de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Apăi, drajilor, îi musai să mereți să vă mângâiați sufletul pă Valea Izei, că tare-i faină! Pe valea asta de basm se înșiruie ca mărgăritarele pe un lanț de aur așezări de un pitoresc ce taie răsuflarea norocosului turist care și-a făcut timp să ajungă acolo. Săcel, Săliștea de Sus, Dragomirești, Ieud, Bogdan Vodă, Poienile Izei, Botiza, Șieu, Rozavlea, Strâmtura, Glod, Bârsana, Oncești, Bistra, Vadul Izei... Peisaje de o frumusețe pentru care orice atribut este sărac, sate cu ulițe străjuite de porți monumentale, adevărate opere de artă, din lemn masiv sculptat cu motive populare tradiționale, care ascund gospodării socotite, rânduite cu de toate de-ale prezentului, dar păstrând încă, puternic și curat, parfumul trecutului.
Tulai, Doamne, ce fel de fel mi-s maramureșenii!
Biserici vechi, istorice, din lemn, care își aruncă turlele înalte, unice, țuguiate spre Dumnezeu, veți putea admira în toate așezările Maramureșului, binecuvântate cu frumusețea naturii, dar mai ales cu frumusețea oamenilor. Maramureșenilor. Tulai, Doamne, ce fel de fel mi-s maramureșenii! Ospitalitatea le este a doua religie, după cea creștină, strămoșească, portul popular, purtat cu mândrie în fiece duminică sau sărbătoare le este armura împotriva vitregiei unor vremuri otrăvite de modernism forțat și globalizare cotropitoare. Maramureșenii. Unici.
Nu ratați Mocănița sau Cimitirul Vesel de la Săpânța!
După incursiunea asta în frumosul absolut al tradiției maramureșene, din Valea Izei, puteți continua drumul de suflet românesc spre Sighetul Marmației și Săpânța, cu celebrul Cimitir Vesel sau pe Valea Vișeului și Valea Vaserului, unde vă așteaptă Mocănița, cu o propunere de întoarcere în trecut, pe vremea trenurilor cu aburi. Și nu uitați: în perioada Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului Iisus Hristos, perioada celor mai frumoase cântece de pe Pământ, colindele, în toate așezările de pe Valea Izei este o uriașă revărsare încântătoare de obiceiuri păstrate cu sfințenie, curate și autentice. Drum bun!
Accesul în raiul de pe Valea Izei se face prin DN18, care leagă Baia Mare de Sighetul Marmației, sau prin DJ186, drumul dintre Săcel și Vadul Izei. Plecând din București, ruta cea mai folosită este Ploiești - Brașov - Sighișoara - Târgu Mureș - Reghin - Bistrița - Liviu Rebreanu - Năsăud - Săcel. Este un drum de 650 km și vreo 10 ore