de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna
Eșecul face parte din viață și are scopul său. Potrivit statisticilor, mai puțin de 20% dintre oameni reușesc să realizeze ceea ce și-au propus, din prima încercare. Practic, majoritatea persoanelor considerate de succes au experimentat inițial eșecul. Ce metode avem la îndemână pentru a gestiona corect eșecul și pentru a evita ca acesta să capete proporții catastrofice în mintea noastră, ne spune Adrian Daniel Sandu, psiholog clinician principal și președinte al Colegiului Psihologilor - Filiala Vâlcea (www.terapiecomportamentala.ro).
„Este asociat cu pusee depresive și atacuri de panică”
- Ce reprezintă eșecul din punctul de vedere al celor care apelează la psihoterapeut?
- Eșecul este perceput ca un eveniment negativ în viața fiecăruia dintre noi. Pentru clientul care apelează la psihoterapeut, eșecul este transpus într-o stare negativă. Terapia trebuie centrată pe rezolvarea cauzelor care duc la eșec. Această stare negativă are implicații majore asupra activității și a vieții celui care o experimentează: devine apatic, necomunicativ, îi este diminuată încrederea în forțele proprii și în ceilalți, se izolează de lume și se adâncește în gânduri negative.
- De ce le este oamenilor teamă de eșec?
- Le este teamă, în primul rând, din cauza percepției celorlalți. Suntem ființe sociale, părerea societății despre noi fiind foarte importantă. Când experimentăm un eșec, intervine o devalorizare din partea societății, urmată de o autodevalorizare care duce la lipsa încrederii în sine și în ceilalți. După un eșec, ne este teamă de ceea ce vor crede prietenii și familia despre noi. De aceea, este foarte important ca toți cei apropiați să fie alături de persoana care a trecut printr-un eșec, prin intermediul mesajelor pozitive. Practic, comportamentul suportiv al prietenilor și al familiei ne determină să depășim mai ușor o perioadă neplăcută.
„Să conștientizeze că nu sunt singurii care au o astfel de problemă”
- Cum reacționează oamenii în fața eșecului?
- În fața eșecului, majoritatea oamenilor reacționează prin interiorizare, lipsă de încredere în sine, apatie, retragere socială. Sunt și persoane care reușesc să găsească resurse prin care să depășească eșecul foarte repede. Acestea sunt ancorate în social, extroverte, au un grup mare de prieteni și un ego dilatat.
- Care considerați că este abordarea corectă a eșecului?
- Persoanele respective ar trebui să se înconjoare de prieteni, familie, să socializeze și, nu în ultimul rând, să apeleze la psihoterapie individuală sau de grup. Este indicat să se gândească la faptul că eșecul nu este un aspect singular, nu apare numai la un individ, sunt multe persoane care, într-un anumit moment al vieții, trec printr-un eșec. Fie că este vorba despre un eșec profesional (pică un examen), fie despre un eșec sentimental (despărțirea de prieten/ă), aceste persoane trebuie să conștientizeze că nu sunt singurele care au o astfel de problemă.
„O modalitate eficientă este trainingul autogen”
- Ce strategii de gestionare a eșecului există?
- Printre metodele de gestionare a eșecului se numără socializarea, psihoterapia, feedbackul pozitiv din partea apropiaților, decentrarea de pe factorul care a dus la eșec și identificarea unui factor pozitiv de aceeași intensitate sau mai mare ca a celui negativ. O modalitate eficientă este trainingul autogen (antrenamentul autogen folosit inclusiv în cazul depresiei și atacului de panică), care se bazează pe utilizarea exercițiilor de respirație, a stimulilor verbali specifici și a meditației conștiente. Această tehnică psihologică poate să combată stresul, anxietatea, problemele legate de somn, contribuind la restabilirea calmului interior. Pentru a avea eficiență maximă, este necesar să ascultăm comenzile unei persoane persuasive, în care avem mare încredere.
- Ce pot face oamenii să treacă mai ușor peste o decepție?
- Ei pot să gândească pozitiv în legătură cu fiecare situație: am picat un examen - data viitoare voi fi mai pregătit și voi reuși; m-am despărțit de prieten/ă - voi găsi o persoană mai bună; am pierdut un pariu sau la bursă - data viitoare voi analiza mai bine situația și voi reuși să câștig.
La job, e bine să avem colegi care ne laudă
- Concret, cum ajută psihoterapeutul o astfel de persoană?
- Clientul poate fi ajutat prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihodramă, psihoterapie individuală sau de grup (grupul celor care au fost părăsiți de prieten/ă, grupul celor care au picat examenul la facultatea X). Psihoterapeutul ajută la conștientizarea (acceptarea) eșecului și la identificarea soluțiilor de depășire a anxietății generate de acesta. El trebuie să fie o persoană persuasivă, cu o structură de personalitate puternică. De asemenea, trebuie să rezoneze empatic cu clientul său, pentru a avea o eficiență maximă a terapiei. În cazul în care clientul nu are încredere în terapeut, demersul terapeutic este sortit eșecului.
- Cum poate fi evitat eșecul profesional? Dar cel personal?
- Eșecul profesional poate fi evitat prin integrarea într-un colectiv suportiv, care să ne dea constant feedback pozitiv (colegi care să ne laude și să ne valorizeze). Pentru a evita eșecul personal, este nevoie de training autogen și de autosugestie pozitivă (de astăzi sunt mai bine). Ideile pozitive ne pot motiva să ne depăşim limitele dincolo de orice aşteptări. Acestea trec de filtrul minţii raţionale și, dacă sunt repetate constant, pătrund în subconștient, devenind convingeri puternice şi modalități de interpretare a lumii înconjurătoare.
- La ce probleme mentale și emoționale ar putea să conducă eșecul resimțit pe o perioadă lungă de timp?
- Așa cum am mai spus, principala problemă în plan emoțional, legată de eșec, este apariția puseelor depresive și a atacurilor de panică asociate cu somatizări (palpitații, nod în gât, amețeală, transpirație). Netratate, acestea pot duce, uneori, la tulburări în sfera structurii de personalitate. În acest caz, lucrurile se rapor- tează la cât de puternici suntem. Astfel, un individ cu un ego dilatat și cu încredere în sine depășește mult mai ușor eșecul față de unul emotiv, anxios, devalorizat de familie și prieteni.
„La copii pot apărea depresii severe“
- În ce situații poate fi considerat eșecul o cale către succes?
- Eșecul poate fi considerat calea către succes în situația în care ulterior reușim într-o activitate superioară celei care a dus la eșecul inițial. De pildă, o persoană pierde un concurs de inginer pe un șantier de construcții, iar, ulterior, reușește la un concurs pentru un post mai bine plătit sau obține o funcție de decizie într-o instituție mult mai bună, unde prestează muncă de birou.
- Ce diferențe există între eșecul resimțit de un copil și cel resimțit de un adult?
- Copilul resimte mai acut eșecul. Acest lucru se întâmplă din cauza colectivului școlar, care îl marginalizează. Pe de altă parte, se confruntă cu anxietatea de performanță la care este supus în familie. Părinții au așteptări foarte mari de la copiii lor, uneori fără a avea un fundament. De pildă, copilul nu are aptitudini pentru matematică, iar părinții nu înțeleg acest lucru. Pe fondul eșecului, la cei mici pot apărea depresii severe, atacuri de panică și chiar tentative suicidare.