Main menu

header

871 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Pe măsură ce oamenii de știință caută modalități mai sustenabile și mai etice de a satisface consumatorii de carne, produsele cultivate în laborator devin o alternativă tot mai răspândită. Care este cel mai bun mod de a cultiva carne proaspătă de vită? Cercetătorii americani afirmă că minunatul spanac este nu doar un aliment excelent în sine, ci și un mediu perfect pentru poducerea cărnii artificiale în laborator.

Aceeași structură cu a produsului tradițional

Un studiu recent, realizat de experții de la Boston College, Massachussets, SUA, a pus în evidență faptul că viitorul producției de carne s-ar putea afla în… frunzele de spanac. Acestea oferă o „schelă” eficientă din punct de vedere al costurilor, ca și ecologică, pentru cultivarea celulelor de carne în laborator. Concret, în momentul în care oamenii de știință au eliminat venele spanacului, rețeaua circulatorie a frunzelor a demonstrat capacitatea de a servi ca suport comestibil pentru noua proteină bovină. „Am demonstrat că frunzele de spanac pot fi folosite pentru a crește celulele musculare bovine. Agricultura celulară are potențialul de a produce carne cu aceeași structură cu a cărnii cultivate în mod tradițional, reducând în același timp cerințele de teren și apă”, detaliază specialistul Glenn Gaudette.

De la țesut cardiac la… friptură!

Cultivarea cărnii de consum pe spanac este o urmare a unor cercetări anterioare ale experților din Massachussets, care au utilizat aceeași legumă cu frunze verzi pentru crearea de țesut cardiac. „Am demonstrat, în studiile noastre anterioare, că frunzele de spanac ar putea fi folosite pentru a crea fragmente de mușchi ai inimii. În loc să folosim spanacul pentru a regenera organe umane de schimb, am realizat acest nou proiect, prin care arătăm că putem cultiva carne de consum pe aceeași bază”, punctează Gaudette. Cercetătorii au ales spanacul datorită sistemului său circulator natural, care este aproape imposibil de reprodus folosind instrumente de laborator. Cercetătorii adaugă că celulele au rămas viabile timp de două săptămâni și, de asemenea, s-au diferențiat în masa musculară rezultată. Autorii studiului afirmă că succesul proiectului oferă fundalul pentru crearea în condiții de siguranță a cărnii de cultură pe scară largă.

„În prezent, studiem creșterea pe spanac a unor celule de la alte animale, precum și de la pește“ (Glenn Gaudette, Boson College, SUA)

Varianta din proteine din plante, pe piaţă

Prima țară care a aprobat recent comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante, este Singapore. Este vorba despre carnea produsă de start-up-ul american Eat Just, iar firma susține că este prima aprobare pentru „carnea curată”, care nu provine de la animale sacrificate. Cererea pentru alternative la carnea obişnuită este în creştere, pe fondul îngrijorărilor consumatorilor cu privire la starea de sănătate, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. Mai multe opţiuni de carne produsă din proteine pe bază de plante, promovate pentru prima dată de firmele Beyond Meat Inc şi Impossible Foods, sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor. Însă aşa-numita „carne curată”, produsă din celule crescute în laborator, este încă într-un stadiu incipient.