de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Pandemia din ultimii doi ani a schimbat masiv percepția asupra muncii. Extinderea la nivel global a lucrului de la distanță în foarte multe domenii a alăturat două concepte complet separate până nu demult - serviciul și vacanța - contopindu-le într-un fenomen care se extinde cu repeziciune în toată lumea: workation sau munca relocată în spații destinate de regulă concediilor.
O nouă libertate, generată de… restrângerea libertăților
Workcation este o experiență în afara biroului, care cuprinde atât timpul de lucru, cât și pe cel liber - pe scurt, o combinație de muncă și vacanță. Neavând încă reguli clare, fenomenul nu implică măsurarea cantității de timp sau de muncă alocate, dar are unele repere care se stabilesc din mers, odată cu extinderea muncii relocate. „O muncă poate fi definită ca o vacanță și invers, în măsura în care se acordă o cantitate substanțială de timp lucrului”, punctează specialistul Hayley Stainton, profesor în Canada. Mai precis, obligați de pandemie, angajatorii au constatat că nu este nevoie imperioasă ca angajații să fie monitorizați constant și că pot lucra independent;. Iar avantajele s-au dovedit atât de substanțiale, începând cu scăderea cheltuielilor, încât mulți patroni au ajuns să încurajeze lucrul de la distanță. Practic, în prezent, oamenii pot munci din alte zone sau chiar din alte țări, dacă aleg. Paradoxal, acesta este un tip de libertate pe care a generat-o tocmai restrângerea libertăților din timpul pandemiei…
Variante cu repere variabile
Munca relocată poate lua multe forme diferite. În general, s-au cristalizat trei tipuri de workation. În primul rând există varianta pe termen scurt, care durează doar câteva zile și poate fi o pauză de weekend sau o excursie la jumătatea săptămânii. Workation pe termen mediu durează mai multe săptămâni, este cu planificare mai detaliată, iar destinațiile sunt la plajă sau chiar în altă țară, pentru cel puțin o lună. La rândul său, munca relocată pe termen lung este o variantă mai radicală, care are impact deopotrivă asupra pieței muncii, economiilor locale și statale, asupra segmentului imobiliar (scad vânzările de locuințe într-un peisaj al muncii atât de flexibil, dar pot crește chiriile), precum și asupra turismului.
Liniște, cost scăzut al vieții, viteză de internet
Extinderea cererii a generat și tipuri de oferte. Alături de preferințele personale, se disting principalele cerințe ale celor care decid să-și relocheze munca: pace și liniște, cost scăzut al vieții, viteză cât mai mare a internetului, accesul la destinație și documentele necesare într-o altă țară. La acest ultim punct, multe state s-au grăbit să reacționeze, relaxând acordarea vizelor de lucru, tocmai pentru a veni în întâmpinarea celor numiți „nomazi digitali”. Totuși, aceste vize nu sunt acordate chiar oricui, autoritățile solicitând diverse dovezi că persoana respectivă practică acest tip de muncă. Potrivit tourismteacher.com, țările și regiunile care acordă astfel de vize sunt Antigua și Barbuda, Anguilla, Aruba, Barbados, Bemuda, Insulele Cayman, Costa Rica, Croaţia, Republica Cehă, Dubai, Estonia, Georgia, Germania, Jamaica, Mexic, Norvegia, Portugalia și Spania.
Creștere de eficiență și creativitate
Specialiștii au realizat o analiză a beneficiilor pe care le conferă relocarea muncii. Printre avantajele sesizate în dreptul persoanelor care practică workation se menționează creșterea productivității, iar acest aspect are două componente majore: eficiență sporită întrucât nu mai intervin întreruperi (de la vizite neașteptate la luatul copiilor de la școală sau pierderea timpului în trafic) și, pe de altă parte, o relaxare care, paradoxal, sporește volumul de muncă prestat. Un alt beneficiu sesizat este creșterea creativității, aspect pe care experții îl pun tot pe seama lipsei de distragere a atenției și, de asemenea, pe seama proximității naturii și peisajelor preferate. S-a constatat, de pildă, că zonele de turism rural consacrate sunt și unele dintre cele mai populare destinații pentru relocarea muncii. Totodată, acest plus de mobilitate generează un sentiment de mulțumire care îl determină pe angajatul de la distanță să rămână mult mai atașat de companie. În era demisiilor în masă, care se manifestă în multe domenii, acest aspect este considerat foarte important de angajatorii cu viziune.
Recomandări pentru o schimbare de succes
Atunci când o persoană decide să se relocheze pentru a munci, are de luat în considerare unele aspecte asupra cărora specialiștii fac recomandări generate de experiențele de până acum. Astfel, maximizarea avantajelor acestui tip de lucru se poate face prin planificarea timpului - stabilirea unui orar de lucru specific și a cel puțin unei zile libere în fiecare săptămână, pentru că workation expune la depășirea graniței dintre muncă și preocupările de ordin personal. Mai departe, se recomandă evitarea deschiderii televizorului până după terminarea lucrului, 45 de minute libere pentru pauza de prânz și pregătirea minuțioasă a tuturor instrumentelor necesare lucrului, de la cabluri la încărcătoare. Odată ajunși la destinație, sunteți sfătuiți să vă organizați cu atenție spațiul de lucru încă de la început, iar dacă această călătorie îi implică și pe apropiați, să specificați locul unde lucrați chiar de la început. Totodată, experții recomandă alegerea unei destinații „prietenoase” pentru muncă, în funcție de preferințele personale legate de companie sau de natura înconjurătoare.
Potenţiale dezavantaje
Ca în oricare altă situație, munca relocată nu este perfectă. Workation poate genera o dispariție a hotarului dintre lucru și petrecerea timpului liber, o penurie de condiții, diverse dificultăți locale etc. De pildă, este dificilă desprinderea de logistica personală, cum ar fi creditele ipotecare sau școala. Mai departe, pot interveni complicații cu documentele - majoritatea țărilor care permit oamenilor să intre cu o viză de turist nu oferă acestor persoane și drepturi de muncă. De asemenea, poate surveni tabloul subiectiv - cineva care are în plan să-și relocheze munca trebuie să se întrebe foarte serios dacă își poate verifica e-mailurile sau site-urile de știri în timp ce stă la plajă, în bătaia plăcută a brizei sau în liniștea fermecătoare a unei pajiști de munte. În plus, impozitarea poate deveni un alt subiect dificil. Dacă locuiți în străinătate, ar trebui să plătiți impozitele în acea țară sau în cea de origine?...