Main menu

header

876 30 1de Irina Țolea şi Flori Pintea

Muzică dans, umor și suspans dar și o serie de vedete și personaje îndrăgite se regăsesc în producțiile propuse în această săptămână de scenele autohtone. Dintre spectacolele care îmbogățesc repertoriul stagiunii la început de aprilie vă recomandăm în continuare câteva evenimente de excepție, pe care nu trebuie să le ratați.

„Ucenicul Vrăjitor”, un spectacol marca Radu Gheorghe, la TNB

O poveste originală care ilustrează vesel și viu magia muzicii își face loc pe scena Teatrului Național din București. Pe 3 aprilie, de la ora 19:30, la Sala Mare „Ion Caramitru”, este programat spectacolul „Ucenicul Vrăjitor”, avându-l ca principal protagonist pe îndrăgitul actor Radu Gheorghe. Într-un exercițiu muzical inedit versatilul actor, cunoscut pentru abilitățile sale interpretative (cântă la chitară, flaut și vioară), va conduce de la pupitru Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii din Ploiești, oferind publicului partituri alese din repertoriul clasic, interpretate într-o manieră aparte. Construit pentru a fi gustat de toate categoriile de public, spectacolul de divertisment-simfonic este condimentat cu note triumfale, „pozne” interpre- tative, momente pline de umor și virtuozitate, coordonarea muzicală fiind semnată de Tiberiu Dragoș Oprea. În anii ’80, spectacolul „Ucenicul Vrăjitor” s-a bucurat de un mare succes pe scenele autohtone și internaționale, înregistrând peste 200 de reprezentații, sub bagheta buclucașă a lui Radu Gheorghe, fiind prezente, pe rând, aproape toate filarmonicile din România.

„Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război”, la Ateneul Român din Capitală

Un eveniment muzical-artistic de excepție marchează aniversarea Centenarului Încoronării de la Alba-Iulia pe scena Ateneului Român din Capitală. Pe 3 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, are loc spectacolul-concert „Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război”. Protagonista principală și coordonatoarea evenimentului este actrița Roxana Lupu, cunoscută pentru interpretarea magistrală din filmul „Maria, Regina României”. Aceasta va interpreta pasaje din memoriile și jurnalele suveranei, ilustrând mărturisiri, gânduri și emoții trăite, în vremuri de restriște, de cea supranumită „Regina-soldat”. Momente pline de emoție sunt acompaniate muzical de creațiile compozitorilor George Enescu, Sir Arthur Sullivan, Franz Shubert, Frédéric Chopin, Edward Elgar, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Béla Bartók și Iosif Ivanovici. Într-un spectacol vibrant și pasional, ce transmite parfumul fin de epocă și puternice mesaje naționale, pe scenă vor mai urca actorul și baritonul Nicholas Lupu, Anta Agavriloae Barbu (pian), Duo Kitharsis (Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan) și alți invitați speciali. Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a avut loc pe 15 octombrie 1922 la Alba Iulia.

„D’ale Carnavalului”, pe piesele Mariei Tănase, la Opera Națională din Iași

876 30 2Intriga comică și ofertantă a unei comedii de excepție autohtone este adusă în fața publicului într-o variantă inedită: în pași de dans. Pe 31 martie, de la ora 18:30, pe scena Operei Naționale din Iași, puteți vedea baletul „D’ale Carnavalului”, o adaptare coregrafică dinamică a creației lui Caragiale, semnată de maestrul Ioan Tugearu. Montarea, lansată inițial în 2013 (jucată doar de trei ori), revine acum într-o nouă formulă pe scena lirică ieșeană. Celebra farsă cu amoruri pătimașe, confuzii și conflicte de mahala este original însăilată pe un colaj muzical reprezentativ (semnat de Antonel Oprescu), alcătuit din piese sugestive din repertoriul unor mari artiști autohtoni precum: Zavaidoc, Cristian Vasile sau Maria Tănase. Soliștii de excepție, între care îi amintim pe Cătălin Ailiesei, Roua Spătărescu, Monica Ailiesei, Ștefan Popa, Alexandru Radu, Bogdan Tuluc, Dumitru Buzincu, Viviana Olaru și Adrian Ionescu, recompun atmosfera comică și conflictuală a balului din mahala pe ritmuri de cadril, polka, dansuri țigănești ori charleston. În plus momentele intense, marcate de suspans, duetele amoroase și întâlnirile explozive sunt punctate de soliști prin replici savuroase, ce dau un farmec aparte reprezentației.

„Niște oameni inteligenți”, scandal între prieteni la Sala Gloria

876 30 3Chiar și prietenii de-o viață s-ar putea să-ți înșele așteptările într-un moment de impas. Acesta este unul dintre mesajele transmise de noua producție lansată de Compania „Wonder Theatre”, comedia „Niște oameni inteligenți”, de Marc Fayet, în regia lui Laurențiu Rusescu. Piesa spune povestea a trei cupluri legate de o relație veche, care trebuie să facă față divorțului unor prieteni comuni. Conflictul, aparent lesne de gestionat, se amplifică și scapă de sub control, se devoalează adevăruri ascunse, cad măști purtate prea mult timp și totul se transformă rapid într-o luptă între sexe din care toți protagoniști ies șifonați - la propriu. Intriga imprevizibilă, bogată în replici pline de umor și ironie este interpretată cu multă vervă și energie de protagoniștii Leonid Doni, Ada Galeș, Paul Ipate, Alex Conovaru, Nicoleta Lefter și Ilona Brezoianu. Următoarea reprezentație a spectacolului „Niște oameni inteligenți” se joacă pe 3 aprilie, de la ora 16:00, la Sala Gloria (fostul cinematograf Gloria) din Capitală.

Petrecere cu un cadavru ascuns în casă: „Funia”, în premieră la Teatrul Infinit

Suspans, umor negru și mister, acestea sunt principalele ingrediente ale noii producții lansate pe scena teatrului Infinit din Capitală. Pe 4 aprilie, de la ora 20:00, echipa Trupei „Jamais-Vu” vă invită la premiera spectacolului „Funia”, un thriller spectaculos adaptat după pelicula regizată de Alfred Hitchcock în 1948. Piesa spune povestea a doi tineri intelectuali, orgolioși și cinici, care își ucid prietenul, tentați de realizarea „crimei perfecte”. Cei doi nu găsesc un alt loc pentru a depozita cadavrul decât în cufărul din lemn masiv din casă. Mai mult, ucigașii dau și o petrecere, invitând inclusiv rudele mortului să se distreze în jurul cufărului misterios. Atmosfera se încinge și când se așteptau mai puțin criminalii sunt descoperiți. Montarea regizorului Matei Lucaci-Grunberg exploatează iscusit miezul fierbinte al intrigii, conversațiile alunecoase și suspiciunile personajelor, care amplifică tensiunea momentului. Povestea captivantă și alertă îi are ca protagoniști pe actorii Alexandru Papadopol, Andrei Huțuleac, Iosif Paștină, Vitalie Bichir, Ștefan Huluba, Teodora Dincă, Sever Bârzan și Alexandru Mănăilă.