Main menu

header

874 23 1de Simona Soare Ghișea şi Mihaela Cotîrnea

Decorațiunile de primăvară dau un aspect de prospețime casei, stimulând imaginaţia și creativitatea. Potrivit studiilor, la nivel mondial, cei mai mulți oameni aleg să-și redecoreze locuința în anotimpul renașterii naturii. Ei se simt atrași de culorile vibrante și de aranjamentele vesele, care alungă monotonia şi energizează spaţiul.

Vopsiți pereții în nuanțe deschise

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a crea o atmosferă plăcută, care să aducă entuziasm și energie pozitivă în casă, este lumina. Pentru a conferi luminozitate spațiului, specialiștii în design interior recomandă alegerea unei vopsele cât mai deschise pentru pereţi. Nuanțele verzi și pastelate creează senzația unui mediu relaxant și intim. Un perete vopsit în verde este potrivit pentru toate gusturile în materie de design interior, atât pentru persoanele care preferă stilul modern, cât și pentru cele care sunt adeptele stilului minima- list. Galbenul nu este ușor de asortat, dar în mod cert reprezintă una dintre culorile ce vă ajută să scăpați de senzația de spațiu mic și slab iluminat. Pentru a asorta galbenul pe care l-ați ales, încercați să vă orientați spre o nuanță cât mai puțin aprinsă, pe care o puteți combina cu albul. De asemenea, aveți posibilitatea să vopsiți pereții într-o singură culoare și să creați diferite efecte, cum ar fi degradeurile (ombré).

Ieșiți din tipare folosind accesorii în culori vibrante

874 23 2Când vine vorba despre accesorii, este esențial să optaţi pentru culori de sezon, cum ar fi roz, lila, alb, fistic, portocaliu, turcoaz, bleu, galben, sau alte nuanţe crude şi pastelate, cărora le puteţi alătura nuanţe neutre, pământii. Este esențial să știți să le combinați inteligent cu nuanțele electrice. Aveți grijă să nu stricați proporţia culorilor, pentru a nu rezulta o locuință prea stridentă și obositoare. Designerii de interior vă sfătuiesc să porniţi de la mobilier şi materiale în culori neutre şi să adăugaţi pe parcurs obiecte şi decoraţiuni în culori vibrante. Materialele specifice acestui anotimp trebuie să fie diafane și subțiri, așa că renunţaţi la draperiile din catifea sau la perdelele foarte groase. În situația în care canapeaua este acoperită cu o husă dintr-un material gros, acum este momentul oportun să alegeți una subţire, deschisă la culoare, ideală pentru sezonul cald. Același lucru este recomandat și în privința huselor de la scaune sau fotolii. Mizați pe aceleași nuanțe vesele care vă pot binedispune. Motivele florale sunt imprimeurile caracteristice sezonului cald. Acestea nu ar trebui să lipsească din locuință, putându-se regăsi în designul fotoliului, covorului, canapelei sau al comodei. Pentru pat, optați pentru o lenjerie dintr-un material fluid, în culori pastelate.

Mizați pe elemente din natură

Dacă nu reuşiţi să zugrăviţi, alegeți autocolante decorative, acestea fiind cea mai ieftină şi la îndemână soluţie de schimbare rapidă a înfăţişării unei încăperi. De asemenea, aveţi posibilitatea să înrămați diferite materiale textile extravagante sau, pentru un aspect rustic, să agăţați farfurii frumos decorate pe o parte din perete. Coșurile din nuiele sau mobilierul din rattan reprezintă doar unele dintre elementele din natură pe care le puteți integra cu succes în locuință. Revopsiți cuierul metalic, schimbați fețele pernelor decorative sau cumpărați niște ghivece noi pentru plante. Unii specialiști în design interior recomandă ca nuanţa pereţilor să se regăsească şi pe desenul covorului sau în modelul perdelei. Dacă doriţi, puteţi să schimbaţi şi aspectul bibliotecii. Începeţi prin a organiza cărţile în funcţie de culoare. Pentru un impact puternic, așezați la vedere cărţile cu coperte colorate, în nuanțe primăvăratice. Apoi, adăugaţi diverse obiecte de decor, cum ar fi statuete colorate, dar și flori în miniatură. O față de masă sau un set de suporturi pentru farfurie, ce evocă primăvara, vor transforma zona de servit masa într-un spațiu care îmbie la visare. Astfel, vă veți bucura de preparate culinare delicioase alături de cei dragi, într-un decor vesel, ce atrage energia pozitivă.

Recondiționați borcanele sau alte obiecte din sticlă

Designerii de interior folosesc în proiectele lor, din ce în ce mai des, borcane, boluri și alte obiecte din sticlă. Le puteți utiliza ca piese centrale pentru masă sau le puteți așeza în orice parte a locuinței. Aveți nevoie de flori, crenguțe, ouă de jucărie sau de un element care inspiră veselie și vestește primăvara. De pildă, umpleţi un borcan ceva mai pretenţios cu câteva frunze verzi supradimensionate. Vegetația este semn de trezire a naturii la viață. Integrând în locuință elemente din natură, veți obține un decor fabulos, plin de romantism, în doar câteva clipe. Lalelele, zambilele, ghioceii sau narcisele vor răspândi în jurul lor un farmec aparte și vă vor cuceri cu parfumul unic și irezistibil. Aveți nevoie de o vază din sticlă, fructe de cătină sau măceșe și de florile de primăvară preferate. Puneți apă în vază, adăugați fructele și introduceți florile. Așezați vaza în mijlocul mesei și nu va mai fi nevoie de alte ornamente de primăvară. Cercetătorii susțin că florile aduc bună dispoziție, ajutând în depășirea perioadelor dificile din viață, când se poate instala depresia.

Fie că utilizați uleiuri esențiale, fie flori proaspete, casa va părea mai veselă și mai primitoare dacă miroase plăcut

O casă amenajată armonios evidenţiază nu doar rafinament şi bun gust, ci şi starea de împlinire sufletească a persoanelor care locuiesc aici

Coroniţa din flori, o alegere inedită

874 23 3O coroniţă decorativă din flori artificiale cu aspect realist pentru uşa de la intrare nu va trece neobservată, cromatica fiind cel mai important aspect. Este necesar ca florile alese să contrasteze frumos atât unele cu altele, cât şi cu fundalul pe care va fi agăţată coronița. Puteți confecționa sau cumpăra o coroniță din licheni, mușchi și plante uscate. De asemenea, există posibilitatea să realizați o coroniță din nuiele, flori naturale și o panglică din pânză de sac. Baza coroniței decorative se face pe un cadru, ce poate fi achiziționat din florării sau magazinele de arte și meserii. Un cadru poate fi realizat din materiale precum polistiren, verdeață decorativă, paie și ramuri. Sistemul de prindere al coroniței ar putea consta într-o banală panglică verde. Dacă stați la bloc și nu vreți să puneți coronița afară, pe ușa de la intrare, alegeți să o poziționați în interior. Coroniţele pot fi așezate și pe uşile dulapurilor din bucătărie, pe un perete sau oriunde considerați că se integrează în decor. Dacă locuiți la curte, locul ideal pentru a așeza o coroniță este ușa de la intrarea în casă. Verdele grădinii, care începe să prindă tot mai mult contur, poate fi pus în cea mai bună lumină cu ajutorul unor accesorii. De pildă, iepurașii de grădină sau ciupercile se integrează perfect în peisaj, indiferent de stilul de amenajare preferat.