de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Trăim vremuri în care bărbații nu mai sunt atât de bărbați, iar femeile au împrumutat din atributele sexului opus. Vedem aceste lucruri în vestimentație, dar mai ales în comportament, și, din păcate, nici societatea nu oferă un teren propice în care cele două sexe să își poată defini și exprima cu lejeritate calitățile specifice. Zoltan Veres (medalion), expert în dezvoltarea inteligenței emoționale, ne-a vorbit despre masculinitate, ce înseamnă, ce trăsături înglo- bează, când și cum se poate dezvolta.
„Fiecare dintre noi este o combinație unică”
- Zoltan, ce înseamnă masculinitate?
- Experiența mea este una heterosexuală și de lucru cu persoane și cupluri cu orientare heterosexuală. Ca urmare, definiția mea pentru masculin, feminin și alte concepte s-ar putea să nu li se potrivescă tuturor. Dacă ne uităm în societate, pornind de la rolurile primordiale ale unui bărbat, respectiv ale unei femei, acestea sunt extrem de diferite şi necesită calități și trăsături diferite, atât fizice, cât și psiho-emoționale. De aici vin diferențele noastre de perspectivă asupra lumii și cele de comportament, respectiv anumite trăsături și comportamente tipic masculine și altele tipic feminine. Sunt calități și defecte tipic masculine și calități și defecte tipic feminine. Fiecare dintre noi este o combinație unică a acestor trăsături. Nimeni nu este doar masculin sau doar feminin, nimeni nu este doar cu calități sau doar cu defecte.
- Cum se dezvoltă?
- Prin efort și perseverență. Ca oricare alte calități sau trăsături, și masculinitatea se dezvoltă printr-un proces de transformare personală. Realizezi care sunt limitările tale, decizi ce vrei să dezvolți în tine, găsești metodele potrivite, depui un efort în direcția respectivă și obții o transformare.
„Educația din ziua de astăzi denaturează toate aceste caracteristici”
- Când mă gândesc la masculinitate, îmi vin în minte acei bărbați care impun respect doar prin prezență, fără să spună sau să facă ceva. Aceasta este imaginea masculinității sau e greșit?
- Există un set de calități și atribute masculine și fermitatea, determinarea sau forța prezenței se numără printre ele. Totuși, mare grijă, deoarece sunt mulți bărbați care manifestă dizarmonios aceste trăsături și le duc în dominare, control și chiar o formă de agresivitate. Pentru un bărbat armonios, culmea, este nevoie să fie prezente și anumite calități tipic feminine cum ar fi empatia, interesul față de trăirile și experiența altora, colaborarea cu ceilalți, rafinamentul, care să completeze aspectele masculine care țin de forță și determinare.
- Mai există bărbați asemenea?
- Mai rar, dar există. Din păcate, educația din ziua de astăzi denaturează toate aceste trăsături și li se dau atât de multe interpretări, încât fiecare pare să fie propriul creator. Cu toate acestea, se vede din starea societății, din numărul de divorțuri, sinucideri, depresii, probleme emoționale care sunt în creștere alarmantă, după declarațiile multor organizații de psihologi, că ceva nu este în regulă cu modul în care abordăm această „libertate de exprimare”. Totuși, cei care înțeleg aceste concepte și depun măcar un efort minim reușesc să armonizeze felul lor de a fi, atât în relație cu sine cât și în relație cu sexul opus.
„Fiecare trebuie să își dea seama de propriile limitări”
- Nu sunt trăsături cu care se naște orice bărbat? Nu vorbim despre energia masculină, în esență?
- Eu, de exemplu, am fost extrem de timid, lipsit de încredere, pasiv-agresiv și în adolescență, chiar depresiv. Cu un minimum de efort susținut toate lucrurile se pot transforma, nu contează că ești bărbat sau că ești femeie. Este important, însă, ca fiecare să își dea seama de propriile limitări, de calitățile de care ar avea nevoie ca să se înțeleagă mai bine cu propria persoană și cu ceilalți, apoi să fie dispus să plătească „prețul”, adică să depună un minim de efort.
- Putere este sinonim cu masculinitatea?
- Nu cred că este sinonim. Ideea de masculinitate este mult mai complexă decât să simplificăm la un singur cuvânt, nici măcar la nivel de sinonim.
„Cei șapte ani de acasă sunt șabloanele cu care plecăm la drum”
- Care ar fi sinonimele?
- Masculinitatea conține extrem de multe elemente. O să enumăr câteva dintre ele, dar nu sub formă de sinonime, ci ca elemente din care se compune masculinitatea, ca trăsături fundamentale prin care se caracterizează energia masculină. Putem vorbi despre verticalitate, determinare, aspirație, structură, direcție, optimism, încredere, forță, rafinament, mister, magnetism, virilitate. Fiecare dintre acestea se poate manifesta cu mai multe nuanțe și în combinații diferite la fiecare bărbat armonios.
- Există bărbați care au aceste trăsături mai puțin dezvoltate. De ce?
- În cazul fiecărui bărbat există aceiași factori care definesc nivelul de dezvoltare a acestor calități. În primul rând, educația, cei șapte ani de acasă, adică șabloanele, trăsăturile cu care a plecat la drum. Cu toții plecăm cu ce ne-au împachetat părinții la nivel subconștient. Aici vor fi și calități și defecte, atât masculine, cât și feminine. Apoi, urmează experiența care, de fapt, ne atrage atenția, dacă suntem atenți, ce anume ne ajută sau ne încurcă pe drumul nostru și în aspirațiile noastre și, într-un final, vine aspirația și determinarea fiecăruia de a face o schimbare. Orice bărbat decide singur dacă va depune un efort sau nu, ca să facă o schimbare în felul de a fi, în modul de exprimare sau în comportamente. Acești trei factori împreună vor crea bărbatul.
- Energia masculină o ai sau nu, și se vede, nu există cale de mijloc... E adevărat?
- Nu este adevărat. În primul rând pentru că nu există nicio ființă fără calități și nu există nicio ființă fără strop de energie masculină. Dacă este mai multă sau mai puțină, dacă se exprimă prin calități sau defecte, e altă poveste, dar este acolo. Evident, de preferat ar fi să fie armonios exprimate aceste trăsături, atunci toată lumea ar aprecia persoana respectivă, nu contează că are energie predominant feminină sau predominant masculină.
„Există femei cu trăsături bărbăteşti dezvoltate şi nu este o problemă“
- Există și femei care au dezvoltate aceste trăsături? Și dacă da, e rău, e anormal?
- Da, există femei cu trăsături masculine dezvoltate și nu, nu consider că asta ar fi o problemă, din contră. Singura condiție este ca acestea să fie exprimate într-un mod armonios și să aibă totuși dezvoltate și trăsături feminine de bază. Altfel, se creează un dezechilibru, lucru care se vede după aceea în relația cu ceilalți, în special în relația de cuplu.