Main menu

header

878 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Are 1,68 metri înălțime și 66 de kilograme - iese astfel din clișeul eroului hollywoodian tipic. Cum a reușit Jet Li să devină o legendă a Cetății Filmului și un star mondial? Încredere în sine. Clasă. Un mic accent de „băiat rău”. Și lovituri de arte marțiale fulgerătoare și letale, care îl singularizează. Starul din seria „Eroi de sacrificiu” muncește serios pentru a-și menține echilibrul corp-minte.

A ieșit de cinci ori campion la wushu

Jet Li este considerat un adevărat împărat al „clubului de luptă” al cinematografiei mondiale de top. Vedeta care strălucește pe afișul filmului din 2020 „Mulan” și are în spate o serie impresionantă de roluri în pelicule de multe milioane de dolari încasări este în viața de fiecare zi un om jovial, echilibrat, cu zâmbetul pe buze. În calitate de „Unicul” chinez care a ieșit de cinci ori campion la wushu, Jet Li a dus fără greș abilitățile marțiale în cinematografia care are nevoie permanent de personaje pozitive de anvergură. „Nu sunt un erou. Dar am petrecut foarte mult timp învățând arte marțiale. Vă arăt pe ecran ce pot face, dar mulți alții pot face aceleași lucruri, așa că nu cred niciodată că aș fi cel mai bun luptător din lume, pentru că nu sunt cu nimic special”, spune Li.

Budist convins

878 29 2La vârsta de 8 ani, Li a fost trimis la Școala de sport din Beijing pentru o lună și, întâmplător, a fost repartizat la clasa de wushu. Trei ani mai târziu, era campion național, făcând turnee în lume și ajungând cu demonstrațiile inclusiv pe peluza Casei Albe. Până în 1985, Li era un star al filmului în patria sa - un deceniu mai târziu, era o vedetă a filmelor de acțiune recunoscută în toată lumea. Budist convins, starul din „Dresat pentru a ucide” regretă că nu a reușit pe cât și-ar fi dorit să arate publicului mult mai mult decât că artele marțiale pot învăța un om să se apere sau să atace. „Uneori mă simt trist pentru că nu am avut suficient ocazia să le demonstrez tinerilor că important nu este să dai cu piciorul. În cultura orientală există un echilibru yin-yang”, spune actorul. Ajuns în vârful piramidei profesionale și al celebrității, Li crede că „adevărata definiție a unui erou nu este să poată face trucuri cu picioarele și pumnii, ci modurile în care luptă pentru un bine mai mare”.

„Trei niveluri” ale artelor marțiale

La nivelul la care a ajuns, Li explică propria viziune despre artele marțiale, în ceea ce numește „trei niveluri”. Pe primul nivel se află învățarea și repetiția. „Învață mișcările și repetă-le la nesfârșit. Folosește-ți corpul ca armă și concentrează-te pe a fi îndemânatic cu armele”, detaliază starul din „Armă mortală 4”. Pe al doilea palier intervin elementele psihologice. „Nu trebuie să lupt dacă pot să intimidez sau să-mi folosesc emoția pentru a convinge”, spune Li. Cel de-al treilea nivel se referă la pacea sufletească. „Dobândești o stăpânire a interiorului, astfel încât nu mai este nevoie nici măcar să ridici o mână. Sentimentul este aproape de cel religios. Problemele nu sunt din exterior, de la alți oameni, așa că trebuie să studiezi cine ești. Cei care își înțeleg interiorul nu se mai tem de exterior”, explică Li.

Își menține viteza cu badminton

878 29 3În aprilie 2022, Jet Li va împlini 59 de ani. Este aproape de necrezut, întrucât starul are același fizic de oțel, impecabil, o alură tinerească, iar pe chip nu pare să-i fi trecut deloc timpul. Budismul l-a învățat pe Li chiar să facă pace cu ideea de moarte. „Oricât de faimoși, de importanți, de puternici suntem, nu s-a născut nimeni care să nu moară. Poate că unii vor crede că sunt nebun, dar eu sunt pregătit. Deja m-am bucurat de fiecare moment, de fiecare zi”, spune starul din „Regatul interzis”. Între timp, Li se antrenează permanent. Pentru a rămâne exploziv în mișcări, actorul intră în sala de fitness și face exerciții dedicate acestui efect. Pentru sistemul cardiovascular, aleargă și pedalează. Iar pentru a menține viteza pentru care a devenit faimos, Li joacă badminton. „Loviturile de badminton, timp de o oră, de trei ori pe săptămână, sunt un antrenament suficient pentru a menține mușchii echilibrați. Mai joc squash și racquetball, care păstrează coordonarea mână-ochi”, argumentează starul. Foarte important, în opinia lui Li, este să intre în sala de antrenament fără stres. „Când lucrez fizic, sunt pozitiv. Chiar dacă te antrenezi ore în șir, dacă nu ai eliminat energia negativă, aceasta va rămâne acolo pentru tot restul zilei”, adaugă actorul.

Meditează cel puțin o oră pe zi

Un alt secret al formei de excepție în care se prezintă Jet Li la aproape 60 de ani este meditația. Starul recurge la această practică cel puțin o oră în fiecare zi și mărturisește că la un moment dat a meditat timp de 14 ore consecutiv. „Întinderea mentală îmi afectează corpul în mod direct. După ce meditez nu mai este nevoie decât de 15 minute pentru a obține întinderi optime, pentru că meditația flexibilizează interiorul”, afirmă Li. Când vine vorba despre autoapărare, starul din „Un asasin nemilos” dă un sfat surprinzător: „Pe măsură ce am avansat, am încercat să-mi creez propriul stil, dar, dacă te gândești prea mult la stil, rămân mereu prea multe de învățat. Așa că am decis să fiu natural. Imaginați-vă că, în loc să opriți lovitura cu pumnul sau cu piciorul, o mutați puțin în lateral în timp ce vine. Acest lucru necesită foarte puțină forță și poate lăsa adversarul deschis la un contraatac”.

„Toate problemele oamenilor sunt în interior, în mintea şi inima lor“

„Dacă nu permiți ca tot ceea ce spun alții să te deranjeze, zgomotul lor devine unul de fundal“

Se inspiră din documentarele cu animale sălbatice

878 29 4Din stilul Jet Li său face parte și faimoasa privire de intimidare și atitudinea fără teamă care l-au făcut celebru și care transpar din toate personajele pe care le interpretează. Pentru asta, actorul urmărește documentare cu prădători: „Studiez tigrii. Stau și așteaptă. Energia le vine din interior. Au deja puterea și sunt înfricoșători încă înainte de a ataca”, mărturisește Li. Iar la capitolul viteză, starul se inspiră de la șerpi: „Noi, asiaticii, nu avem mușchi mari, așa că luptăm schimbând rapid vitezele. Precum șerpii: foarte lent, apoi, brusc, foarte rapid”.

„Încercați sesiuni de meditații scurte - cinci minute la început, apoi creșteți timpul; rezultatele sunt surprinzătoare“