Main menu

header

874 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Supranumit Transformer sau „mașina care merge”, prototipul vehiculului prezentat recent de Hyundai are capacitatea de a ajunge în zone afectate de dezastre, în locuri greu accesibile și se poate deplasa pe solul marțian. Autonomă, capabilă să furnizeze ajutor și provizii, noua invenție este un adevărat asistent de urgență.

Se poate mișca la 360 de grade

874 25 2TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) nu va transporta pasageri, fiind un vehicul destinat explorării și furnizării de asistență în condiții cu totul speciale, deopotrivă terestre și… cosmice. Mașina va putea livra medicamente și alimente persoanelor sinistrate. Are patru picioare foarte versatile, care îi permit să treacă peste o multitudine de obstacole, pentru ca apoi să se retragă și să transforme vehiculul în unul „clasic”. „Aceste proprietăți fac din TIGER un vehicul ideal pentru orice suprafață - se poate mișca la 360 de grade, face evaluări de teren, explorează alte planete și se poate descurca indiferent de provocările terenului pe care se află”, explică producătorul.

Platformă modulară cu patru picioare

874 25 3Noua mașină lansată de producătorul japonez este un avans al conceptului „Elevate”, lansat în anul 2019, care putea transporta și doi pasageri. Ca și predecesorul său, TIGER a fost imaginat înainte de achiziționarea producătorului de roboți Boston Dynamics, notează „Daily Mail”. Noua mașină se bazează pe o platformă modulară, cu sisteme speciale, ultramoderne, care activează sistemul de „picioare”, include multă robotică, un control de ultimă generație al direcției și o serie de senzori pentru evaluarea situației din jur. „Vehiculele de acest tip și toată tehnologia pe care o înglobează ne dau oportunitatea de a ne forța imaginația peste barierele obișnuite, impuse de limitări tehnice. Suntem permanent în căutarea de noi modalități de a defini viitorul transportului și mobilității”, detaliază John Suh, șef al New Horizons Studio.

28 de motoare și zeci de senzori

Deși se află în stadiu de realizare care nu permite lansarea efectivă și „punerea la treabă”, noul concept al Hyundai lasă să se vadă felul în care generațiile viitoare de vehicule vor avea capacitatea de a „ieși” de pe drumurile standard și de „a-și întinde” picioare cu care să străbată aproape orice teren, ceea ce face din acest vehicul o mare speranță pentru un segment important de piață. Cele 28 de motoare și zecile de senzori cu care este prevăzut modelul completează designul care permite mașinii să se miște în orice direcție - înainte, înapoi, lateral. Dimensiunile reduse și greutatea mică a conceptului prezentat de brandul japonez - aproximativ cât o servietă - permite ca TIGER să fie transportat de un vehicul aerian direct în locurile unde este nevoie de provizii sau de medicamente.

Dacă TIGER dă de un obstacol, imediat își extinde picioarele și îl depășește, pentru a ajunge pe teren plan (comunicat Hyundai)

Explorare cosmică prin inteligenţă artificială

Ideea de a trimite vehicule autonome pe Marte nu este una nouă. Recent, NASA a anunțat că succesorul lui Curiosity, vehiculul de explorare activ pe Planeta Roșie încă din anul 2012, ar putea fi un robot complet autonom, capabil să-și aleagă singur prioritățile de explorare și să decidă ce informații ar trebui trimise cu prioritate înapoi pe Pământ. În prezent, este mult mai ușor și mai ieftin să fie trimiși roboți de explorare pe Marte, tehnologia modernă oferind multiple variante pentru forma acestora și modul de funcționare.