de Silviu Ghering și Adrian Barna
Biserica de lemn din satul Urși, comuna Popești, județul Vâlcea, este un monument istoric care se numără printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu (Premiile Europa Nostra 2021), la categoria „Conservare”. Lăcașul de cult se regăsește printre cele 24 de realizări exemplare din 18 țări europene care au primit cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului.
Este decorată cu picturi murale viu colorate, în vechea tradiție bizantină
Satul Urși se găsește la aproximativ 20 km de DN67, pe DN65C dintre Horezu (21 km) și Craiova (84 km). Biserica de lemn din cimitirul satului a fost construită între anii 1757 și 1784 și poartă hramul „Buna Vestire” și „Arhanghelul Mihail”. A supraviețuit unui incendiu în 1838, după care a fost reparată și decorată cu picturi murale exterioare și interioare viu colorate, în vechea tradiție bizantină (1843). La începutul secolului al XX-lea, însă, a fost abandonată în urma construcției unei biserici noi în sat (1913).
Fundația Pro Patrimonio a salvat monumentul de la dispariție
La redescoperirea sa în 2007, biserica nu avea niciun fel de sprijin și risca să se prăbușească, la propriu, fundația fiind „mâncată” de vreme și de vremuri, în timp ce acoperișul din șindrilă avea nevoie urgentă de reparație. Frescele de o valoare artistică remarcabilă se confruntau cu o gravă depreciere. În 2009, biserica de lemn din Urși a fost inclusă în „Programul 60 de Biserici de Lemn” din România de Fundația Pro Patrimonio, care a salvat monumentul de la dispariție. Restaurarea a început în iunie 2010 și a durat până în 2019.
Ceilalți premianți europeni la categoria „Conservare“: Gara maritimă, Bruxelles (Belgia), Grădina Castelului Fredensborg (Danemarca), Complexul în piatră Vardzia (Georgia), Casa Am Horn, Weimar (Germania), Podul Plaka, Epir (Grecia), 18 Ormond Quay Upper, Dublin (Irlanda), Turnul de apă Besòs (Spania), Mas de Burot, Parcul Natural Els Ports (Spania)