început, am dorit să merg pe o nişă și să creez ceva diferit. Am lucrat personal anumite structuri și instalații florale, cum se numesc ele. Structuri construite „inhouse”, cu elemente variate constructive, lemn, sârme, eprubete, materiale textile, forex, caramidă etc. Am multe demonstrații pe care le propun clienților. Unii, mai deschiși și curajosi, alţii care doresc variante consacrate de aranjamente. La botezuri, am făcut aranjamente cu flori în eprubete și, de curând, chiar și o nuntă cu instalații de acest tip.

- Care sunt evenimentele sau ocaziile pentru care recomanzi florile naturale nemuritoare?

- Eu le recomand oricând și în orice combinaţie. Mărturii de nuntă, mărțișoare, brățări cu flori uscate, cocarde, coroniţe, inele și multe alte accesorii, dar şi designuri pentru decorul casei, al biroului sau în spații comerciale, sau decor de perete tip instalație suspendată.

„Buchetul de mireasă trebuie să fie personalizat”

- Care sunt cele mai rezistente aranjamente?

- Rezistente pe timpul evenimentului? Toate florile tăiate proaspăt rezistă pentru ziua evenimentului, şi chiar și după, când pot deveni decor interior. Miresele mele cer și buchete cu flori uscate ca să le păstreze.

- Pentru o nuntă, de exemplu, ce flori recomanzi?

- Lagurus, frunzele de palmier și tipuri de pampas, mai mic sau mai mare, iar ca accente, doar cu flori de tip ciuline conservat, în combinație cu florile naturale proaspete, bineînțeles. Le folosesc pentru texturile și formele care dau ritm și armonie într-o compoziție florală.

- Buchetul miresei este realizat în funcție de stilul ales?

- Buchetul de mireasă trebuie să fie personalizat. Eu întreb mireasa, ce stil preferă, ce formă și dimensiune. Mireselor le cer și fotografii ca reper, ca să știu la ce se gândesc, apoi le lucrez buchetul așa cum consider eu că este corect, din punct de vedere cromatic şi ca formă. Nu vreau să lucrez buchete ca în poze.

„Un aranjament sofisticat poate să-mi ia și o oră până îl fac. Depinde de complexitate, dacă sunt implicate accesorii precum bureţi umezi, uscați, sârmă sau doar flori în vaze“

„Nu cred că este indicat să aplicăm parfumuri“

- Cum le întreținem, astfel încât să reziste cât mai mult?

- Florile uscate se păstrează simplu, ferite de soarele care le decolorează și le arde, în timp. Cele proaspete se curăţă de frunze, se hidratează bine înainte de eveniment și se păstrează la 10-15 grade Celsius.

- Le putem parfuma?

- Nu am făcut asta până acum cu florile uscate. Nu cred că este indicat să aplicăm parfumuri, mai ales că unele persoane au alergii sau sensibilități.