Main menu

header

878 18 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Optimiștii au șanse mai mari să trăiască până la 85 de ani, arată datele unei cercetări recente, care adaugă longevitatea pe lista impresionantă de avantaje pe care le are atitudinea pozitivă pentru sănătatea oamenilor.

Așteptarea că vor apărea rezultate bune în toate domeniile vieții

878 18 2Un studiu realizat de cercetători de la Centrul Național pentru Tulburarea de Stres Posttraumatic al Veterans Affairs Boston Healthcare System și alte instituții din Boston, SUA, a pus în evidență faptul că optimismul prelungește viața. Cercetarea a folosit date colectate de la veterani de război și de la asistente care au participat la două studii de lungă durată în SUA. Completarea chestionarelor a oferit o imagine de ansamblu asupra legăturii dintre optimism și longevitate. Astfel, persoanele care au avut cele mai mari scoruri la capitolul optimism au avut o durată de viață mai lungă decât ceilalți. În timp ce durata de viață poate fi determinată de un cumul de factori - ereditari, de sănătate, de stil de viață și personali - este neîndoielnic faptul că atitudinea pozitivă poate crește durata de viață, scrie BBC. Cercetătorii definesc optimismul fie ca pe o predispoziție - oamenii au tendința generală de a fi mai pozitivi - fie ca pe rezultanta unor evenimente concrete - oamenii pot fi optimiști pentru că lucrurile le merg bine. Studiul experților americani a evaluat legătura cu longevitatea acestui tip de optimism dispozițional, care „se referă la așteptarea relativ stabilă, generalizată, că vor apărea rezultate pozitive în toate domeniile vieții”.

Longevivi mai educați, cu un stil de viață sănătos

Evaluările specialiștilor au avut loc folosindu-se testul de orientare a vieții, care le cere participanților să dea răspuns la afirmații de tipul „În general mă aștept la ce este mai bun” sau „Mi-e ușor să mă relaxez”, pe o scară de la 0 la 24. De asemenea, experții americani au luat în considerare etnia, starea civilă, nivelul educațional propriu și al partenerului, depresia, afecțiunile pe termen lung și factorii stilului de viață, cum ar fi dieta sau fumatul. S-a observat că persoanele cu scoruri de optimism mai mari au tendința, în general, de a fi mai educați, cu mai puține afecțiuni de sănătate pe termen lung, nu consumă alcool în exces și, pe de altă parte, au o dispoziție mai mare de a face mișcare - toate acesea fiind strâns legate de o longevitate sporită. De asemenea, o stare de spirit generală pozitivă ține la distanță grijile, anxietatea și alte cauze psihice ale dereglărilor de metabolism.

Decizii mai corecte, somn mai odihnitor

878 18 3Multe studii anterioare au investigat legătura dintre optimism și îmbunătățirea sănătății. Consensul oamenilor de știință este că există o asociere, notează The Guardian. Avantajele cu care vine la pachet o atitudine pozitivă în fața greutăților vieții nu sunt de neglijat. De pildă, este demonstrat faptul că o persoană optimistă ia decizii mai corecte în situații tensionate, tocmai datorită tendinței de a se concentra întotdeauna pe aspectele pozitive ale unei situații. Nu întâmplător majoritatea antreprenorilor din topurile publicate anual de revistele economice internaționale afirmă frecvent că atitudinea pozitivă i-a determinat să nu renunțe după eșecuri sau diverse situații tensionate pe care au fost nevoiți să le înfrunte. Mai departe, studiile au evidențiat că o persoană care se declară optimistă are un somn de noapte mai odihnitor.

Recomandări pentru „antrenarea” dispoziției

878 18 4Optimismul se poate „învăța” - sunt suficiente câteva minute zilnice de „antrenament”. De pildă, psihologii recomandă așa-numitele „exerciţii de optimism”. Pe scurt, este vorba despre corectarea atitudinii pesimiste prin activităţi plăcute. Orice gest sau activitate care eliberează de tensiune, inducând gânduri calme contribuie treptat la învățarea creierului cu optimismul. Există, totodată, activităţi specifice pentru stimularea vitalităţii creierului. Practică străveche, yoga s-a dovedit a fi utilă în îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, în special a memoriei, antrenează capacitatea de concentrare şi de conştientizare a propriilor stări fizice şi emoţionale, pentru un mai bun control asupra acestora și implicit ajustarea modelelor de gândire, dinspre extremă negativă spre cea pozitivă. O altă tehnică de antrenare a optimismului este meditaţia, care ajută la eliberarea creierului de gândurile copleşitoare şi la dobândirea unei stări de calm şi pace interioară. Alte metode eficiente de „antrenare” a atitudinii pozitive sunt identificarea aspectelor care necesită a fi schimbate, cum ar fi sursele de negativitate, evaluarea zilnică a gândurilor, păstrarea simțului umorului, respectul pentru propria persoană.

Avans mai rapid în carieră, relații personale mai durabile

O persoană optimistă are șanse mai mari să se facă remarcată și să obțină o promovare, arată cercetări derulate în cadrul Universității Harvard. Pe de altă parte, cei cu abordare pozitivă a vieții au relații personale care durează mai mult. Acest lucru se datorează, consideră cercetătorii care au elaborat studii extinse, abilității native a acestor persoane de a nu se concentra pe probleme, ci pe soluțiile care există pentru rezolvarea acestora. În plus, optimiștii tind să nu rămână supărați prea mult timp, iar acest lucru ar putea fi, de asemenea, o explicație pentru durata mai mare a relațiilor pe care le au. De asemenea, cum depresia și optimismul sunt incompatibile, o atitudine pozitivă ajută în fața unor posibile episoade de depresie care ar putea apărea.

„Având în vedere constatarea că optimismul este modificabil, rezultatele noastre arată că atitudinea pozitivă poate reprezenta un reper valoros al longevității“ (studiu al Centrului Național pentru Tulburarea de Stres Posttraumatic al Veterans Affairs Boston Healthcare System, SUA)

Se descurcă mai bine în caz de boală

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în SUA timp de 12 ani, americanii sunt cei mai optimiști pământeni. În ciuda faptului că s-au confruntat cu mai multe crize naționale din 2008 - de la o recesiune la o pandemie virală globală și de la la mișcări împotriva injustiției sociale la serii de atentate în școli - cetățenii de peste Ocean își păstrează optimismul cu privire la viitor, arată experții de la Școala de Medicină Yale și Centrul Medical al Spitalului de Copii din Cincinnati. „Diminuarea speranței este asociată cu rezultate mai proaste în materie de sănătate și de bunăstare. Oamenii cu o orientare optimistă se descurcă, în general, mai bine în timpul unei boli, aderă la comportamente de sănătate mai bune și prezintă o stare psihologică superioară”, punctează specialistul Brita Roy.